Sign in with Microsoft
New to Microsoft? Create an account.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije ZTEST u programu Microsoft Excel.

Daje jednostranu verovatnoću za z–test. Za datu hipotetičku srednju vrednost populacije, μ0, ZTEST daje verovatnoću da će sredina uzorka biti veća od proseka opservacija u skupu podataka (nizu), tj. od opservirane sredine uzorka.

Da biste videli kako se funkcija ZTEST može koristiti u formulama za računanje dvostrane verovatnoće, pogledajte "Primedbe" koje su date u daljem tekstu.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novoj funkciji potražite u članku Funkcija Z.TEST.

Sintaksa

ZTEST(niz,x,[sigma])

Sintaksa funkcije ZTEST ima sledeće argumente:

 • Niz     Obavezno. Niz ili opseg podataka u odnosu na koje bi trebalo testirati x.

 • X     Obavezno. Vrednost koja se testira.

 • Sigma     Opcionalno. (Poznata) standardna devijacija populacije. Ako se izostavi, koristi se standardna devijacija uzorka.

Primedbe

 • Ako je niz prazan, funkcija ZTEST daje grešku #N/A.

 • Ako argument sigma nije izostavljen, funkcija ZTEST se izračunava na sledeći način:

  Formula

  a kada je argument sigma izostavljen:

  Formula

  gde je x sredina uzorka AVERAGE(niz); s je standardna devijacija uzorka STDEV(niz); a n je broj opservacija u uzorku COUNT(niz).

 • ZTEST predstavlja verovatnoću da će sredina uzorka biti veća od opservirane vrednosti AVERAGE(niz), kada je sredina potporne populacije μ0. Zbog simetrije normalne raspodele, ako je AVERAGE(niz) < μ0, ZTEST će vratiti vrednost veću od 0,5.

 • Naredna Excel formula može da se koristi za računanje dvostrane verovatnoće za koju će sredina uzorka biti udaljenija od μ0 (u bilo kom smeru) od AVERAGE(niz), gde je sredina potporne populacije μ0:

  =2 * MIN(ZTEST(niz,μ0,sigma), 1 – ZTEST(niz,μ0,sigma)).

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

3

6

7

8

6

5

4

2

1

9

Formula

Opis (rezultat)

Rezultat

=ZTEST(A2:A11;4)

Jednostrana vrednost verovatnoće za z–test za gorenavedeni skup podataka, pri hipotetičkoj sredini populacije od 4 (0,090574)

0,090574

=2 * MIN(ZTEST(A2:A11;4); 1 – ZTEST(A2:A11;4))

Dvostrana vrednost verovatnoće za z–test za gorenavedeni skup podataka, pri hipotetičkoj sredini populacije od 4 (0,181148)

0,181148

=ZTEST(A2:A11;6)

Jednostrana vrednost verovatnoće za z–test za gorenavedeni skup podataka, pri hipotetičkoj sredini populacije od 6 (0,863043)

0,863043

=2 * MIN(ZTEST(A2:A11;6); 1 – ZTEST(A2:A11;6))

Dvostrana vrednost verovatnoće za z–test za gorenavedeni skup podataka, pri hipotetičkoj sredini populacije od 6 (0,273913)

0,273913

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×