Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Da li imate problema sa bežičnom mrežom? Ako jeste, niste sami. Mnoge bežične mreže ponekad usporavaju ili privremeno prekrše. Ovaj loš učinak utiče na produktivnost. Iako ne postoji zlatno pravilo za rešavanje problema sa bežičnom mrežom, sledeći saveti i trikovi mogu poboljšati performanse vaše mreže.

1. Odaberite centralnu lokaciju

Centralne lokacije pružaju najbolji medijski signal u celoj zgradi. U slučaju dvospratnih struktura, ako se mrežna skretnica ili pristupna tačka nalaze na prvom spratu, postavite ruter ili pristupnu tačku na polici da biste obezbedili jači signal za uređaje na drugom spratu.

2. pomerite ruter sa poda

Zidovi, podovi i metalni objekti mogu ometati i oslabiti bežične signale rutera. Pronađite mrežnu skretnicu da biste izbegli ove vrste opstrukcija što je bolje moguće.

3. zamenite antenu rutera

Antene za mrežne skretnice se obično Omnidirectional, što znači da se one emituju u svim pravcima. Ako postavite ruter blizu spoljnog zida, na kraju ćete emitovati polovinu bežičnih signala na spoljnom svetu. Međutim, mnoge mrežne skretnice se dobijaju uz prenosive antene. Ako zamenite Omnidirectional antenu velikim antenom, možete da usmernete bežični signal rutera u smeru koji želite.

4. smanjite smetnje na bežičnu mrežu

Uobičajena bežična tehnologija 802.11 g (Wireless-G), radi na frekvenciji od 2,4 gigaherca (GHz). Mnoga bežična elektronika, kao što su bežični telefoni, mikrotalasne pećnice, "monitori" i "garažna vrata" koriste ovu istu učestalost. Kao rezultat toga, njihov signalni zvuk može ometati vezu između uređaja i rutera. Da biste smanjili zvuk, kupite bežične telefone i druge uređaje koji koriste frekvencije od 5,8 GHz ili 900 megaherca (MHz). Budući da 802.11 N (bežična-N) radi na obe 2,4 GHz, a manje često korišćenim frekvencom od 5,0 GHz, ovi uređaji sa višim GHz mogu uzrokovati manje smetnji na mreži.

5. zamenite mrežni adapter zasnovan na bežičnoj kartici uređaja

Signali bežične mreže se šalju na računar i sa njega. Uređaji sa ugrađenim bežičnim umrežavanjem obično imaju odlične antene. Međutim, ponekad ruter može da se emituje na uređaj, ali uređaj ne može da šalje signale mrežnoj skretnici. Da biste rešili ovaj problem, zamenite adapter bežične mreže zasnovanu na vašoj kartici pomoću USB bežičnog mrežnog adaptera koji koristi eksternu antenu.

6. Dodavanje bežičnog repetorera

Bežični repetesti su ručni uređaji koji emituju bežični signal, jačaju signal sa rutera na druge spratove ili na suprotnu stranu zgrade. Možete da smestite jednu gde postoji utičnica, ali tražite lokacije koje su na pola puta između rutera, modema ili pristupne tačke i uređaja. Proučte proizvode pre investiranja u jedan. Neki bežični repetori mogu biti teški za konfigurisanje i mogu da prevlači performanse mreže.

7. promenite bežični kanal

Bežične mrežne skretnice mogu da se emituju na nekoliko različitih kanala. Ako naiđete na smetnje, probajte da promenite kanal bežičnog rutera preko stranice za konfiguraciju rutera koju obično možete da pronađete tako što ćete otvoriti Veb pregledač i upisati IP adresu na traku adresa. Ne morate da menjate konfiguraciju uređaja jer može automatski da otkrije novi kanal.

8. Ažurirajte svoj firmver ili upravljački program mrežnog adaptera

Proizvođači rutera redovno nude besplatne ispravke. Ponekad ove ispravke mogu povećati performanse rutera. Da biste primali najnovije ispravke firmvera za ruter, posetite Veb lokaciju proizvođača rutera. prodavci mrežnog adaptera takođe povremeno ažuriraju softver ili upravljački program koji Windows koristi za komunikaciju sa mrežnim adapterom. Ove ispravke mogu poboljšati performanse i pouzdanost. Na Veb lokaciji dobavljača možete da proverite da li postoje ispravke ili se prijavite za biltene e-pošte da biste primali obaveštenja.

9. kupovina opreme jednog proizvođača

Iako mrežne skretnice i mrežni adapteri različitih proizvođača rade zajedno, mogu bolje da rade ako ga proizvodi isti proizvođač. Ova poboljšanja mogu biti korisna ako koristite bežične-G uređaje za prenos preko duge udaljenosti ili živite u starijoj kući gde deblje zidovi mogu blokirati veći deo signala.

10. nadogradnja 802.11 a, 802.11 b, 802.11 g uređaja na 802.11 n

Uopšteno, prilikom kupovine nove opreme, kupovina Wireless-N tehnologije. Iako je Wireless-G možda najčešći bežični mreža, bežična-N je najmanje dva puta brza. Takođe ima bolji spektar i stabilnost. Bežična-N je unapred kompatibilna sa 802.11 a, 802.11 b i 802.11 g, što znači da i dalje možete da koristite bilo koju bežičnu opremu koju već posedujete. Međutim, nećete videti mnogo poboljšanja performansi dok ne nadogradite uređaj ili mrežni adapter na Wireless-N.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×