Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Funkciju DSum možete da koristite za izračunavanje zbira skupa vrednosti u navedenom skupu zapisa (domen). Koristite funkciju DSum u Visual Basic for Applications (VBA) modulu, u makro, izrazu upita ili izračunata kontrola.

Na primer, funkciju DSum možete da koristite u izrazu izračunatog polja u upitu da biste izračunali ukupnu prodaju po određenom zaposlenom tokom vremenskog perioda. Druga mogućnost je da funkciju DSum koristite u izračunatoj kontroli da biste prikazali rastući zbir prodaje određenog proizvoda.

Sintaksa

DSum ( izraz , domen [, kriterijumi] )

Sintaksa funkcije DSum ima sledeće argumente:

Argument

Opis

expr

Obavezno. Izraz koji identifikuje numeričko polje čije vrednosti želite da saberete. Može da bude izraz niske koji identifikuje polje u tabeli ili upitu ili može da bude izraz koji izvršava izračunavanje podataka u tom polju. U izraz možete da uključite ime polja u tabeli, kontrolu u obrascu, konstantu ili funkciju. Ako izraz uključuje funkciju, ona može da bude ugrađena ili korisnički definisana, ali ne može da bude agregatna funkcija drugog domena ili SQL agregatna funkcija.

domen

Obavezno. Izraz niske koji identifikuje skup zapisa koji čine domen. Može da bude ime tabele ili ime upita za upit koji ne zahteva parametar.

kriterijum

Opcionalno. Izraz niske koji se koristi za ograničavanje opsega podataka na kojem se izvršava funkcija DSum. Na primer, kriterijumi su često jednaki odredbi WHERE u SQL izrazu, bez reči WHERE. Ako se kriterijumi izostave, funkcija DSum procenjuje izraz naspram celog domena. Sva polja uključena u kriterijume takođe moraju da budu polje u domenu; u suprotnom, funkcija DSum vraća vrednost Null.


Primedbe

Ako nijedan zapis ne zadovoljava argument kriterijumi ili ako domen ne sadrži zapise, funkcija DSum vraća vrednost „Null“.

Bilo da koristite funkciju DSum u makrou, modulu, izrazu upita ili izračunatoj kontroli, morate pažljivo da konstruišete argument kriterijumi da biste se uverili da će biti izračunat ispravno.

Funkciju DSum možete da koristite da biste naveli kriterijume u redu upita Kriterijumi, u izračunatom polju u izrazu upita ili u redu Ažuriraj naažuriranje upita.

Napomena: Možete da koristite funkciju DSum ili Sum u izrazu izračunatog polja u upit zbirova. Ako koristite funkciju DSum, vrednosti se izračunavaju pre grupisanja podataka. Ako koristite funkciju Sum, podaci se grupišu pre izračunavanja vrednosti u izrazu polja.

Možda bi trebalo da koristite funkciju DSum kada je potrebno da prikažete zbir skupa vrednosti iz polja koje se ne nalazi u izvoru zapisa za obrazac ili izveštaj. Na primer, recimo da imate obrazac koji prikazuje informacije o određenom proizvodu. Funkciju DSum možete da koristite za održavanje rastuće ukupne prodaje tog proizvoda u izračunatoj kontroli.

savet

Ako morate da održite rastući zbir u kontroli u izveštaju, možete da koristite svojstvo kontrole „RunningSum“ ako je polje na kojem se zasniva uključeno u izvor zapisa za izveštaj. Koristite funkciju DSum za održavanje rastućeg zbira u obrascu.

Napomena: Nesačuvane promene na zapisima u domenu nisu uključene kada koristite ovu funkciju. Ako želite da se funkcija DSum zasniva na promenjenim vrednostima, prvo morate da sačuvate promene tako što ćete kliknuti na dugme Sačuvaj zapis u grupi Zapisi na kartici Početak, premestiti fokus na drugi zapis ili koristiti metod Ažuriranje.

Primeri

Koristite funkciju DSum u izrazu    Funkciju domena (kao što je DSum) možete da koristite u redu Ažuriraj na upita za ažuriranje. Na primer, recimo da želite da pratite trenutnu prodaju po proizvodu u tabeli „Proizvodi“. U tabelu „Proizvodi“ možete da dodate novo polje pod imenom „DosadašnjaProdaja“ i pokrenete upit za ažuriranje da biste izračunali ispravne vrednosti i ažurirali zapis. Da biste to uradili, kreirajte novi upit zasnovan na tabeli „Proizvodi“ i na kartici Dizajn, u grupi Tip upita izaberite stavku Ažuriranje. U koordinatnu mrežu upita dodajte polje „DosadašnjaProdaja“ i u red Ažuriraj na otkucajte sledeće:

DSum("[Quantity]*[UnitPrice]", "Order Details", _
"[ProductID] = "& [ProductID])

Kada pokrenete upit, Access izračunava ukupan iznos prodaje za svaki proizvod, na osnovu informacija iz tabele „Detalji porudžbine“. Zbir prodaje za svaki proizvod dodaje se u tabelu „Proizvodi“.

Korišćenje funkcije DSum u VBA kodu    

Napomena: Primeri koji slede prikazuju upotrebu ove funkcije u Visual Basic for Applications (VBA) modulu. Za više informacija o radu sa VBA modulom izaberite stavku Referenca razvojnog programera sa padajuće liste pored stavke Pretraga i u polje za pretragu unesite termine.

Sledeći primer sabira vrednosti iz polja „Troškovi prevoza“ za porudžbine koje se otpremljuju u Ujedinjeno Kraljevstvo. Domen je tabela „Porudžbine“. Argument kriterijumi ograničava rezultujući skup zapisa na one za koje je „ZemljaRegionOtpreme“ Ujedinjeno Kraljevstvo.

Dim curX As Currency
curX = DSum("[Freight]", "Orders", _
"[ShipCountryRegion] = 'UK'")

Sledeći primer izračunava ukupnu vrednost pomoću dva različita kriterijuma. Imajte na umu da su jednostruki navodnici (') i znakovi za broj (#) obuhvaćeni izrazom niske, tako da se, kada su niske spojene, literal niske stavlja u jednostruke navodnike, a datum u znakove funte.

Dim curX As Currency
curX = DSum("[Freight]", "Orders", _
"[ShipCountryRegion] = 'UK' AND _
[ShippedDate] > #1-1-95#")

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×