Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Rezime

Ovaj članak opisuje kako koristiti komandne linije opcije za konfigurisanje alatke "Čišćenje diska" (Cleanmgr.exe) da automatski čišćenje određene datoteke.

Više informacija

Cleanmgr.exe je dizajniran da biste obrisali nepotrebne datoteke sa vašeg računara čvrstog diska. Opcije komandne linije možete da koristite da biste naveli da Cleanmgr.exe briše određene datoteke. Zatim možete da planirate se zadatak pokreće se u određeno vreme tako što ćete koristiti alatku za planiranih zadataka.

Za pokretanje alatke "Čišćenje diska", ili da pokrenete komandu " Cleanmgr.exe ", ili kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku
Postavite pokazivač na stavku Programi, postavite pokazivač miša na Pribor,
Sistemske alatke, a zatim kliknite na dugme "Pospremanje diska".


Čišćenje diska podržava sledeće opcije komandne linije:

 • /d oznaka disk jedinice: -ova opcija navodi disk jedinicu koju želite da program za čišćenje diska oprati.

  Napomena: opcija " /d " se ne koristi i sa /sagerun: n.

 • /sageset: n -ova opcija prikazuje dijalog Postavke čišćenja diska i kreira i ključ registratora za skladištenje postavke koje ste izabrali. Vrijednost " n ", koji je uskladišten u registrator, omogućava vam da odredite zadatke za čišćenje diska za pokretanje. Na
  vrednost n može biti bilo koju celobrojnu vrednost od 0 do 65535. Da su sve opcije dostupne kada koristite opciju " /sageset ", možda morate navesti disk jedinica kojoj je instaliran Windows.

 • /sagerun: n -ova opcija pokreće navedeni zadaci koje su dodeljene za
  n vrednost, ako koristite opciju " \sageset ". Sve disk jedinice na računaru su nabrojani i izabrani profil protivno svakoj disk jedinici.

  Na primer, u planiranih zadataka, katkad sljedeću naredbu kada pokrenete komandu cleanmgr /sageset:11 :

  cleanmgr /sagerun:11Ova komanda pokreće program za čišćenje diska i uključuje opcije koje ste naveli pomoću komande cleanmgr /sageset:11.

Opcije za datoteke koje možete odrediti za čišćenje diska pomoću /sageset i /sagerun uključuju:

 • Privremene datoteke za instalaciju - to su datoteke koje je kreirao instalacioni program koji više ne radi.

 • Preuzete programske datoteke - preuzeta program, datoteke su ActiveX kontrole i Java programi koji se automatski preuzimaju sa Interneta prilikom prikazivanja određenih stranica. Ove datoteke se privremeno skladište u fascikli "Preuzete programske datoteke" na čvrstom disku. Ova opcija uključuje dugme za Prikaz datoteka , tako da možete da vidite datoteke pre nego što ih je program za čišćenje diska uklanja. Dugme otvara mapi C:\Winnt\Downloaded Program Files.

 • Privremene Internet datoteke - fascikla privremene Internet datoteke sadrži Web stranice koje su uskladištene na čvrstom disku za brzo prikazivanje. Čišćenje diska uklanja ove stranice, ali ostavlja svoje lične postavke za Web stranice netaknut. Ova opcija uključuje i za Prikaz datoteka dugme koje otvara C:\Documents and Settings\korisničko ime\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5 fasciklu.

 • Stare Chkdsk datoteke - kada Chkdsk proverava postoje greške na disku, Chkdsk može sačuvati izgubljene fragmente kao datoteke u osnovnoj fascikli na disku. Ove datoteke su nepotrebne.

 • Korpa za otpatke - Korpa za otpatke sadrži datoteke koje ste izbrisali sa računara. Ove datoteke nisu trajno uklonjene sve dok ne ispraznite korpu za otpatke. Ova opcija uključuje dugme za Prikaz datoteka koja se otvara u korpu za otpatke.

 • Privremene datoteke , programi ponekad pohrane privremene informacije u fasciklu Temp. Pre nego što program se zatvara, program obično izbriše ove informacije. Ti slobodno možete izbrisati privremene datoteke koje nisu bile izmenjene prošle sedmice.

 • Privremene vanmrežne datoteke - privremene vanmrežne datoteke su lokalne kopije nedavno korišćenih mrežnih datoteka. Ove datoteke se automatski stavljaju u keš tako da ih možete koristiti nakon što isključite sa mreže. Dugme za Prikaz datoteka otvara fasciklu vanmrežnih datoteka.

 • Vanmrežne datoteke - van mreže datoteke su lokalne kopije mrežnih datoteka koje izričito želite dati dostupna van mreže tako da ih možete koristiti nakon što isključite sa mreže. Dugme za Prikaz datoteka otvara fasciklu vanmrežnih datoteka.

 • Komprimovanje starih datoteka - Windowsi mogu kompresovati datoteke koje niste nedavno koristili. Komprimovanje datoteka će sačuvati prostor na disku, ali ipak možete koristiti datoteke. Nema datoteke se brišu. Jer datoteke su komprimovane različitom brzinom, prikazana količina prostora na disku koji ćete steći je približna. Dugme Opcije dozvoljava vam da odredite broj dana pre nego što program za čišćenje diska komprimuje datoteke programa koje se ne koriste.

 • Datoteke kataloga za indekser sadržaja - usluge The indeksiranja ubrzava i poboljšava pretrage datoteka tako što održava indeks datoteka koje se nalaze na disku. Ove kataloške datoteke ostaju od prethodne operacije indeksiranja i mogu se slobodno izbrisati.

Ako navedete čišćenje disk jedinicu koja sadrži instalaciju operativnog sistema Windows, sve ove opcije su dostupne na kartici Čišćenje diska . Ako navedete bilo koji drugi disk, samo Korpa za otpatke , kao i opcije kataloške datoteke za indeks sadržaja dostupnih na kartici Čišćenje diska .

Na
Kartica " Više opcija " sadrži opcije za čišćenje komponente operativnog sistema Windows ili instalirani programi.

 • Opcija " Komponente Windowsa " kreira slobodnog prostora od strane uklanjanje opcionalnih Windows komponenti koje ne koristite. Izabrati stavku
  Čiste se pokreće čarobnjak za Windows komponente.

 • Opciju " Instalirani programi " oslobađa više prostora na disku uklanjanjem programa koje ne koristite. Izabrati stavku Čiste se pokreće opciju Promijeni ili ukloni programe u alatu Dodaj ili ukloni programe.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×