Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Rezime

Ovaj članak opisuje kako da koristite specijalne znakove koji su dostupni kroz mapu znakova i kako da ručno upišete Unikod broj da biste umetnuli poseban znak u dokument. Možete učiniti da biste dodali specijalne znakove u dokumente kao što su simbol žiga ili stepena:

Više informacija

Mapu znakova možete da koristite da biste pregledali znakove koji su dostupni za izabrani font. Mapa znakova prikazuje sledeće skupove znakova:

 • Windows

 • DOS-A

 • Unikod

Možete da kopirate pojedinačne znakove ili grupu znakova u ostavu, a zatim nalepite ih u bilo koji kompatibilni program. Ili, zavisno od programa koji koristite (kao što je Pisanka), možete čak kopirati znakove prevlačeći ih iz mape znakova direktno u otvoreni dokument. Mapu znakova možete koristiti za traženje znakova tako što ćete pregledati mape Unicode znakova koji su povezani sa svaki font. Izaberite znak u font koji ste izabrali za prikazivanje Unicode identifikatora. Ako znate Unicode ekvivalent znaka koji želite da umetnete, možete da umetnete specijalni znak direktno u dokument bez korišćenja znakova Map.To početka mapa znakova i pregled svih dostupnih znakova za određeni font, kliknite Pokrenite, postavite Programi, pribor, na Sistemske alatke, a zatim izaberite stavku Mapa znakova. Ako mapa znakova nije instaliran, morate da instalirate mapa znakova:

 1. Kliknite na dugme Start, postavite Postavke, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim kliknite na dugme Dodaj/ukloni programe.

 2. Kliknite na karticu "Instalacija Windowsa".

 3. Sistemske alatke (izaberite reči, a ne u polju za potvrdu), a zatim izaberite stavku Detalji.

 4. Kliknite da biste potvrdili izbor Mapa znakova , kliknite na dugme u redui onda kliknite na OK.

Možete da koristite jedan od sledećih metoda za umetanje specijalnih znakova iz mape znakova u dokument u kompatibilan program.

1. metod

Da kopirate pojedinačne znakove ili grupu znakova u ostavu, a zatim nalepite ih u program:

 1. Pokrenite mapa znakova.

 2. U okviru Font izaberite font koji želite da koristite.

 3. Kliknite na specijalni znak koji želite da umetnete, kliknite da biste izabralii zatim izaberite stavku Kopiraj.

 4. U dokumentu, postavite mesto umetanja gde želite da se pojavi specijalni znak.

 5. U meniju Uređivanje izaberite stavku Nalepi. Takođe možete kopirati znakove prevlačeći ih iz mape znakova direktno u otvoreni dokument.

Metod 2

Da biste umetnuli poseban znak pomoću Unicode vrednost:

 1. U dokumentu, postavite mesto umetanja gde želite da se pojavi specijalni znak.

 2. Pritisnite i držite pritisnut taster ALT dok upisujete četiri Unikod vrednost broja za znak. Imajte na umu da NUM LOCK mora biti uključen i morate koristiti tastere da upišete vrednost Unikod znaka.

Da biste utvrdili šta Unikod vrednost za određeni znak:

 1. Pokrenite mapa znakova.

 2. U okviru Font izaberite font koji želite da koristite.

 3. Kliknite na specijalni znak koji želite da koristite. Unikod broj koji odgovara znak koji izaberete će se pojaviti u donjem desnom uglu prozora.

Unikod

Unikod je standard znakova koji predstavlja skoro sve pisane jezike na svetu. Unikod znakova imati više obrazaca za zastupanje, uključujući UTF-8, UTF-16 i UTF-32. Većina interfejsa operativnog sistema Windows koristite UTF-16 obrazac. Za više informacija o Unikod, pogledajte sljedeće Unicode Web-mjesto:

http://www.unicode.orgMicrosoft obezbeđuje kontakt informacije nezavisnih proizvođača da pomogne pri pronalaženju tehničke podrške. Informacije za kontakt mogu promijeniti bez najave. Microsoft ne garantuje tačnost kontakt informacije nezavisnih proizvođača.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×