Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U OVOM ZADATKU

Rezime

Ovaj članak opisuje kako se koristi alatka "Upravljanje računarom" u operativnom sistemu Microsoft Windows XP.


Pregled za upravljanje računarom

Upravljanje računarom je kolekcija Windows Administrativne alatke koje možete koristiti za upravljanje lokalnom ili udaljenom računaru. Alatke su organizovani u jednoj konzola, što olakšava prikazivanje svojstava administrativne i da dobije pristup alatki koje su neophodne za obavljanje zadataka za upravljanje računarom.


Konzolu za upravljanje računarom

Konzolu za upravljanje računarom se sastoji od prozora podeljena na dva okna. Levo okno sadrži stablu konzole; u desnom oknu sadrži detalje. Kada kliknete na neku stavku u stablu konzole, informacije o toj stavci se prikazuju u oknu sa detaljima. Informacije koje je prikazan je specifičan za artikal koji ste izabrali.


Administrativne alatke za upravljanje računarom su grupisani u sledeće tri kategorije u stablu konzole:

 • Sistemske alatke

 • Za skladištenje

 • Usluge i aplikacijeSvaka kategorija sadrži nekoliko alatki ili usluge.Sistemske alatke

 • Prikazivač događaja


  Koristite alatke "Prikazivač događaja" za upravljanje i pogledajte događaje koji su zapisani u evidenciju aplikacije, bezbednost i sistema. Možete nadgledati evidencijama da pratite događaje vezane za bezbednost, kao i za identifikaciju mogućih softvera, hardvera i problema sa sistemom.

 • Deljenim fasciklama


  Koristite alatku deljenim fasciklama za prikaz veze i resursa u upotrebi na računaru. Možete da kreirate, pregledate, i upravljanje akcijama, prikaz otvorenih datoteka i sesija, i zatvorite datoteke i Prekidanje sesije.

 • Lokalni korisnici i grupe


  Koristite alatke "Lokalni korisnici i grupe" za kreiranje i upravljanje lokalne korisničke naloge i grupe. Lokalni korisnici i grupe dostupna je samo u Windows XP Professional.

 • Zapisnike performansi i upozorenja


  Koristite alatku zapisnike performansi i upozorenja da biste konfigurisali zapisnike performansi i upozorenja da prate i prikupljanje podataka o performansama računara.

 • Upravljač uređajima


  Koristi "Upravljač uređajima" da biste prikazali hardverske uređaje koji su instalirani na računaru, Ažuriranje upravljačkih programa uređaja, izmenite postavke hardvera i rešavanje problema sa sukobima uređaja.

Za skladištenje

 • Prenosivi uređaj za skladištenje


  Koristite alatku prenosivog skladišta za praćenje tvoj prenosivog medija za skladištenje i upravljanje bibliotekama, ili sistemi za skladištenje podataka, koje ih sadrže.

 • Defragmentator diska


  Koristite alatku defragmentatora diska za analizirati i defragmentirati volumenima na čvrstim diskovima.

 • Upravljanje diskovima


  Koristite alatku "Upravljanje diskovima" da biste izvršili zadatke vezane za disk kao što je konvertujete diskove ili kreiranje i formatiranje volumena. Upravljanje diskovima pomaže pri upravljanju čvrstim diskovima i particijama ili volumenima koje oni sadrže.

Usluge i aplikacije

 • Usluge


  Koristite usluge za upravljanje uslugama na lokalnim i udaljenim računarima. Možete da pokrenete, zaustavi, pauziraj, nastavi, ili onemogućavanje usluge.

 • WMI kontrola


  Koristite WMI kontrola za konfiguraciju i upravljanje uslugom Windows Management Instrumentation (WMI).

 • Usluga indeksiranja


  Koristite usluge indeksiranja za upravljanje uslugom indeksiranja i za kreiranje i Podešavanje dodatnih kataloga za skladištenje informacija o indeksu.

Napomena: na konkretan skup alata i usluga koji je naveden u upravljanje računarom zavisi od usluge koje su instalirane na računaru domaćinu.


Kako se koristi za upravljanje računarom na lokalnom računaru

Napomena: morate biti prijavljeni kao Administrator ili kao član administratorske grupe prikaza i izmenite većina svojstava i izvršiti većinu zadataka za upravljanje računarom.


Da biste pokrenuli i koristite upravljanje računarom na lokalnom računaru:

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla. Kliknite na ikonu performanse i održavanje, izaberite stavku Administrativne alatke, a zatim dvaput kliknite na "Upravljanje računarom".


  Prikazuje se prozor "Upravljanje računarom" na lokalnom računaru. „Upravljanje računarom (Lokalno)” prikazuje se u osnovnoj stablu konzole.

 2. U stablu konzole proširite stavku Sistemske alatke, skladištenjeili usluge i aplikacije da biste prikazali alate i usluge u svakom od ovih kutijica.

 3. Izaberite stavku za koju želite (na primer, "Prikazivač događaja") koristiti alatke, a zatim prikažite informacije koje su povezane sa tim.

Kako se koristi za upravljanje računarom na udaljenom računaru

Napomena: morate biti prijavljeni kao Administrator ili kao član administratorske grupe da biste prikazali i izmenite većina svojstava i izvršiti većinu zadataka za upravljanje računarom.


Da biste se povezali sa i koristite upravljanje računarom na drugom računaru:

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla. Kliknite na ikonu performanse i održavanje, izaberite stavku Administrativne alatke, a zatim dvaput kliknite na "Upravljanje računarom".

 2. Desnom tipkom miša kliknite Upravljanje računarom (Lokalno), a zatim kliknite na dugme Poveži se sa drugim računarom.

 3. Kliknite na Drugi računar, zatim upišite ime računara na kojem želite da upravljate daljinski i kliknite na dugme Pregledaj da biste pronašli računalo. Kliknite na OK , a zatim kliknite na dugme u redu da biste se vratili u prozor "Upravljanje računarom". Prikazuje se prozor "Upravljanje računarom" udaljenog računara. Ime udaljenog računara je prikazano u korenu stablu konzole.

 4. U stablu konzole proširite stavku Sistemske alatke, skladištenjeili usluge i aplikacije da biste prikazali alate i usluge u svakom od ovih kutijica.

 5. Izaberite stavku za koju želite (na primer, "Prikazivač događaja") koristiti alatke, a zatim prikažite informacije koje su povezane sa tim.

Kako koristiti pomoć u upravljanje računarom

Da biste koristili pomoć računara za upravljanje ili da koristite datoteke pomoći za pojedinačne Administrativne alatke koje se nalaze u upravljanje računarom:

 1. Pokrenite upravljanje računarom.

 2. Koristite bilo koju od sledećih koraka:

  • U stablu konzole, kliknite desnim tasterom miša na stavku koju želite (na primer, Upravljanje računarom ili Device Manager), a zatim kliknite na dugme pomoć.

  • Kliknite na stavku u stablu konzole (na primer, Upravljač uređajima ili Upravljanje računarom), a zatim na izborniku akcije kliknite na dugme pomoć .
Reference

Za više informacija o tome kako da koristite za upravljanje računarom, pogledajte pomoć za kompjuter za upravljanje. (U prozoru "Upravljanje računarom", kliknite na "Upravljanje računarom"i zatim na izborniku akcije kliknite na dugme pomoć .)


Više informacija o tome kako da koristite bilo koji od administrativne alatke za upravljanje računarom, potražite u datoteci pomoći za pojedinačne stavke. (U prozoru "Upravljanje računarom", kliknite na stavku u stablu konzole i zatim kliknite na dugme pomoć u meniju Radnja .


Za dodatne informacije o korištenju Event Viewer, kliknite na broj članka ispod da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:

308427 kako da prikažete i upravljate događaj se evidentira u prikazivaču događaja

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×