Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Danas mnoge kompanije traže od svojih radnika da rade na daljinu. Rad na daljinu može da uvede nekoliko novih bezbednosnih pitanja, posebno za osobe koje nisu navikle da rade van kancelarije.

Evo nekih saveta o tome kako možete bezbednije da radite od kuće (WFH).

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Odaberite dobar radni prostor

Napolju ima mnogo dobrih saveta o izboru prostora koji je ergonomski udoban i gde možete da smanjite ometanje, ali postoje i neke bezbednosne stvari koje treba uzeti u obzir.

 1. Izaberite privatni prostor. Ako radite kod kuće, to može da bude lakše nego kada radite u kafiću ili biblioteci. Izaberite mesto gde ljudi ne mogu da "surfuju ramenima"; Gledajte preko ramena u ono što vam je na ekranu.

  Savet: Imajte na umu da imate leđa do vrata ili prozora gde bi stranci mogli da uрu.

  Ako ne možete da pronađete privatno mesto za rad, razmislite o tome da nabavite filter privatnosti. Ovo je vrsta štita koji se prilaže ekranu i oteža čitanje onoga što je na ekranu osim ako se nalazite ispred njega.

 2. Ako imate konferencijske pozive ili video sastanke, imajte na umu da li druge osobe mogu da prisluškuju, čak i nenamerno. Čak i ako (ponekad posebno ako) nosite slušalice. Druge osobe će možda i dalje moći da čuju vaš glas dok govorite. Uverite se da koristite softver za video sastanke sa naprednim bezbednosnim funkcijama kao što je Microsoft Teams. Saznajte više

 3. Nemojte dozvoliti članovima porodice da koriste vaše poslovne uređaje. Ako morate da odete sa uređaja da biste otišli do kuhinje ili kupatila, zaključajte uređaj da biste sprečili druge da vide na čemu radite. Pritisnite taster sa Windows logotipom + L na Windows uređaju ili Control + Command + Q na Mac računaru da biste brzo zaključali ekran. Kada se vratite, moraćete brzo da se prijavite i sve bi trebalo da bude tačno tamo gde ste ga ostavili.

 4. Koristite samo šifrovane Wi-Fi za preduzeća. Wi-Fi šifrovana pomoću WPA-2 je bezbednija od Wi-Fi koja je otvorena za pristup svima. Ako radite od kuće, uverite se da je kućna mreža Wi-Fi – svi kućni ruteri podržavaju šifrovanje. Uči više

 5. Ako treba da pristupite resursima, kao što su serveri, koji se nalaze na lokaciji preduzeća, koristite VPN (virtuelna privatna mreža) da biste se povezali sa office mrežom. VPN pravi šifrovani tunel kroz koji će mrežni saobraćaj proći i otežava drugima da presretnu vaš saobraćaj. Ako niste sigurni da li vaše preduzeće nudi VPN ili kako da se povežete sa njim, obratite se osobi za IT podršku. Saznajte kako da se povežete sa VPN-om u operativnom sistemu Windows.

  Savet: Čak i ako se ne povezujete sa resursima preduzeća, korišćenje VPN-a za internet aktivnost može biti bezbednije.

Održavajte podatke bezbednim

Ako uređaju bude pristupano ili ukraden, postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste smanjili podatke koje oni mogu da dobiju.

 1. Koristite jaku potvrdu identiteta da biste pristupili uređaju, kao što je Windows Hello. PIN, otisak prsta ili prepoznavanje lica, ako vaš uređaj to podržava. Uči više

 2. Koristite višestruku potvrdu identiteta (MFA) da biste pristupili svim resursima zasnovanim na oblaku. MFA koristi više "faktora", kao što je PIN koji se šalje na mobilni uređaj i lozinka; ili PIN i skeniranje lica ili otisaka prstiju da biste potvrdili identitet. Obično je potrebno da koristite samo više faktora kada se prvi put prijavljujete sa određenog uređaja. MFA otežava drugima da se prijave kao vi. Uči više

  Savet: Većina usluge na mreži, kao što su banke ili društvene mreže, takođe podržavaju MFA. Trebalo bi da ga omogućite i na tim uslugama radi povećanog mira uma.

 3. Sada je pravo vreme da razmislite o lozinkama koje koristite. Ako koristite jednostavne lozinke kao što su "prelepa" ili "lozinka1", pravo je vreme da ih nadogradite na bezbednije lozinke. Dužina je važnija od složenosti, iako oba imaju ulogu. Lozinka bi trebalo da ima najmanje 12 znakova, a ne englesku reč ili ime psa. Razmotrite korišćenje fraze kao što je omiljena pesma, citat filma ili pesma da biste kreirali lozinku koja je duga i složena, ali se lako pamti. Uči više

 4. Uverite se da je omogućeno šifrovanje lokalne disk jedinice, kao što je BitLocker. Na taj način ćete teško pristupiti ako uređaj bude izgubljen ili ukraden. Uči više

 5. Proverite da li je uređaj ažuriran u bezbednosnim ispravkama i da li imate antimalver program, kao što je Microsoft Defender antivirusni program, koji je aktivno pokrenut. Uči više

 6. Koristite moderan pregledač, kao što je Microsoft Edge i uverite se da koristite najnoviju verziju.

 7. Uskladištite datoteke na bezbednoj lokaciji u oblaku umesto na lokalnoj disk jedinici ili prenosivi medijum. Bezbedno skladište u oblaku, kao SharePoint ili OneDrive za posao ili školu, znači da su vaši podaci i dalje dostupni vama i vašem preduzeću, čak i ako fizički uređaj bude izgubljen ili ukraden. SharePoint i OneDrive olakšavaju oporavak podataka ako se zarazite ransomverom. Saznajte više

 8. Kad god je moguće koristiti veb verziju aplikacija, kao što su Word, Outlook ili Excel. Druga pogodnost skladištenja datoteka na bezbednoj lokaciji u oblaku jeste da kada koristite veb verziju aplikacija, vaši podaci ostaju na serveru i ne preuzimaju se na lokalni uređaj. Saznajte više

Biti u kontaktu

 1. Ostanite u kontaktu sa preduzećem dok radite na daljinu. IT sektor može da ima posebne zahteve ili da vam učini nove alatke dostupnim. Ako sumnjate da su vaš uređaj ili vaši podaci ugroženi na bilo koji način, odmah obavestite IT ljude da mogu da istraže i preduzmete korake za sprečavanje nepotrebnog oštećenja.

 2. Sada, više nego ikada, odolite iskušenosti da koristite neododoljive alatke ili skladištite podatke izvan resursa preduzeća. Ako vam je potrebno nešto što nemate da biste završili posao, obratite se IT sektoru ili eskalirate kroz upravljanje. Moguće je da ćete otkriti sisteme koji ne rade dobro kada niste u kancelariji. Sada je pravo vreme da IT saznate kako biste mogli zajedno da rešite te probleme.

 3. Budite obavešteni o phishing e-porukama ili telefonskim pozivima. Kriminalci pokušavaju da iskoriste strah i nesigurnost tako što šalju e-poštu koja izgleda kao da je od vlasti ili službenika preduzeća, u pokušaju da vas namame da kliknete na zlonamerne veze ili da obezbede vaše privatne informacije.

  Nikada ne kliknite na prilog koji niste očekivali, čak i ako izgleda kao da je od nekoga koga poznajete. Uvek je najbolje da se ponovo obratite toj osobi da biste se uverili da je prilog legitiman pre nego što ga otvorite.

  Ako dobijete e-poruku koja od vas traži da se prijavite na lokaciju, otvorite novu karticu u pregledaču i sami otkucajte URL adresu (ili joj pristupite putem pouzdanog obeleživača) umesto da kliknete na vezu u e-poruci. Uči više

  Ako dobijete neočekivani telefonski poziv od nekoga za koga ne prepoznajete da je od tehničke podrške vaše kompanije, preuzmite njegovo ime, a zatim prekinite vezu i direktno pozovite tehničku podršku vaše kompanije. Ako dobijete neočekivani telefonski poziv od nekoga ko tvrdi da je od Microsoft podrške, trebalo bi da prekinete poziv odmah. Microsoft podrška nikada ne poziva klijente direktno osim ako nam se niste obratili da zatražite podršku.

Takođe pogledajte

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×