Održavanje neometanog rada uređaja pomoću preporučenih alatki za rešavanje problema

U trenutnim verzijama operativnog sistema Windows 10, automatski ćemo popraviti određene kritične probleme na vašem Windows uređaju kako bi se održao neometan rad uređaja. 

Takođe preporučujemo alatke za rešavanje problema za druge probleme koji nisu kritični za normalan rad operativnog sistema Windows ali mogu uticati na vaše iskustvo u radu. Za razliku od kritičnih alatki za rešavanje problema, preporučene alatke mogu izmeniti podešavanja koja ste personalizovali pa ćemo vas prvo pitati za dozvolu. 

Kritično rešavanje problema

Kritično rešavanje problema će automatski popraviti stavke poput oštećenih postavki koje onemogućavaju pokretanje kritičnih usluga, prilagoditi rad sa hardverom ili napraviti određene promene potrebne da bi Windows funkcionisao sa hardverom, aplikacijama i postavkama koje ste izabrali. Ovo su promene koje nećete primetiti. Kritično rešavanje problema se obavlja automatski i ne može se isključiti.

Preporučeno rešavanje problema

Uređaji sa operativnim sistemom Windows 10 dobijaju preporučene alatke za rešavanje problema koji su nam poznati i one koji se mogu naći u dijagnostičkim podacima koji su poslati Microsoftu. Možda utvrdimo da problem utiče na određeni skup uređaja na osnovu informacije o verziji operativnog sistema Windows, povratne informacije korisnika, informacija o greškama, postavke uređaja, konfiguracije hardvera i mogućnosti uređaja, kao što su instalirane aplikacije i upravljački programi. Obavestićemo vas kada možemo pomoći a vi možete izabrati da pokrenete alatke za rešavanje problema ili da ih zanemarite. Morate da budete povezani na Internet da bi preporučene alatke za rešavanje problema radile.

Napomena

Postoje dva nivoa dijagnostičkih podataka: Osnovni i kompletni. Preporučene alatke za rešavanje problema rade sa svakom postavkom ali možda nećemo biti u mogućnosti da otkrijemo neke probleme na uređajima koji šalju osnovne dijagnostičke podatke. Za više informacija o dijagnostičkim podacima i razlikama između osnovnog i kompletnog nivoa, uključujući i kako da promenite izbor, pogledajtedijagnostiku, povratne informacije i privatnost u operativnom sistemu Windows 10.

Na primer, funkcija možda neće raditi u određenoj verziji operativnog sistema Windows onako kako je predviđeno zbog nekompatibilnosti uzrokovane greškom pronađenom nakon objavljivanja. Koristićemo dijagnostičke podatake za identifikaciju uređaja koji:

 1. Prestaju sa radom

 2. Imaju instaliranu grešku na određenoj verziji operativnog sistema Windows

 3. Imaju instaliranu nekompatibilnu aplikaciju ili upravljački program

Ovim uređajima će biti ponuđene Microsoft-ove preporučene alatke za rešavanje problema dok ostalim uređajima kod kojih se ne javlja taj problem, neće. Ako je problem kritičan automatski ćemo pokrenuti alatke za rešavanje problema, u suprotnom, prepustićemo vama odluku.

Preporučene postavke za rešavanje problema

Da biste promenili način kako se pokreću preporučene alatke za rešavanje problema na vašem uređaju, idite na Start  > Postavke  > Privatnost  > Dijagnostika & Povratne informacije . Dalje, izaberite iz sledećih opcija :

 • Rešite probleme za mene bez pitanja
  Windows će automatski pokrenuti preporučene alatke za rešavanje problema otkrivenog na vašem uređaju bez vašeg uznemiravanja.

 • Obavesti me kada se reše problemi
  Windows će vas obavestiti nakon što preporučene alatke za rešavanje problema reše problem tako da znate šta se desilo.

 • Pitaj me pre rešavanja problema (podrazumevano)
  Obavestićemo vas kada su dostupne preporučene alatke za rešavanje problema. Možete da pregledate problem i promene pre pokretanja alatki za rešavanje problema.

 • Popravi samo za mene kritične probleme
  Windows će automatski pokrenuti kritične alatke za rešavanje problema ali neće preporučiti alatke za rešavanje drugih problema. Nećete dobiti obaveštenja za poznate probleme i moraćete ručno da rešite te probleme na vašem uređaju.
  Napomena Uređaji uključeni u Windows Insider Program ne mogu izabrati „Popravi samo kritične probleme”.

Preporučena obaveštenja o rešavanju problema

Uređaji sa operativnim sistemom Windows 10, konfigurisani na „Pitaj me pre rešavanja problema”, dobiće obaveštenje kada su dostupne nove alatke za rešavanje problema.

Možemo da popravimo problem na vašem uređaju

Kliknite ili dodirnite obaveštenje da biste prikazali stranicu postavke alatki za rešavanje problema gde možete saznati više o problemu i šta alatke za rešavanje problema rade. Izaberite Pokreni Rešavanje problema da biste ga pokrenuli odmah. Ako ne želite da odmah pokrenete alatke za rešavanje problema, možete ih naći kasnije tako što ćete posetiti Start  > Postavke  > Ažuriranje & bezbednost  > Rešavanje problema .

Alatke za rešavanje problema u postavkama

Napomena

Alatke za rešavanje problema koje nisu bile pokretane mogu automatski biti uklonjene sa liste preporučenih za rešavanje problema kada se više ne odnose na vaš uređaj.

 

Istorija rešavanja problema

Windows beleži listu pokretanja kritičnih i preporučenih alatki za rešavanje problema na vašem uređaju tako da znate koje smo probleme popravili. Da biste pronašli istoriju pokretanja alatki za rešavanje problema idite na Start > Postavke  > Ažuriranje & bezbednost  > Rešavanje problema  > Istorija preporučenih alatki za rešavanje problema.

Prikažite istoriju alatke za rešavanje problema

Na uređajima konfigurisanim na „reci mi kada se poprave problemi“ može se kliknuti ili tapnuti na obaveštenje da bi prikazali istoriju alatki za rešavanje problema i saznati više.

Problem je rešen

Napomena

Istorija rešavanja problema vrši praćenje samo kritičnih i preporučenih alatki za rešavanje problema. Čarobnjaci za rešavanje problema kao što je „reprodukcija audio datoteka”, neće se prikazivati u istoriji.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×