Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Postoji nekoliko načina za poboljšanje iskustva pri pretrazi za korisnike. Ovaj članak predstavlja nekoliko uobičajenih načina kao što su upotreba upravljanih svojstava, opsega pretrage, ključnih reči sa najboljim pokušajima, spoljnih lokacija i table za sužavanje obima pretrage na stranici sa rezultatima pretrage.

Vrh stranice

Upotreba upravljanih svojstava

Kada usluga pretrage popisuje lokacije, ona traži svojstva, poznata i kao metapodaci ili atributi, koja su povezana sa dokumentima. Svojstva koja usluga pretrage pronađe i poveže sa dokumentima nazivaju se popisana svojstva. Popisana svojstva se generišu sa različitih lokacija u programu SharePoint ili u samim dokumentima. Na primer, kolona u biblioteci dokumenata može da se podesi da zapisuje datum i vreme otpremanja dokumenata, a tip sadržaja može da se podesi kao „Specifikacije proizvoda“. U oba slučaja što više informacija postoji o dokumentu, lakše ga je pronaći.

Upravljana svojstva se kreiraju za objavljene metapodatke, što omogućava indeksiranje upravljanih svojstava u programu SharePoint i njihovo prikazivanje u rezultatima pretrage. Nakon prvog popisivanja novog sadržaja usluge pretrage, administrator usluge pretrage trebalo bi da pregleda listu upravljanih svojstava. Uobičajeno je da različiti dokumenti koriste drugačija imena za slična svojstva. Na primer, razmislite o drugačijim imenima za svojstvo koje identifikuje autora dokumenta. Jedan tip dokumenta može da nazove to svojstvo „autor“, drugi „pisac“, a treći „svojstvo3“. Svako od ovih popisanih svojstava možete da mapirate sa upravljanim svojstvom „Autor“ tako da, kada korisnik vrši upit na osnovu autora, uključuju se odgovarajući rezultati iz tri tipa dokumenata.

Da biste pristupili svojstvima metapodataka u centralnoj administraciji, na stranici „Administracija pretrage“, u okviru Upit i rezultati izaberite stavku Svojstva metapodataka.

Vrh stranice

Obezbeđivanje opsega

Opseg je skup sadržaja, na primer grupa lokacija. Definisanje opsega omogućava korisnicima da izvrše pretragu u užem skupu sadržaja. Pri definisanju opsega, možete da kombinujete pravila lokacije sa pravilima svojstva da biste ograničili pretrage po želji. Na primer, opseg može da usmeri upit na određene lokacije ili dokumente označene odgovarajućim vrednostima svojstva. Kada korisnici traže sadržaj sa lokacije, opseg se automatski postavlja na tu lokaciju i sve lokacije ispod nje. Međutim, kada korisnici pretražuju sa stranice sa rezultatima ili sa lokacije centra za pretraživanje, opseg se automatski postavlja na opciju „Sve lokacije“. Korisnicima možete da pomognete da dobiju bolje rezultate tako što ćete im omogućiti da pretražuju manje skupove sadržaja.

Opsege pretrage neophodno je prvo definisati u centralnoj administraciji. Na stranici „Administracija pretrage“ aplikacije usluge pretrage možete da dodate nove opsege ili da promenite postavke postojećih opsega.

Kada se opseg definiše u centralnoj administraciji, administrator kolekcije lokacija ili vlasnik lokacije može da učini opseg dostupnim za korisnike u Veb segmentima kao što je Veb segment polja za pretragu.

Da biste korisnicima prikazali opsege u Veb segmentu polja za pretragu na stranici centra za pretraživanje, uradite sledeće:

  1. U meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Uredi stranicu.

  2. U meniju Veb segmenta polja za pretragu kliknite na strelicu i izaberite stavku Uredi Veb segment.

  3. U okviru Padajuća lista opsega odaberite opciju Prikaži padajuću listu opsega.

Više informacija o kreiranju opsega i pravila opsega i upravljanju njima potražite u centru za pretraživanje preduzeća na lokaciji TechNet. Više informacija o upotrebi Veb segmenata ili uređivanju stranica sa Veb segmentima potražite u pomoći za SharePoint Server 2010.

Vrh stranice

Dodavanje ključnih reči sa najboljim pokušajima

Ključne reči sa najboljim pokušajima omogućavaju korisnicima da traže termine (ključne reči) koji su specifični za njihovu organizaciju i da pronađu Veb lokacije koje se često koriste (najbolje pokušaje). Ključne reči sa najboljim pokušajima možete da koristite da biste usmerili korisnike na lokacije za koje mislite da će im biti najkorisnije u zavisnosti od ključnih reči koje su upotrebili u upitu. Administrator kolekcije lokacija konfiguriše ključne reči sa najboljim pokušajima kako bi mogao da ima direktan uticaj na rezultate pretrage, bez obzira na postavke koje su nasleđene iz centralne administracije.

Kada korisnik uključi ključnu reč ili neki od njenih sinonima u upit, stranica sa rezultatima pretrage sadrži veze ka povezanim najboljim pokušajima iznad osnovnih rezultata. Ključne reči mogu da se koriste za obezbeđivanje radnog rečnika imena i termina koji se koristi u okviru organizacije. Kada se konfigurišu sa sinonimima i najboljim pokušajima, ključne reči mogu i da poboljšaju rezultate pretrage vodeći korisnike ka preporučenim resursima.

Da biste pristupili postavkama ključnih reči i najboljih pokušaja, na lokaciji centra za pretraživanje izaberite meni Radnje na lokaciji, izaberite stavku Postavke lokacije, a zatim u okviru Administracija kolekcije lokacija izaberite stavku Ključne reči za pretraživanje.

Vrh stranice

Dodavanje spoljnih lokacija

Kombinovana pretraga jeste istovremeni upit za neke baze podataka na mreži (lokacije) radi generisanja jedne stranice sa rezultatima pretrage. Dodajući spoljne lokacije, omogućavate slanje upita na udaljene pretraživače i feedove, na primer www.bing.com. Unutrašnji serveri ne popisuju sadržaj sa spoljnih lokacija. SharePoint Server 2010 korisnicima prikazuje rezultate zajedno sa rezultatima iz vaše organizacije.

Veb segmente možete da dodate i konfigurišete na stranici sa rezultatima pretrage kao Veb segment rezultata kombinovane pretrage ili Veb segment najvažnijih spoljnih rezultata.

Da biste prikazali rezultate kombinovane pretrage na stranici koja nije podrazumevana stranica sa rezultatima pretrage, jednostavno dodajte Veb segment rezultata kombinovane pretrage ili Veb segment najvažnijih spoljnih rezultata na stranicu na kojoj želite da prikažete rezultate kombinovane pretrage.

Aspekte rezultata pretrage Veb segmenata kombinovane pretrage, na primer metapodatke koji će biti prikazani ili broj veza koje će se prikazati, možete da kontrolišete tako što ćete urediti svojstva i kôd proširivog jezika za opis stilova (XSL) spoljne lokacije. Takođe možete da kontrolišete izgled rezultata pretrage, na primer boju stila fonta teksta veze. Pomoću pravila za aktiviranje koja se konfigurišu pri podešavanju spoljne lokacije možete da izmenite upit koji se šalje na spoljnu lokaciju kada korisnik otkuca određeni prefiks ili obrazac.

Više informacija o kreiranju spoljnih lokacija i upravljanju njima potražite u centru za pretraživanje preduzeća na lokaciji TechNet. Informacije o kreiranju pravila za aktiviranje nalaze se u pomoći za pretragu proizvoda. Više informacija o radu sa XSL-om ili kreiranju prilagođenih Veb segmenata potražite u pomoći za pretragu proizvoda na lokaciji MSDN.

Vrh stranice

Prilagođavanje table za sužavanje obima pretrage

Tabla za sužavanje obima pretrage jeste Veb segment na stranici sa rezultatima pretrage koji prikazuje rezime rezultata pretrage na osnovu svojstva dokumenata. Na primer, rezime može da ukazuje na to da u prvih pedeset rezultata pretrage postoje prvenstveno Microsoft Word dokumenti iza kojih sledi određeni broj Microsoft Excel dokumenata.

Tabla za sužavanje obima pretrage takođe omogućava korisniku da promeni način prikazivanja rezultata. Na primer, na osnovu tipa sadržaja (dokument, unakrsna tabela, prezentacija, Veb stranica i tako dalje), lokacije sadržaja (kao što su SharePoint lokacije), autora ili datuma izmene dokumenta. Vlasnik lokacije ili administrator kolekcije lokacija može da prilagodi tablu za sužavanje obima pretrage tako što će promeniti svojstva Veb segmenta. Na primer, možete da povećate ili umanjite broj kategorija koje se prikazuju ili da promenite datoteke definicije kategorije filtera.

Više informacija o prilagođavanju table za sužavanje obima pretrage potražite u centru za pretraživanje preduzeća na lokaciji TechNet. Više informacija o upotrebi Veb segmenata ili uređivanju stranica sa Veb segmentima potražite u pomoći za SharePoint Server 2010.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×