Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Praktičan savet o bankarstvom, plaćanju računa, danju, kupovini i prodaji na mreži.

Šest osnovnih pravila za bezbednije internet transakcije

Bez obzira na to da li ste otišli na mrežu da biste proverili saldo u banci, platili račun, dali novac, kupu ili prodali nešto, ovih šest pravila vam mogu pomoći da rizike držite na minimumu. 

1. Zaštita računara

Zaštitite transakcije na mreži tako što ćete sav softver (uključujući veb pregledač) držati ažurnim uz automatsko ažuriranje. Instalirajte legitimni antivirusni i antišspajver softver. Nikada ne isključite zaštitni zid. Zaštitite bežični ruter lozinkom i oprezno koristite fleš diskove.

Saznajte više o odbrani računara.

2. Create lozinke

Jake lozinke možete lako da zapamtite, ali je teško pogoditi druge. To su dugačke fraze ili rečenice koje mešaju velika i mala slova, brojeve i simbole. (Saznajte kako: Create i koristite jake lozinke)

 • Čuvajte lozinke i PIN-ove u tajnosti. Nemojte ih deliti u e-porukama ili trenutnim porukama, na društvenim lokacijama ili telefonom.

 • Koristite jedinstvene lozinke za račune u banci i druge važne račune. Nemojte da koristite istu lozinku svuda. Ako ga neko ukrade, sve informacije koje štiti su u riziku.

Osoba koja sedi za laptopom

3. Sami pronađite veb adresu

Klik na vezu u e-porukama, tekstu ili trenutnim porukama ili u iskačućem oglašavaču može da vas dovede na lokaciju koja izgleda valjano, ali nije. Da biste posetili veb lokaciju, otkucajte adresu ili koristite sopstveni obeleživač ili omiljeni.

Saznajte više o zaštiti sebe od phishing prevara.

4. Potražite znakove da je veb lokacija bezbedna i valjana

Pre nego što unesete osetljive podatke, uverite se da je veb adresa sa https ("s" bezbedna) i da ima zatvoreni katanac pored njega.

Takođe se uverite da ste na pravom sajtu – na primer, na veb sajtu banke, a ne na lažnom. Ako lokacija zahteva da otkucate korisničko ime i lozinku, ali pregledač obično automatski unosi te informacije, pažljivo pogledajte lokaciju i adresu. Pregledač možda neće automatski unositi informacije za prijavljivanje zato što zna da to nije ispravna lokacija.

5. Čuvanje finansijskih transakcija za kućni računar

Nikada ne plaćajte račune, banku, kupovinu ili obavljajte druge finansijske radnje na javnom računaru, računaru kojim ne upravljate ili na bilo kom uređaju (kao što je laptop ili mobilni telefon) preko javne bežične mreže.

Bezbednost javnih Wi-Fi može biti nepovezana.

6. Koristite razum

Da biste se zaštitili od prevare, obratite paznju na ponude koje zvuče previše dobro da bi bile istinite, obaveštenja od "banke" da će vam se nalog zatvoriti osim ako odmah ne preduzmete neku radnju, telefonski pozivi od "relativnog" očajnog da vam je potreban novac ili odbijanje da se lično sastanete za lokalnu transakciju.

Saznajte više o protiranju sebe iz prevara i napada na mreži

Saveti za bezbednost za određene transakcije na mreži

Računi za bankarstvo i plaćanje

Nadgledajte aktivnost naloga da biste otkrili potencijalnu prevaru tako što ćete zatražiti kreditne izveštaje. Svake godine imate pravo na jedan besplatan izveštaj iz svih velikih američkih kreditnih biroa: Experian, Equifax i TransUnion. Razmotrite prored tokom cele godine.

Najlakši način da dobijete izveštaje o kreditu je da posetite AnnualCreditReport.com ili da pozovete besplatno pozivanje poziva: (877) 322-8228.

Kupujte u prodavnicama na mreži i na aukcijama ili pravite donacije

 • Kupujte u renomirane prodavnice i prodavce; dajte legitimnim dobrotvornim dobrotvornim objektima. Ako ih ne poznajete po reputaciji, saznajte šta drugi kažu. Procenite preduzeća na lokacijama kao što su Epinions.com i BizRate.com, kao i dobrotvorne charitynavigator.org.

  Pregledajte povratne informacije o prodavcu na aukciji, što je ključni pokazatelj pouzdanosti.

 • Pročitajte smernice za privatnost sajta da biste videli da li one ponovo daju vaše informacije. Proverite uslove prodaje, kao što su naknade za isporuku i rukovanje njima, garancije, datumi isporuke i smernice za povraćaj sredstava i povraćaj (Koristite samo lokacije koje daju punu refundaciju.)

 • Pružite samo dovoljno informacija za obavljanje kupovine. Obratite paћnju ako vam trgovaи traћi informacije o bankovnom računu, broju socijalnog osiguranja ili drugim takvim podacima. Odaberite bezbedniji način plaćanja. Koristite kreditnu karticu ili karticu za naplatu koja nudi zaštitu od čuvara kartice ili uslugu plaćanja kao što je PayPal, koja štiti vaš broj kreditne kartice od prodavača. Nikada ne koristite debitne ili bankomat kartice, čekove (čak i čekove kasiera), porudžbine novca ili usluge bankovnog transfera (kao što su Western Union ili MoneyGram).

 • Budite oprezni kada skladištite lozinku, adresu i podatke kreditne kartice na lokacijama (uključujući kupovinu jednim klikom). Informacije su bezbedne samo kao metodi koji se koriste za zaštitu.

 • Odštampajte ili sačuvajte kopiju porudžbine, uključujući broj potvrde ili e-poruku kao potvrdu. Potvrdite plaćanje sami umesto da pratite veze od prodavca.

Kupovina i prodaja lokalno – na mreži

Sajtovi na mreži, kao što su Craigslist, Kijiji i Gumtree, pomažu vam da prodajete i kupujete stvari lokalno.

 • Ograničite lične informacije u ojačanju. Fotografije ne bi trebalo da pokazuju druga imovina, detalje kuće ili osobe. Dajte samo opštu lokaciju u o dodatku, a ne određenu adresu.

 • Bavite se samo sa nekim sa kojom možete lično da se sastanete. Ponude van oblasti su skoro uvek prevare.

 • Pregledajte ili prikažite stavku bezbedno.

  • Ako je stavka prenosivo, rasporedite sastanak na zauzetom javnom mestu, ne u vašoj kući ili na vašoj kući.

  • Ako morate da odete u kuću ili da vam neko dođe (recimo, za veliku stavku), uverite se da je neko uvek sa vama. Takođe, ograničite pristup kući – neka lažna interesovanja za predmete da izvidite kuću za pljačku.

 • Odaberite gotovinu za transakcije koje se prenose lično. Provere podaju lične informacije, što vas stavlja u rizik.

  • Nemojte da koristite usluge prenosa bankomata ili da prihvatate porudžbine novca ili čekove kasiera (što može biti netačan). Prevaranti ih favoriљu.

  • Ako kupujete ili prodajete artikal visoke vrednosti, razmislite o tome da odete u banku kod kupca ili prodavca.

  • Ako razmotrite uslugu eskalacije, potražite njenu preporuku na klasifikatoj lokaciji jer se neke mogu podesiti da izvrše prevaru.

  • Nemojte da uplaćujete ili prihvatate delimičnu uplatu obećanjem da ćete kasnije pribavljati artikal ili preostali novac.

  • Budite sumnjivi po ponudama za plaćanje više od tražene cene ili zahteva za ličnim finansijskim podacima za prenos sredstava na vaš račun. Obe su verovatno prevare.

Šta da radite Ako postoje problemi

Problem sa kupovinom na mreži? Prvo zamolite prodavca da sve dobro obavi. Ako to ne uspe, obratite se veb usluzi za pomoć.

Prijavite prevare, prevaru, krađu identiteta ili drugu zloupotrebu: veb služenju, lokalnoj policiji i banci, preduzeću kreditnih kartica ili drugoj finansijskoj instituciji.

Saznajte više

Microsoft bezbednosna pomoć i učenje

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×