Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Praktični savet o bankarvanju, plaćanju računa, pružanju, kupovini i prodaji na mreži.

Šest osnovnih pravila za bezbednije internet transakcije

Bilo da idete na mrežu da biste proverili saldo u banci, platili račun, dali novac, kupujeli ili prodali nešto, ovih šest pravila vam mogu pomoći da rizike zadržite na minimalnom broju. 

1. Zaštita računara

Zaštitite transakcije na mreži tako što ćete sav softver (uključujući veb pregledač) držati ažurni uz automatsko ažuriranje. Instalirajte legitimni antivirusni i antišferver softver. Nikada ne isključite zaštitni zid. Zaštitite bežični ruter lozinkom i oprezno koristite fleš diskove.

Saznajte više o zaštiti računara.

2. Kreiranje jakih lozinki

Možete lako da zapamtite jake lozinke, ali je teško pogađati. To su duge fraze ili rečenice koje mešaju velika i velika slova, brojeve i simbole. (Saznajte kako: Kreiranje i korišćenje jakih lozinki)

 • Čuvajte lozinke i PIN-ove u tajnosti. Nemojte ih deliti u e-porukama ili trenutnim porukama, na društvenim lokacijama ili telefonom.

 • Koristite jedinstvene lozinke za račune u banci i druge važne račune. Nemojte da koristite istu lozinku svuda. Ako ga neko ukrade, sve informacije koje ona štiti su u riziku.

3. Sami pronađite veb adresu

Klik na vezu u e-porukama, tekstualnim ili trenutnim porukama ili u iskačućim o obaveštenjima može da vas spusti na sajt koji izgleda legitimno, ali nije. Da biste posetili veb lokaciju, otkucajte adresu ili koristite sopstveni obeleživač ili omiljenu lokaciju.

Saznajte više o zaštiti od phishing-a.

4. Potražite znakove da je veb lokacija bezbedna i legitimna

Pre nego što unesete osetljive podatke, uverite se da veb adresa sa https ("s" znače za bezbednost) i da ima zatvoreni katanac pored sebe.

Takođe se uverite da ste na pravom sajtu – na primer, na veb sajtu banke, a ne lažnom. Ako lokacija zahteva da otkucate korisničko ime i lozinku, ali pregledač obično automatski unosi te informacije, pažljivo pogledajte lokaciju i adresu. Pregledač možda neće automatski uneti informacije za prijavljivanje jer zna da to nije odgovarajuća lokacija.

5. Čuvanje finansijskih transakcija za kućni računar

Nikada ne plaćajte račune, banke, kupovinu ili druge finansijske radnje na javnom računaru, računaru kom ne upravljate ili na bilo kom uređaju (kao što je laptop ili mobilni telefon) preko javne bežične mreže.

Bezbednost javnih Wi-Fi može biti nepovezana.

6. Koristite uobičajeni smisl

Da biste se zaštitili od prevare, štiklirali se u dogovoru koji zvuči previše dobro da bi bilo tačno, obaveštenja iz "banke" da će se nalog zatvoriti osim ako ne preduzmete radnju odmah, telefonski pozivi iz "relativnih" očuvanih potrebnih novca ili odbijanje ličnog sastajanja za lokalnu transakciju.

Saznajte više o protiranju sebe od prevara i napada na mreži

Saveti za bezbednost određenih transakcija na mreži

Osoba sedi za laptopom

Bankarni računi i računi koji se plaćaju

Nadgledajte aktivnost naloga kako biste otkrili potencijalnu prevaru zahtevanjem kreditnih izveštaja. Svake godine imate pravo na jedan besplatan izveštaj iz svake od glavnih kreditnih biroa SAD: Experian, Equifax i TransUnion. Razmotrite ove razmake u toku godine.

Najlakši način da dobijete izveštaje o kreditu je da posetite AnnualCreditReport.com ili da pozovete besplatne pozive: (877) 322-8228.

Kupovina u prodavnicama na mreži i lokacije za nabavku ili doniranje

 • Kupite u pouzdanim prodavnicama i prodavcima; poklonite legitimnim dobrotvornim dobrotvornim dobrotvornim objektima. Ako ih ne poznajete po reputaciji, saznajte šta drugi govore. Procenite preduzeća na lokacijama kao što su lokacije Epinions.com i BizRate.comi dobrotvorne svrhe na sajtovima charitynavigator.org.

  Pregledajte povratne informacije kupca o prodavcu koji je prodavac, ključni indikator pouzdanosti.

 • Pročitajte smernice za privatnost lokacije da biste videli da li će ponovo videti vaše informacije. Proverite uslove prodaje, kao što su naknade za isporuku i upravljanje njima, garancije, datumi isporuke i smernice za povraćaj novca i povraćaja (Samo sajtovi koji daju punu refundnicu.)

 • Pružite samo dovoljno informacija za kupovinu. Budite obazrivni ako tražite informacije o računu u banci, broj socijalnog osiguranja ili druge takve podatke. Odaberite bezbedniji način za plaćanje. Koristite kreditnu karticu ili karticu za naplatu koja nudi zaštitu čuvara kartice ili uslugu plaćanja kao što PayPal, koja štiti vaš broj kreditne kartice od prodavca. Nikada ne koristite debitne ili atm kartice, čestitke (čak ni čekove gotovine), porudžbine novca ili usluge žičanog prenosa (kao što su Western Union ili MoneyGram).

 • Budite oprezni kada skladištite lozinku, adresu i podatke kreditne kartice na lokacijama (uključujući kupovinu jednim klikom). Vaše informacije su samo bezbedne kao i metodi koji se koriste za zaštitu.

 • Odštampajte ili sačuvajte kopiju porudžbine,uključujući broj potvrde ili e-poruku kao potvrdu. Potvrdite sebi plaćanje umesto da pratite veze prodavca.

Kupovina i prodaja lokalno – na mreži

Sajtovi klasifikovani na mreži, kao što su Domen, Kidži i Gumtree, pomažu vam da prodajete i kupujete stvari lokalno.

 • Ograničite lične informacije u ogranku. Fotografije ne bi trebalo da prikazuju druge stvarčice, detalje kuće ili osobe. Dajte samo opštu lokaciju u omoću, a ne određenu adresu.

 • Pozabavite se samo sa nekim sa kojom možete lično da se sastanete. Ponude za odsutnu oblast su skoro uvek prevare.

 • Proverite ili prikažite stavku bezbedno.

  • Ako je stavka prenosiva, organizujte sastanak na zauzetom javnom mestu, a ne kod svoje kuće ili njihove.

  • Ako morate da odete u kuću ili da vam neko dođe u vašu kuću (recimo, za veliku stavku), uverite se da je neko uvek sa vama. Takođe, ograničite pristup svojim kućama – nekim lažnim interesovanjima za stavke da biste slonili kuću na uvid.

 • Odaberite gotovinu za transakcije koje ste obavili lično. Provere daju neke lične informacije, što vas izlaže riziku.

  • Nemojte da koristite usluge prenosa žičanog prenosa niti prihvatate porudžbine za novac ili čekove novčanica (što može biti neki bonus). Prevaranti su favoriti ove.

  • Ako kupujete ili prodajete stavku visoke vrednosti, razmislite o tome da odete u banku kod kupca ili prodavca.

  • Ako razmislite o usluzi eskarow, proverite da li na klasifikovanom sajtu ima preporuke jer se neki mogu podesiti da izvrše prevaru.

  • Nemojte da plaćate ili ne prihvatate delimičnu uplatu uz obećanje da će se stavka dobiti ili da će ostati gotovina kasnije.

  • Sumnjivo je da nudite više od traženih cena ili zahteva za lične finansijske podatke za prenos sredstava na vaš račun. Obe su verovatno prevare.

Šta da radite Ako postoje problemi

Problem sa kupovinom na mreži? Prvo, zamolite prodavca da sve ispravno ukloni. Ako to ne uspe, obratite se veb-usluzi za pomoć.

Prijavite prevare, prevaru,krađu identiteta ili drugu zloupotrebu: Za veb-uslugu, lokalnu police i banku, preduzeće kreditne kartice ili drugu finansijsku instituciju.

Saznajte više

Pomoć i učenje za Microsoft bezbednost

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×