Za verziju ovog članka koja se nalazi u programu Microsoft Visio 2000 pogledajte .

Rezime

Ovaj članak sadrži informacije o metodama koje možete da koristite za smanjivanje veličine Microsoft Visio crteža u programu Microsoft Office Visio 2007, Microsoft Office Visio 2003 i u programu Microsoft Visio 2002.

UVOD

Ako kreirate velike crteže (. VSD datoteke) u programu Visio, možda ćete želeti da smanjite veličinu datoteka. Ovaj članak opisuje sledeće metode koje možete da koristite da biste smanjili veličinu. VSD datoteke:

 • Uklanjanje nekorišćenih oblika u lokalnom stetilu.

 • Konfigurišite Visio da sačuva crtež pomoću slike za pregled.

 • Smanjite broj grupisanih oblika.

 • Konvertujte duplirane oblike u jedan glavni oblik.

 • Nemojte sačuvati dijagram kao XML za visio crtež

Važno Pre nego što isprobate neki od metoda koji su razmotreni u ovom članku, preporučuje se da kreirate rezervnu kopiju visio crteža.

Uklanjanje nekorišćenih oblika iz lokalnog štencila

Lokalni šablon skladišti glavne oblike, uključujući i oblike koje ste izbrisali sa stranice za crtanje. Nekorišćeni glavni oblik može da koristi nepotreban prostor na disku. Možete da smanjite veličinu crteža tako što ćete ukloniti ove mastere oblika iz lokalnog. Da biste to uradili, koristite neki od sledećih metoda.

1. metod: preuzmite i pokrenite uslužni program za čistoće

Sledeća datoteka je dostupna za preuzimanje sa lokacije Microsoft Download Center:

Download Za dodatne informacije o preuzimanju Microsoft datoteka podrške kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:

Nabavljanje Microsoft datoteka za podršku putem usluga na mrežiMicrosoft je skenirao ovu datoteku u cilju virusa. Microsoft je koristio najaktuelni softver za otkrivanje virusa koji je bio dostupan na datum kada je datoteka proknjižena. Datoteka se čuva na bezbednim serverima koji sprečavaju neovlašćeno menjanje datoteke.Belešku Usluge podrške za Microsoft proizvode (PSS) ne obezbeđuju tehničku podršku za ovu alatku.

2. metod: brisanje nekorišćenih oblika mastera

 1. Otvorite visio crtež, postavite pokazivač na stavku oblici u meniju datoteka , a zatim izaberite stavku Prikaži dokument sa dokumentom.

 2. Izbrišite glavne oblike koje lokalna šablon ne koristi. Visio vas upozorava ako dijagram koristi neki od glavnih oblika. Ako dobijete ovo upozorenje, kliknite na dugme "Otkaži".

 3. Kliknite na dugme Zatvori da biste zatvorili stencil.

 4. Sačuvajte crtež.

Veličina datoteke za crtanje je smanjena.

Razdeljivanje crteža sa više stranica na odvojene crteže

Ako morate da smanjite veličinu datoteke crteža sa više stranica da biste ga preneli elektronskim putem ili ako morate da sačuvate crtež na disketi, razmislite o čuvanju svake stranice visio crteža kao zaseban crtež. Koristite komandu " Sačuvaj kao " da biste podelili crtež sa više stranica na nekoliko datoteka. Da biste to uradili, sledite ove korake:

 1. Otvorite visio crtež.

 2. U meniju " datoteka " izaberite stavku " Sačuvaj kao", otkucajte novo ime datoteke, a zatim kliknite na dugme u redu. Na primer, ukucajte naziv datoteke_pagex. VSD, gde je ime vašeg dokumenta, a pagex je broj stranice.

 3. Ponovite korak 2 za svaku stranicu crteža. Na primer, sačuvajte stranicu 1 kao ime datoteke_page1. VSDi sačuvajte stranicu 2 kao ime datoteke_page2. VSD.

 4. Za svaku novu visio datoteku za crtanje Izbrišite druge stranice koje ne odgovaraju imenu datoteke. Kliknite desnim tasterom miša na karticu stranice koju želite da izbrišete, a zatim izaberite stavku Izbriši stranicu. Na primer, ako crtež ima četiri stranice i otvorite ime datoteke_page2. VSD, izbrišite stranice 1, 3 i 4.

 5. U meniju " datoteka " izaberite stavku " Sačuvaj", a zatim ponovite ove korake za svaki crtež.

Sada imate odvojene visio datoteke za svaku stranicu vašeg crteža.

Konfigurisanje programa Visio da sačuva crtež bez slike pregleda

Možete da smanjite veličinu datoteke crteža ako podesite Visio da sačuva crtež bez slike pregleda. Da biste to uradili, sledite ove korake:

 1. U meniju " datoteka " izaberite stavku " Svojstva".

 2. U dijalogu " Svojstva " izaberite karticu " Rezime ".

 3. Opozovite izbor u polju za potvrdu Sačuvaj sliku za pregled i kliknite na dugme u redu.

Smanjivanje broja grupisanih oblika

Ako vaš Visio dijagram sadrži mnogo grupisanih oblika, vaš dijagram može postati veoma velik i složen. Smanjivanje broja nivoa grupisanja može doprineti smanjenju veličine i složenosti datoteka. Da biste smanjili nivoe grupisanja, sledite ove korake:

 • Koristite komande koje su prikazane u podmeniju " operacije ", kao što je " Kombinovanje komandi".

 • Konvertujte grupisani oblik u Microsoft Windows Metafile (WMF).

Da biste grupisani oblik konvertovali u Windows Metafile (WMF):

 1. U meniju " Uređivanje " izaberite stavku " Kopiraj".

 2. U meniju " Uređivanje " izaberite stavku " Specijalno lepljenje". Pojaviće se dijalog " Specijalno lepljenje ".

 3. Kliknite na dugme slika, a zatim na dugme u redu.

Konvertovanje dupliranih oblika u jedan glavni oblik

Ako ste kreirali oblike u Visio crtežu, razmotrite konverziju dupliranih oblika u mastere. Kada kreirate glavni oblik, visio ga skladišti u lokalnom stetencilu crteža. Kada prevučete oblik u šablon, ikona mastera oblika koja se zasniva na obliku pojavljuje se u prozoru šablon. Na primer, umesto crteža koji sadrži 20 kopija oblika, crtež može da sadrži samo jednu kopiju oblika. To jest, crtež može da sadrži glavni oblik i instance glavnog oblika kao reference. Reference koriste manje prostora na disku od dupliranih kopija oblika. Da biste konvertovali oblik u master, sledite ove korake:

 1. U prozoru za crtanje Prikažite oblik koji želite da konvertujete u master ili nacrtajte oblik koji želite da pretvorite.

 2. U meniju " datoteka " izaberite stavku " Otvori", a zatim izaberite datoteku "šablon" (. VSS datoteka) gde želite da uskladištite novi master.

 3. Izaberite stavku original ili stavku Kopiraj, a zatim kliknite na dugme Otvori.

 4. Kliknite na stranicu za crtanje da biste je učinili aktivnim, a zatim prevucite oblik sa stranice za crtanje i otpustite ga na stencil. Možete da kreirate kopiju oblika tako što ćete držati pritisnut taster CTRL dok prevlačite. Ikona oblika će se pojaviti sa oznakom "master".X, "gde je x broj koji predstavlja broj oblika na stencilu.

 5. Kliknite na šablon da biste ga učinili aktivnim. U meniju " datoteka " izaberite stavku " Sačuvaj " da biste sačuvali promene u štencilu.

Ne Čuvaj crtež kao XML crtež (. vdx datoteka)

Visio vam omogućava da sačuvate crtež u XML formatu. Kada crtež sačuvate kao. vdx datoteku, veličina datoteke se povećava 1000 procenata. Na primer, crtež koji je 500 kilobajta (KB) povećava se na skoro 5 megabajta (MB) kada se čuva kao XML crtež. Ovo povećanje je zato što. vdx datoteke su strogo tekstualne datoteke. Za više informacija o XML-u za visio posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:

Reference

Za više informacija o tome kako da kombinujete oblike ili kako da kreirate oblike, u meniju " pomoć " izaberite stavku " Pomoć za Microsoft Office Visio ", otkucajte oblike u Office pomoćniku ili čarobnjaku za odgovore, a zatim kliknite na dugme " Pretraži " da biste prikazali vraćene teme.Za više informacija o XML-u za visio, u meniju " pomoć " izaberite stavku " Pomoć za Microsoft Office Visio ", otkucajte XML u Office pomoćniku ili čarobnjaku za odgovore, a zatim kliknite na dugme " Pretraži " da biste prikazali vraćene teme.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×