Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Svojstvo TopValues možete da koristite kako biste dobili navedeni broj zapisa ili procenat zapisa koji ispunjavaju kriterijume koje navedete. Na primer, možda želite da dobijete prvih 10 vrednosti ili prvih 25 procenata svih vrednosti u polju.

Napomena: Svojstvo TopValues odnosi se samo na upite za dodavanje, pravljenje tabele i izdvajanje.

Postavka

Postavka svojstva TopValuesje vrednost celog broja koja predstavlja tačan broj vrednosti koje treba vratiti ili broj praćen znakom procenta (%) koji predstavlja procenat zapisa koji se vraća. Na primer, da biste vratili prvih 10 vrednosti, postavite svojstvo TopValues na 10; da biste vratili prvih 10 procenata vrednosti, postavite svojstvo TopValues na 10%.

To svojstvo ne možete da postavite direktno u kodu. Ono se postavlja u prikazu prikaz „SQL“ prozora prozor upita pomoću odredbe TOP n ili TOP n PERCENT u SQL izrazu.

Svojstvo TopValues možete da postavite i pomoću lista sa svojstvima upita ili polja Top Values u okviru stavke Alatke ili na kartici Dizajn.

Napomena: Svojstvo TopValues na listu sa svojstvima upita i na kartici Dizajn jeste kombinovani okvir koji sadrži listu vrednosti i procentualnih vrednosti. Možete da izaberete jednu od tih vrednosti ili da otkucate bilo koju važeću postavku u polju.

Primedbe

Postavku svojstva TopValues obično koristite sa sortiranim poljima. Polje za koje želite da prikažete najveće vrednosti trebalo bi da bude krajnje levo polje za koje je potvrđen izbor u polju za potvrdu Sortiraj u koordinatnoj mreži za dizajn upita. Sortiranje po rastućem redosledu daje najniže zapise, a sortiranje po opadajućem redosledu daje najviše zapise. Ako navedete da treba dati određeni broj zapisa, daju se i svi zapisi sa vrednostima koje se podudaraju sa vrednošću u poslednjem zapisu.

Na primer, pretpostavimo da skup zaposlenih ima sledeće ukupne iznose prodaje.

Prodaja

Prodavac

90.000

Lazić

80.000

Popov

70.000

Daničić

70.000

Kojić

60.000

Stanković

50.000

Blagojević


Ako svojstvo TopValues postavite na vrednost 3 sa sortiranjem po opadajućem redosledu u polju „Prodaja“, Microsoft Office Access 2007 daje sledeća četiri zapisa.

Prodaja

Prodavac

90.000

Lazić

80.000

Popov

70.000

Daničić

70.000

Kojić


Napomena: Da biste dobili najviše i najniže vrednosti bez prikazivanja dupliranih vrednosti, postavite svojstvo UniqueValues na listu sa svojstvima upita na vrednost „Da“.

Primer

Sledeći primer dodeljuje SQL nisku koja daje prvih 10 najskupljih proizvoda svojstvu RecordSource za obrazac koji prikazuje deset najskupljih proizvoda.

Dim strGetSQL As String
strGetSQL = "SELECT TOP 10 Products.[ProductName] " _
& "AS TenMostExpensiveProducts, " _
& "Products.UnitPrice " _
& "FROM Products " _
& "ORDER BY Products.[UnitPrice] DESC;"
Me.RecordSource = strGetSQL

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×