Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U OVOM ZADATKU

Rezime

Ovaj članak korak po korak opisuje kako da koristite Windows Explorer da biste preimenovali više datoteka u operativnom sistemu Windows XP.
 

Kako da preimenujete više datoteka pomoću programa Windows Explorer

  1. Pokrenite Windows Explorer. Da biste to uradili, kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Svi programi, postavite pokazivač na stavku Pribor, a zatim izaberite stavku Windows Explorer.

  2. Izaberite više datoteka u fascikli. Da biste to uradili, pritisnite i držite taster CTRL dok klikćete na datoteke.

  3. Kada izaberete datoteke, pritisnite taster F2.

  4. Otkucajte novo ime, a zatim pritisnite taster ENTER.

NAPOMENA: Kada dovršite prethodne korake, markirano stanje svih datoteka osim jedne nestaje, tako da može da se pojavi kao da preimenirate samo jednu datoteku. Međutim, kada pritisnete taster ENTER, sve datoteke su preimenovane. Kada preimenujete više datoteka, sve preimenovane datoteke imaju isto ime sa brojem u zagradama dodatom imenu da bi novo ime datoteke bilo jedinstveno. Na primer, ako otkucate BUDŽET kao novo ime, prva datoteka se zove BUDŽET. Sve preostale izabrane datoteke se zovu BUDGET(x), gde je x jedinstveni broj, počevši od (1).
 

Beleške

Ako napravite grešku kada pokušate da preimenujete više datoteka, možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+Z ili da izaberete stavku Opozovi preimenovanje u meniju Uređivanje da biste opozvali radnju preimenovanja datoteke koju ste upravo dovršili i po potrebi možete da ponovite ovaj proces.

Funkcija "Preimenuj" u programu Windows Explorer ne podudara se sa ponašanjem komande REN koju možete da koristite na komandnoj liniji. Na primer, ako ste imali datoteke po imenu smitha.doc, smithb.doc i smithc.doc, možete da koristite ren smith*.doc smythe*.doc. Sva imena datoteka automatski prikazuju novi pravopis i preimenuju se smythea.doc, smytheb.doc i smythec.doc.

Ako koristite funkciju Preimenovanje operativnog sistema Windows XP u programu Windows Explorer, kada izaberete tri "simić" datoteke i preimenujete smitha.doc u smythea.doc, sve ostale datoteke koje ste izabrali zovu se smythea(x).doc. Da biste se vratili na originalnu strukturu imena datoteke (upotreba a, b, c itd.), morate da preimenujete svaku datoteku pojedinačno. 
 

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×