Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Video:

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

U video zapisu

Poruka "dvosmisleno spoljno spajanje" pojavljuje se kada Access utvrdi da upit može dati različite rezultate na osnovu toga koje spajanje se prvo radi. Da bi upit bio pokrenut, moraćete da izvršite neke promene. Najbolje rešenje je da upit podelite na delove. To jest, podesite ga tako da se bar jedan od spajanja obavi u manjem "podređenom" upitu, koji zatim spajate sa drugim tabelama ili upitima u "nadređenom" upitu. Access zatim prvo izvršava spajanja u podređenom upitu (ili upitima), a zatim poslednji put spajanja u nadređenom upitu, uklanjajući dvosmislenost.

U zavisnosti od toga koliko tabela imate u upitu, možda ćete morati da kreirate nekoliko podređenih upita da biste izbegli dvosmislena spoljna spajanja. Ovaj video prikazuje jednostavan primer sa tri tabele, gde su dve tabele pridružene ravnomerno razdvojene u podređeni upit, a zatim se spoljno spajanje sa trećom tabelom izvršava u nadređenom upitu. Evo osnovnih koraka koji pretpostavljaju da ste već prilično upoznati sa kreiranjem jednostavnog upita za izdvajanje:

  1. Create podređeni upit koji sadrži tabele koje želite prvo da spojite (u video zapisu to su tabele Preduzeća Osobe tabele).

  2. U podređenom upitu kliknite dvaput na polja za izlaz koja su vam potrebna da bi se pojavila koordinatna mreža upita.

Važno:  Obavezno uključite polje za spajanje iz originalnog upita. U video primeru preduzeća su pridružena oblastima pomoću polja RegionID, tako da smo uključili RegionID u koordinatnu mrežu upita podređenog upita.

  1. Sačuvajte i zatvorite podređeni upit i otvorite originalni upit u prikazu dizajna. To će postati nadređeni upit.

  2. Izbrišite tabele koje ste dodali u podređeni upit, a zatim dodajte podređeni upit (Dizajn > Dodaj tabele (Prikaži tabelu u programu Access 2013 )> upitima ili jednostavno prevucite podređeni upit iz okna za navigaciju u nadređeni upit).

  3. U nadređenom upitu uspostavite pridruživanje kao ranije, samo ovog puta podređenom upitu.

  4. Dodajte izlazna polja iz podređenog upita u koordinatnu mrežu upita.

  5. Sačuvajte i pokrenite nadređeni upit.

Pravilo palca za dvosmislene spoljne spojove

Dvosmislena spoljna spajanja se javljaju kada imate dva ili više spajanja u upitu, a jedno od njih je spoljni spoj koji upućuje na equi-join ili postoje dva spoljna spoja koja pokazuju jedna prema drugoj, na primer, ove dve konfiguracije spoja su dvosmislene i moraćete da se razdelite u zasebne upite:

Tabela1 --> Tabela2 --- Tabela3

Tabela1 --> Tabela2 <-- Tabela3

Spoljna spajanja koja pokazuju u istom pravcu ili se udalji od drugih spoljnih spajanja ili ravnomernih spajanja su u redu:

Tabela1 --> Tabela2 --> Tabela3

Tabela1 <-- Tabela2 --> Tabela3

Tabela1 <-- Tabela2 --- Tabela3

Više informacija o pravljenju upita potražite u članku Uvod u upite ili Create jednostavnog upita za izdvajanje.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×