Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Podrška za Windows 8.1 je završena

Podrška za Windows 8.1 završiće se 10. januara 2023.Preporučujemo da pređete na Windows 11 računar da biste nastavili da primate bezbednosne ispravke od korporacije Microsoft. 

Saznajte više

Windows 8 je dostigao kraj podrške, što znači Windows 8 uređaji više ne primaju važne bezbednosne ispravke. Preporučujemo da izvršite besplatnu nadogradnju na Windows 8.1 da biste nastavili da dobijate bezbednosne ispravke i podršku.

Nadogradnja Windows 8 ili Windows RT računara na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 takođe će vam doneti poboljšanja personalizacije, pretrage, aplikacija, Windows prodavnice i povezivanja u oblaku, sve to uz funkcije bezbednosti i pouzdanosti koje očekujete od operativnog sistema Windows.

Počevši od jula 2019. godine, zvanično Windows 8 prodavnica je zatvorena. Iako više ne možete da instalirate ili ažurirate aplikacije iz Windows 8 Prodavnice, možete da nastavite da koristite one koje su već instalirane. Međutim, pošto Windows 8 podrške nije bilo od januara 2016, preporučujemo da besplatno ažurirate na Windows 8.1.

Pre nego što počnete

Sistemski zahtevi za Windows 8.1 i Windows RT 8.1 skoro su isti kao zahtevi za Windows 8 – ako računar već radi pod operativnim sistemom Windows 8 (ili Windows RT), u većini slučajeva možete da dobijete besplatnu ispravku za Windows 8.1 (ili Windows RT 8.1).

Pre nego što počnete, evo nekih stvari koje treba da imate na umu.

 • Sa vama dolaze datoteke, aplikacije radne površine, korisnički nalozi i postavke. Windows 8.1 i Windows RT 8.1 dobijate uz neke nove ugrađene aplikacije i ažuriraće ili zameniti neke od postojećih ugrađenih aplikacija. Postojeće aplikacije iz Windows prodavnice ne dolaze sa vama, ali kada se ažuriranje dovrši, možete ponovo da instalirate sve ove aplikacije odjednom – ili samo one koje želite.

 • Proverićemo aplikacije i uređaje radne površine za vas. U sklopu ažuriranja, proveravamo trenutne aplikacije radne površine i povezane uređaje. Obavestićemo vas šta treba da uradite da biste ih pripremili za ispravku ili da bi ponovo radili posle ažuriranja. U većini slučajeva nećete morati ništa da radite – većina aplikacija za stone računare, uređaji (kao što su štampači) i mrežne veze će normalno funkcionisati nakon ažuriranja.

 • Razmotrite korišćenje Microsoft naloga za prijavljivanje na računar. Ako već koristite Microsoft nalog da biste se prijavili u Windows 8 ili Windows RT, koristićete taj isti nalog za prijavljivanje u Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Ako to ne radite, preporučujemo da počnete da koristite Microsoft nalog u operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Ako već imate nalog koji koristite sa uslugama Outlook.com, Xbox LIVE, Windows Phone ili Skype, onda već imate Microsoft nalog.

 • Možete da nastavite da radite dok se ispravka instalira. Vremena preuzimanja i instalacije razlikuju se od oko 30 minuta do nekoliko sati, u zavisnosti od brzine internet veze i brzine i konfiguracije računara, ali i dalje možete da koristite računar dok se ispravka instalira u pozadini. Tokom ovog vremena, obavezno sačuvajte rad i zatvorite sve otvorene aplikacije pre nego što ostavite računar bez nadzora u slučaju da računar mora da se automatski ponovo pokrene dok ste odsutni. Kada se ponovo pokrene, nećete moći da koristite računar neko vreme (od oko 20 minuta do sat vremena) dok se ispravke primenjuju. Kada se ta faza završi, mi ćemo vas provesti kroz izbor nekoliko osnovnih postavki, a zatim će Windows završiti primenu konačnih ispravki koje su potrebne.

Priprema računara

Postoji nekoliko stvari koje treba da uradite pre nego što počnete da instalirate:

 • Napravite rezervne kopije datoteka. Iako datoteke i aplikacije dolaze sa vama kada ažurirate na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, dobra ideja je da napravite rezervnu kopiju važnih datoteka na spoljnoj disk jedinici ili oblaku.

 • Uverite se da imate dovoljno slobodnog prostora na disku. Ako trenutno koristite Windows 8, potrebno vam je 3000 MB dostupnog prostora da biste instalirali 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1 i 3.850 MB dostupnog prostora da biste instalirali 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1. Na uređaju Windows RT potrebno je 2.250 MB dostupnog prostora na disku da biste instalirali Windows RT 8,1.

 • Priključite laptop ili tablet računar. Važno je da računar ostane priključen tokom procesa ažuriranja, jer ako izgubite napajanje pre nego što se završi, ispravka se možda neće ispravno instalirati.

 • Povežite se sa internetom. Najbolje je da ostanete povezani dok se ažuriranje ne završi. Ako to ne radite, moraćete ponovo da se povežete da biste završili podešavanje kasnije, a podešavanje će duže trajati.

 • Preuzmite najnovije kritične i važne ispravke. Postoje neke ispravke koje će vam možda biti potrebne da biste mogli da instalirate Windows 8.1. U većini slučajeva najnovije ispravke će se instalirati automatski koristeći Windows Update. Ali ako nemate uključene automatske ispravke i morate ručno da proverite da li postoje ispravke ili ako želite da proverite da li su instalirane najnovije ispravke, to možete da uradite iz usluge Windows Update.

 • Privremeno isključite antivirusni program. Neki antivirusni softver može ometati instalaciju. Kada instalirate Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, ne zaboravite da ponovo uključite antivirusni program.

Preuzmite besplatnu ispravku

Prodavnica više nije otvorena za Windows 8, tako da ćete morati da preuzmete Windows 8.1 kao besplatnu ispravku.

 1. Idite na stranicu za Windows 8.1 preuzimanje i izaberite svoje Windows izdanje.

 2. Izaberite stavku Potvrdi i pratite preostale odzive da biste započeli preuzimanje.

 3. Ispravka će se preuzeti i instalirati u pozadini dok koristite računar za druge stvari. Instalacioni program će proveriti da li imate dovoljno prostora na disku, da li aplikacije i uređaji rade sa operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i da imate sve potrebne ispravke.

  U nekim slučajevima instalacioni program će možda pronaći nešto što treba da preduzmete da biste mogli da nastavite sa instaliranjem ispravke. Ako je tako, videćete poruku koja vam govori šta treba da uradite.

Ponovo pokrenite

Kada se ispravka preuzme i dovrši prva faza instalacije (što može da potraje između 15 minuta i nekoliko časova, u zavisnosti od sistema i brzine veze), videćete poruku koja vas obaveštava da računar treba ponovo da se pokrene. To će vam dati 15 minuta da završite ono na čemu radite, sačuvate rad i zatvorite aplikacije, a zatim će ponovo pokrenuti računar za vas. Možete i sami da ga pokrenete.
 

Važno: Ako računar ostavite pre nego što bude spreman za ponovno pokretanje, obavezno sačuvajte rad i zatvorite sve aplikacije za stone računare koje koristite da biste bili sigurni da nećete izgubiti ništa kada se on ponovo pokrene automatski. Računar će možda morati ponovo da se pokrene više puta, u zavisnosti od toga kako je podešen i da li su potrebne dodatne ispravke.

Ponovno pokretanje će trajati duže nego obično – od 20 minuta do oko sat vremena – dok se ispravka primenjuje. Tokom ovog vremena nećete moći da koristite računar.

Odaberite postavke

Videćete listu preporučenih postavki pod imenom Express postavke. Da biste prihvatili ove postavke i nastavili, izaberite stavku Koristi ekspresne postavke. Neku od ovih postavki kasnije možete da promenite kada završite podešavanje. Ako želite odmah da promenite neke od ovih postavki, izaberite stavku Prilagodi.

Za više informacija izaberite stavku Saznajte više o ekspresnih postavki. Da biste saznali kako ove postavke utiču na privatnost, izaberite stavku Izjava o privatnosti.

Upiši se

Zatim će od vas biti zatraženo da se prijavite. Ako već koristite Microsoft nalog da biste se prijavili Windows 8 ili Windows RT, ime naloga će vam biti popunjeno. Ako ste prethodno koristili lokalni nalog, i dalje možete da ga koristite za prijavljivanje

Ako imate Microsoft nalog

 1. Ako je potrebno, unesite adresu e-pošte Microsoft naloga i lozinku.

 2. Poslaćemo bezbednosni kôd na alternativnu adresu e-pošte ili broj telefona koji ste podesili za ovaj nalog i moraćete da unesete taj kôd da biste potvrdili da ste vlasnik naloga. To nam pomaže da zaštitimo vaš nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama. Ako još uvek nemate podešene alternativne kontakt informacije za nalog, od vas će se tražiti da ih odmah obezbedite.

  Napomena: Ako ste se prijavili na računar pomoću Microsoft naloga pre nego što ste instalirali Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, možda nećete morati da unesete bezbednosni kôd.

Ako imate lokalni nalog

Da biste se prijavili pomoću lokalnog naloga, unesite lozinku. Uvek možete kasnije da se povežete sa Microsoft nalogom i preporučujemo da ga isprobate. Jednostavno rečeno, vaš Microsoft nalog je lepak koji objedinjuje toliko korisnih funkcija novog operativnog sistema Windows. Pomoću naloga ćete moći da preuzmete aplikacije iz Windows prodavnice, automatski sinhronizujete postavke i dokumente između računara, napravite rezervnu kopiju fotografija u oblaku kako biste mogli da im pristupite sa bilo kog mesta i da vidite sve kontakte iz više naloga e-pošte i društvenog umrežavanja zajedno u aplikacijama Osobe i Pošta.

OneDrive skladište u oblaku

Ako je ovo prvi put da poništite računar sa operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, videćete nove OneDrive opcije.

Ako već imate drugi računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i odaberete da sinhronizujete postavke na tom računaru, oneDrive postavke će se takođe sinhronizovati sa postojećeg računara na ovom i možda nećete videti ovaj ekran.

Ako na ovom ekranu izaberete stavku Dalje, računar će koristiti ove podrazumevane OneDrive postavke:

 • Fotografije koje snimite sa ovim računarom čuvaju se u fascikli sa snimcima kamere na ovom računaru, a za svaku fotografiju se automatski napravi rezervna kopija u usluzi OneDrive.

 • Kada kreirate novi dokument, podrazumevana lokacija za čuvanje je OneDrive. Međutim, uvek možete da odaberete da sačuvate pojedinačne dokumente lokalno ili na drugoj disk jedinici.

 • Windows će sačuvati rezervnu kopiju postavki računara u usluzi OneDrive. Ako se nešto ikada dogodi sa računarom i morate da ga zamenite, postavke se čuvaju u oblaku i možete ih odmah preneti na novi računar.

Bilo koju od ovih postavki kasnije možete da promenite u postavkama računara. Ako biste radije da odmah isključite sve ove postavke, izaberite stavku Isključi ove OneDrive postavke (ne preporučuje se).

Konačne ispravke

Pošto se Windows uvek ažurira, moguće je da su kritične ispravke postale dostupne pošto su Windows 8.1 i Windows RT 8.1 završeni. Windows proverava da li postoje te kritične ispravke kada prvi put završite podešavanje operativnog sistema Windows 8.1 ili Windows RT.1, a ako ih pronađe, automatski će ih preuzeti. Preuzimanje i instaliranje ovih ispravki može potrajati nekoliko minuta, u zavisnosti od potrebnih ispravki. Računar će možda morati ponovo da se pokrene jednom ili više puta da bi se ispravke dovršile.

Ponovno instaliranje aplikacija 

Aplikacije radne površine dolaze sa vama kada izvršite ažuriranje na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, ali ćete morati ponovo da instalirate aplikacije iz Windows prodavnice. Sve aplikacije iz Windows prodavnice koje posedujete možete da vidite u odeljku Vaše aplikacije u Prodavnici. Odavde možete da odaberete one koje želite da instalirate na ažuriranom računaru i instalirate ih sve odjednom.

 1. Na početnom ekranu izaberite pločicu Prodavnica da biste otvorili Windows prodavnicu.

 2. Izaberite stavku Nalog, a zatim izaberite stavku Moje aplikacije.

 3. Izaberite sve aplikacije koje želite da instalirate, a zatim izaberite stavku Instaliraj.

Napomena: Ne morate da čekate da se završi instaliranje aplikacija. Oni će nastaviti da se instaliraju u pozadini dok radite druge stvari.

Takođe pogledajte

Kraj podrške za prethodne verzije operativnog sistema Windows

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×