Šta su to vidžeti?

Vidžeti su mali prozori koji prikazuju dinamičke informacije na radnoj Windows radnoj površini. One se pojavljuju na tabli sa vidžetima, gde ih možete dodavati, uklanjati, raspoređivati, prilagođavati i prilagođavati ih tako da odražavaju vaša interesovanja i način na koji radite. Vidžeti vam pomažu da ostanete u toku sa važnim sadržajem tako što vam pružaju personalizovan sadržaj iz omiljenih aplikacija i usluga kako biste mogli na prvi pogled da imate najnovije informacije tokom dana. Recite zbogom stalnom prebacivanje između aplikacija i uređaja i veb lokacija – sada možete da ostanete povezani sa stvarima do kojih vam je stalo, a da ne izgubite fokus na najvažnije zadatke.

Napomena: Ova funkcija nije dostupna u programu Windows 11 SE. Saznajte više

Snimak ekrana table sa vidžetima na radnoj Windows 11.

Svaki vidžet se oslanja na drugu aplikaciju ili uslugu. Da biste videli šta podiže vidžet, izaberite stavku Još opcija ( ) u gornjem desnom uglu vidžeta i pogledajte poruku "Powered by" na dnu menija. Svaki pojedinačni vidžet je proširenje odgovarajuće aplikacije ili usluge i kontrolišu ga postavke za tu aplikaciju ili uslugu. To znači da možete da promenite postavke privatnosti za vidžet da biste ih promenili za aplikaciju ili uslugu koja ima moć tog vidžeta.

Snimak ekrana menija "Više opcija" u vidžetu "Vremenska prognoza".

Napomena: Neke aplikacije ili usluge koje koriste vidžete mogu da skroje sadržaj na osnovu procene lokacije pomoću IP adrese internet veze. Vidžeti koji rade pod napajanjem ovih aplikacija ili usluga ne oslanjaju se na Windows lokaciju. IP adrese se koriste za povezivanje uređaja sa veb lokacijama, aplikacijama i uslugama koje koristite i obično će se razrešiti na nepreciznu geografsku lokaciju. Microsoft aplikacije i usluge će proceniti opštu lokaciju uređaja kako bi vam pružile kontekstualno relevantno iskustvo. Ova lokacija je obično na nivou grada i ima vrlo ograničenu preciznost.

Koje podatke Microsoft prikuplja?

Podatke prikupljene na tabli sa vidžetima određuju postavke dijagnostičkih podataka koje odaberete u Windows Postavke vidžeta. Na primer, Windows prikuplja ime vidžeta i informacije o tome kako vršite interakciju sa tablom vidžeta. Saznajte više o dijagnostičkim podacima u Windows

Pojedinačni vidžeti takođe mogu da prikupljaju podatke. Da biste saznali više o tome koji podaci se prikupljaju preko vidžeta, pogledajte informacije pružene za aplikaciju ili uslugu koja podiže vidžet.

Korišćenje table sa vidžetima

Tabla sa vidžetima se sastoji od dva odeljka: vidžeta i feeda sa vestima. Svi vidžeti se nalaze na vrhu table sa vidžetima. Feed za vesti se nalazi ispod vidžeta. Sledeći odeljci opisuju kako se koristi tabla sa vidžetima.

Prijavljivanje i odjavljanje

 • Da biste koristili tablu sa vidžetima, morate biti prijavljeni na Microsoft nalog, poslovni nalog ili školski nalog.

 • Svi vidžeti će biti personalizovani pomoću istog naloga. Trenutno nije moguće prebaciti se između različitih naloga kada koristite tablu sa vidžetima, ali možete da se prebacite na drugi nalog u programu Windows, što će vam onda omogućiti da prikažete vidžete za taj nalog.

 • Da biste se odjavio sa table sa vidžetima i svih vidžeta, izaberite sliku profila u gornjem desnom uglu table sa vidžetima, a zatim na ekranu Vidžeti Postavke izaberite stavku Odjavi se u gornjem desnom uglu pored slike profila. Nećete moći da koristite tablu sa vidžetima dok se ponovo ne prijavite.

Prikazivanje ili skrivanje table sa vidžetima

Evo nekoliko jednostavnih načina za prebacivanje između prikazivanja i skrivanja table sa vidžetima:

 • Kliknite na ikonu Vidžeti na traci zadataka.

 • Pritisnite kombinaciju tastera Windows sa logotipom + W.

 • Kliknite ili dodirnite bilo gde izvan table sa vidžetima.

Rad sa vidžetima

Dodavanje vidžeta

Kliknite na dugme Dodaj vidžete na dnu table sa vidžetima i pratite uputstva da biste dodali vidžete.

Snimak ekrana kontrola "Dodavanje vidžeta" u dijalogu "Prilagođavanje kontrolne table".

Napomena: Mogućnost dodavanja više instanci vidžeta na tablu sa vidžetima trenutno je nedostupna.

Uklanjanje vidžeta

Da biste uklonili vidžet sa table sa vidžetima, izaberite stavku Još opcija ( ) u gornjem desnom uglu, a zatim izaberite stavku Ukloni vidžet.

Uklanjanje vidžeta vas odjavlja iz povezane aplikacije ili usluge.

Premeštanje vidžeta

Da biste premestili vidžet na drugo mesto na tabli, kliknite na zaglavlje vidžeta i prevucite vidžet na novu lokaciju.

Resize a widget

Da biste vidžet uvećali ili smanjili, izaberite stavku Još opcija ( ) u gornjem desnom uglu i izaberite stavku Mali ,Srednje iliVeliko.

Napomena: Neki vidžeti mogu da nude samo jednu ili dve veličine.

Prilagođavanje vidžeta

Da biste uredili vidžet, izaberite stavku Još opcija ( ) u gornjem desnom uglu i izaberite stavku Prilagođavanje vidžeta.

Uređivanje vidžeta vam pruža pristup opcijama za prilagođavanje, kao što je promena grada za vidžet vremenske prognoze ili ažuriranje liste za čuvanje vidžeta akcija.

Interakcija sa vidžetima

 • Možete da vršite interakciju sa nekim vidžetima za brze zadatke, kao što je provera stavke To Do liste ili prikazivanje događaja iz kalendara određenog dana.

 • Aplikaciju ili veb lokaciju vidžeta možete da otvorite tako što ćete izabrati naslovnu traku u gornjem levom uglu vidžeta.

Rad sa feedom za vesti

Personalizovanje feeda za vesti

Feed za vesti će vremenom postati personalizovaniji. Da biste počeli, recite nam do čega vam je stalo tako što ćete izabrati stavku Upravljanje vestima i interesovanjima u dijalogu Postavke vidžeta. Tako ćete u programu Microsoft Edge otvoriti stranicu Moja Microsoft Edge.

Snimak ekrana stranice "Moja interesovanja" u Microsoft Edge.

Na stranici Moja interesovanja možete da:

 • Koristite polje za pretragu da biste pronašli teme ili izdavače koje želite da pratite.

 • Pregledajte teme po kategorijama i izaberite one koje vas zanimaju.

 • Prikažite interesovanja i izdavače koje pratite i upravljajte podacima.

Fino podesite feed za vesti

Ako vam je potrebna pomoć pri izboru izdavača i sadržaja koji vam se više sviđaju, izaberite stavku Podešavanje feeda na levoj strani stranice Moja interesovanja kako biste se vodili kroz korake za podešavanje feeda za vesti.

Napomena: Mogućnost da pratite izdavače i podesite feed trenutno je dostupna samo za govornika na engleskom jeziku u SAD.

Takođe možete fino da podesite feed iz pojedinačne vesti. Evo kako: 

 • Kliknite na dugme Sakrij ovu priču (X) u gornjem desnom uglu članka da biste uklonili članak. Zatim možete da pružite povratne informacije koje vas ne zanimaju, da vam se ne dopada izvor ili da želite da prijavite problem.

 • Kliknite na dugme Pogledajte više ( ) u donjem desnom uglu vesti i odaberite Više priča kao što je ova ili Manje priča poput ove da biste videli više ili ono do čega vam je stalo ili manje onoga što vam nije stalo. Takođe možete da sakrijete priče od izdavača priče.

  Snimak ekrana menija "Pogledajte više" u priči o novostima.  

Prikaz izdavača i interesovanja i upravljanje podacima

 • Da biste prikazali izdavače i interesovanja koje pratite i upravljali njime, izaberite odeljke Praćena interesovanja i Praćeni izdavači na levoj strani stranice Moja interesovanja.

 • Da biste prikazali skrivene izdavače i upravljali svojim skrivenim izdavačima, izaberite opciju Skriveni izdavači na levoj strani stranice Moja interesovanja.

Prikaz ažuriranog sadržaja u feedu za vesti 

Ažurirani sadržaj će se pojaviti u feedu za vesti kada postoji novi sadržaj koji pokazuje da ispunjava vaše postavke personalizacije. Diskusioni feed s vremenom vas uči o vama, tako da možda nećete uvek odmah videti promene.

Prijavljivanje u sistem Windows 11 i Microsoft Edge preko istog Microsoft naloga pomoći će vam da se uverite da je personalizacija feeda sa vestima dostupna u vidžetima, aplikacijama i uređajima. 

Najčešća pitanja

Ako ste kreirali Microsoft nalog pomoću adrese e-pošte koja nije od korporacije Microsoft, ta adresa e-pošte ne može da se koristi za prikazivanje događaja iz kalendara. Da biste videli događaje kalendara u vidžetu, morate da kreirate Outlook.com nalog kako biste mogli da koristite e-adresu Outlook.com sa vidžetom kalendara.

Vidžet To Do nije podržan u okruženju ili ako ste deo mreže koja pripada školi ili organizaciji, administrator ga je možda učinila nedostupnom.

Obratite se administratoru za više informacija.

Jezik i sadržaj koji vidite na tabli sa vidžetima određuju vaše postavke jezika prikaza i Windows zemlje ili regiona. Da biste prikazali i promenili ove postavke, idite na Postavke > Vremenski & jezički > & regionu. Sadržaj će se pojaviti na jeziku prikaza. Ako je primenljivo, vidžeti i feed vesti će prikazati sadržaj iz vaše zemlje ili regiona. 

Napomene: 

 • Biće vam neophodno da ponovo pokrenete računar ili da se ponovo prijavite pre nego što promene jezika stupiju na snagu.

 • Ako sadržaj nije dostupan na vašem određenom jeziku ili regionu, možda ćete videti sadržaj sa drugog jezika ili regiona koji najviše odgovara vašim izabranim postavkama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×