Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Indeksiranje sadržaja računara vam pomaže da dobijete brže rezultate dok ga pretražujete za datoteke i druge stvari. Saznajte kako to funkcioniše.

Šta je to indeksiranje?

Indeksiranje je proces pregledanja datoteka, e-poruka i drugog sadržaja na računaru i kataloga njihovih informacija, kao što su reči i metapodaci u njima. Kada pretražite računar nakon indeksiranja, on pregleda indeks termina kako bi brže pronalazio rezultate.

Kada prvi put pokrenete indeksiranje, dovršavanje može potrajati nekoliko sati. Posle toga, indeksiranje će se pokrenuti u pozadini računara dok ga koristite, samo ponovno indeksiranje ažuriranih podataka.

Kako indeksiranje ubrzava pretrage?

Poput indeksa u knjizi, digitalni indeks omogućava računaru i aplikacijama da brže pronađu sadržaj tražeći termine ili uobičajena svojstva kao što je datum kreiranja datoteke. Potpuno ugrađeni indeks može da vrati odgovore na pretrage kao što je "Prikaži sve pesme po Coldplay" delom sekundi, nasmerane na minute koje bi mogle da potraju bez indeksa.

Koje informacije su indeksirane?

Sva svojstva datoteka su podrazumevano indeksirana, uključujući imena datoteka i pune putanje datoteka. Za datoteke sa tekstom, njihov sadržaj se indeksirate kako bi vam omogućio da pretražite reči u okviru datoteka.

Aplikacije koje instalirate takođe mogu da dodaju svoje informacije u indeks da bi ubrzale pretragu. Na primer, Outlook podrazumevano dodaje sve e-poruke sinhronizovane sa računarom u indeks i koristi indeks za pretraživanje unutar aplikacije.

Koje aplikacije koriste indeks?

Mnoge ugrađene aplikacije na računaru na neki način koriste indeks. Istraživač datoteka, Fotografije i Groove ga koriste za pristup datotekama i njihovo praćenje. Microsoft Edge ga koristi da bi obezbedio rezultate istorije pregledača na traci adresa. Outlook ga koristi za pretraživanje e-pošte. Cortana je koristi za obezbeđivanje bržih rezultata pretrage sa računara.

Mnoge aplikacije u prodavnici Microsoft Store takođe zavise od indeksa kako bi pružile ažurirane rezultate pretrage za datoteke i drugi sadržaj. Onemogućavanje indeksiranje će dovesti do toga da ove aplikacije rade sporije ili da ne rade, u zavisnosti od toga koliko se uporno oslanjaju na njih.

Zašto se indeksiranje automatski pokreće na računaru u bilo koje vreme?

Računar Windows 10 stalno prati promene datoteka i ažurira indeks najnovijim informacijama. Da biste to uradili, otvara nedavno promenjene datoteke, pregleda promene i skladišti nove informacije u indeksu.

Gde se skladište informacije o indeksu?

Svi podaci prikupljeni iz indeksiranje skladište se lokalno na računaru. Ništa se ne šalje ni na jedan drugi računar ni korporaciji Microsoft. Međutim, aplikacije koje instalirate na računaru možda mogu da čitaju podatke u indeksu, pa budite pažljivi sa instaliranjem i uverite se da verujete izvoru.

Koliko prostora koristi indeks?

Pravilo je da će indeks biti manji od 10 procenata veličine indeksiranih datoteka. Na primer, ako imate 100 MB tekstualnih datoteka, indeks za te datoteke će biti manji od 10 MB.

Indeks može da preuzme veći procenat ako imate mnogo veoma malih datoteka (<4 kB) ili ako indeksirate računarski kôd. U oba slučaja, veličina indeksa će se drastično povećati proporcionalno veličini datoteka. Ako imate mnogo malih datoteka i treba da uštedite prostor na računaru, razmotrite uklanjanje lokacije tih datoteka iz indeksiranja tako što ćete otići na stranicu "Opcije indeksiranja" na kontrolnoj tabli i izabrati stavku Izmeni.

Koji jezici se mogu indeksirati?

Svi jezički paketi instalirani uz Windows uključuju informacije o indeksiranju sadržaja na tom jeziku. Ako imate datoteke ili drugi sadržaj na jeziku koji nije instaliran na računaru, indeks će pokušati da ga učini mogućim za pretraživanje, ali to nije uvek moguće.

Da biste instalirali više jezičkih paketa da biste se uverili da jezik može da se pretražuje na računaru, idite na Postavke> Vreme & Jezik > Jezik, a zatim izaberite stavku Dodaj jezik.

Koji tipovi datoteka se mogu indeksirati?

Listu tipova datoteka koji se mogu indeksirati potražite na stranici "Opcije indeksiranja" na kontrolnoj tabli i izaberite stavku Više opcija> tipova datoteka.

Mogu li da promenim koliko se informacija o datoteci indeksirano?

Da. Postoje dve opcije za količinu datoteke za indeksiranje: samo svojstva ili svojstva i sadržaj. Samo za svojstva, indeksiranje neće pogledati sadržaj datoteke niti učiniti sadržaj mogućim za pretraživanje. I dalje ćete moći da pretražujte po imenu datoteke – samo ne sadržaju datoteke.

Ako odaberete da ne indeksirate sadržaj datoteka, možete da smanjite veličinu indeksa, ali u nekim slučajevima je teže pronaći datoteke.

Da biste odabrali opciju za svaki tip datoteke, idite na stranicu "Opcije indeksiranja" na kontrolnoj tabli i izaberite stavku Više opcija> tipova datoteka.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×