Koje su opcije oporavka sistema u operativnom sistemu Windows?

Podrška za Windows 7 je završena 14. januara 2020.

Preporučujemo da se premestite na Windows 10 računar da biste nastavili da primate bezbednosne ispravke od korporacije Microsoft.

Saznajte više

Meni "Opcije oporavka sistema" sadrži nekoliko alatki, kao što je popravka pri pokretanju, koje vam mogu pomoći da oporavite Windows od ozbiljne greške. Ovaj komplet alatki se nalazi na čvrstom disku računara i na Windows instalacionom disku.

Napomena: Možete i da kreirate disk za popravku sistema koji sadrži meni "Opcije oporavka sistema". Više informacija potražite u članku Kreiranje diska za popravku sistema. Ako koristite Tablet PC ili drugi računar sa ekranom osetljivim na dodir, možda ćete morati da povežete tastaturu i miš da biste koristili popravku i druge alatke u meniju "Opcije oporavka sistema".

Šta radi svaka opcija za oporavak

Opcija oporavka sistema

Njegov

Popravka pri pokretanju

Rešava određene probleme, na primer nestale ili oštećene sistemske datoteke, koje mogu sprečiti ispravno pokretanje operativnog sistema Windows.               

Obnavljanje sistema

Vraća sistemske datoteke računara na raniju taиku u vremenu bez uticaja na datoteke, kao što su e-pošta, dokumenti ili fotografije.

Ako koristite oporavak sistema iz menija "Opcije oporavka sistema", ne možete da opozovete operaciju oporavka. Međutim, možete ponovo da izvršite oporavak sistema i da odaberete drugu taиku vraćanja ako postoji.              

Oporavak slike sistema

Potrebno je da prethodno kreirate sliku sistema da biste koristili ovu opciju. Slika sistema je personalizovana rezervna kopija particije koja sadrži Windows i obuhvata programe i korisničke podatke, na primer dokumente, slike i muziku.

Windows alatka za dijagnostiku memorije

Skenira memoriju računara radi grešaka.

Komandna linija

Napredni korisnici mogu da koriste komandnu liniju za obavljanje operacija vezanih za oporavak i da pokrenu i druge alatke komandne linije za dijagnostikovanje i rešavanje problema.

Napomena: Neki proizvođači računara mogu prilagoditi meni dodavanjem ili uklanjanjem alatki za oporavak ili uključivanjem sopstvenih alatki.

Otvaranje menija "Opcije oporavka sistema" na računaru

 1. Uklonite sve diskete, diskove i DVD-ove sa računara, a zatim ponovo pokrenite računar pomoću Power button računara.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako je na računaru instaliran jedan operativni sistem, pritisnite i držite taster F8 dok se računar ponovo pokreće. Morate da pritisnete F8 pre nego što se pojavi Windows logotip. Ako se pojavi Windows logotip, morate da pokušate ponovo tako što ćete sačekati da se pojavi Windows odziv za prijavljivanje, a zatim isključiti i ponovo pokrenuti računar.

  • Ako računar ima više operativnih sistema, koristite tastere sa strelicama da biste označili operativni sistem koji želite da popravite, a zatim pritisnite i držite taster F8.

 3. Na ekranu Napredne opcije pokretanja koristite tastere sa strelicama da biste markirali, a zatim pritisnite taster ENTER. (Ako Popravka nije navedena kao opcija, računar ne uključuje unapred instalirane opcije oporavka ili ih je administrator mreže isključio.)

 4. Izaberite raspored tastera na tastaturi, a zatim kliknite na dugme dalje.

 5. U meniju Opcije oporavka sistema izaberite alatku da biste je otvorili.

Da biste otvorili meni "Opcije oporavka sistema" pomoću Windows 7 diska za instalaciju ili USB fleš diska ili diska za popravku sistema


Ako je sistem računara teško oštećen i ne možete da pristupite meniju "Opcije oporavka od sistema" na računaru, možete da joj pristupite pomoću Windows 7 diska za instalaciju ili USB fleš diska ili da koristite disk za popravku sistema ako ste ga kreirali ranije.

Da biste koristili ovaj metod, morate ponovo da pokrenete računar pomoću diska ili USB fleš diska.

 1. Umetnite Windows 7 instalacioni disk ili USB fleš disk ili disk za popravku sistema, a zatim isključite računar.

 2. Ponovo pokrenite računar pomoću Power button računara.

 3. Kada se to od vas zatraži, pritisnite bilo koji taster, a zatim kliknite na uputstva koja se pojavljuju.

 4. Na stranici Instaliranje Windows ili na stranici Opcije oporavka sistema odaberite jezik i druge željene postavke, a zatim kliknite na dugme dalje.

  • Ako se ne pojavi stranica Instalacija Windows niti opcije oporavka sistema i ne bude vam zatraženo da pritisnete bilo koji taster, možda ćete morati da promenite neke postavke sistema.

 5. Ako koristite Windows instalacioni disk ili USB fleš disk, kliknite na dugme Popravi računar.

 6. Izaberite instalaciju operativnog sistema Windows koju želite da popravite, a zatim kliknite na dugme dalje.

 7. U meniju Opcije oporavka sistema izaberite alatku da biste je otvorili.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×