Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Podrška za Windows 7 se završila 14. januara 2020.

Preporučujemo da se prebacite na Windows 11 da biste nastavili da primate bezbednosne ispravke od korporacije Microsoft.

Saznajte više

Šta je to senzor?

Senzori su hardverske komponente koje mogu da pruže računaru informacije o lokaciji, okruženju i još mnogo toga na računaru. Programi na računaru mogu da pristupe informacijama iz senzora, a zatim da ih skladište ili koriste kako bi vam pomogli oko svakodnevnih zadataka ili da bi poboljšali utisak pri radu na računaru. Postoje dva tipa senzora:

 • Senzori koji su ugrađeni u računar

 • Senzori koji su povezani sa računarom putem žičane ili bežične veze

Neki primeri senzora uključuju senzor za lokaciju, kao što je GPS prijemnik, koji može da otkrije trenutnu lokaciju računara. Program zatim može da koristi tu lokaciju kako bi vam pružio informacije o obližnjim restoranima ili uputstvima za vožnju do sledeće lokacije. Svetlosni senzor instaliran na računaru može da otkrije svetlo u okruženju, a zatim da prilagodi osvetljenost ekrana tako da se podudara.

Korišćenje lokacije i drugih senzora

Pomoću senzora, programi na računaru mogu da prilagode informacije i usluge na osnovu trenutne lokacije, okruženja računara i još mnogo toga. Na primer, uz senzor lokacije i računar možda možete da pronađete obližnji restoran, pronađete putokaze do tog restorana, pošaljete putokaze do prijatelja, a zatim pratite uputstva na mapi dok putujete do odredišta.

Programi mogu da pristupe informacijama iz senzora kada se instaliraju i omoguće na vašem računaru. Programi zatim mogu da skladište ili koriste te informacije kako bi vam pomogli pri svakodnevnim zadacima ili da bi poboljšali utisak pri radu na računaru. Da biste sprečili sve programe i korisničke naloge da pristupe informacijama iz senzora, možete da onemogućite senzor.

Pošto neki programi mogu da šalju lične informacije preko mrežnih veza, senzor možete da omogućite ili onemogućite samo kada ste prijavljeni u Windows pomoću administratorskog naloga.

Možda ćete želeti da ograničite pristup ličnim informacijama o određenim korisnicima na računaru. 

Kako senzor utiče na moju privatnost?

Kada je senzor omogućen, svi programi i korisnici na računaru podrazumevano mogu da pristupe informacijama iz tog senzora. Windows vas obaveštava kada programi pristupe informacijama o vašoj lokaciji tako što će na sistemskoj traci poslova privremeno prikazati ikonu "Lokacija" i "Drugi senzori". Windows prikazuje ovu ikonu kada program ili usluga prvi put pristupe lokaciji računara iz senzora.

Neki programi mogu potencijalno da koriste lične informacije (kao što je lokacija) iz senzora bez dozvole. Programima možete ograničiti pristup informacijama iz senzora po korisničkom nalogu.  

Promena osoba koje mogu da pristupe informacijama iz senzora

Možda ćete želeti da ograničite programe ili usluge (koji se pokreći u pozadini za sve korisničke naloge) tako da ne pristupe informacijama iz senzora. Kada prvi put omogućite senzor, svi programi i usluge podrazumevano mogu da pristupe informacijama iz senzora za sve korisničke naloge. Možete odabrati da ograničite programe tako da ne pristupe informacijama iz senzora po korisničkom nalogu. Takođe možete odabrati da ograničite usluge tako da ne pristupe informacijama iz senzora, ali to će se primeniti na sve korisničke naloge.

 1. Otvorite lokaciju i druge senzore tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start"i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte senzore, a zatim izaberite stavku Lokacija i drugi senzori. 

  Napomena: Morate da imate instaliran najmanje jedan senzor da biste mogli da promenite korisničke postavke za senzore.

 2. U levom oknu izaberite stavku Promeni korisničke postavke.

 3. U okviruSenzor , sa liste izaberite senzor za koji želite da promenite korisničke postavke.

 4. U okviru Accesspotvrdite izbor u polju za potvrdu pored svakog korisničkog imena da biste obezbedili pristup ili opozovite izbor u polju za potvrdu pored svakog korisničkog imena da biste uklonili pristup, a zatim kliknite na dugme U redu. Potrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

Omogućavanje ili onemogućavanje senzora

Programi mogu da koriste informacije iz senzora nakon što su omogućeni. Senzore instalirane na računaru možete da omogućite ili onemogućite u vašoj lokaciji i drugim senzorima na kontrolnoj tabli. Ako isključite senzor, ne isključite ga. Neki programi mogu i dalje da pristupe informacijama iz senzora kada je on onemogućen.

Kada se senzor omogući, svi korisnici i programi na računaru podrazumevano mogu da pristupe informacijama iz njega. Kada program ili usluga prvi put pristupe lokaciji računara iz senzora, Windows će privremeno prikazati ikonu Lokacija i drugi senzori na sistemskoj traci poslova. 

Omogućavanje ili onemogućavanje senzora

 1. Otvorite lokaciju i druge senzore tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start"i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte senzore, a zatim izaberite stavku Lokacija i drugi senzori.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored senzora koji želite da omogućite ili opozovite izbor u polju za potvrdu da biste onemogućili senzor, a zatim kliknite na dugme Primeni. Potrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

Instaliranje ili deinstalnica senzora

Proverite informacije koje ste dobili uz senzor ili idite na veb lokaciju proizvođača senzora. Kada instalirate senzor, morate da ga omogućite. To programima omogućava da pristupe informacijama iz senzora.

Da biste deinstal a sensor

 1. Otvorite lokaciju i druge senzore tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start"i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte senzors, a zatim izaberite stavku Lokacija i drugi senzori.

 2. Kliknite na senzor koji želite da deinstal kliknete.

 3. U okviru Višeopcija izaberite stavku Deinstaluj ovaj senzor,a zatim kliknite na dugme U redu.  Potrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×