Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Fragmentacija čini da na čvrstom disku radi dodatni posao koji može usporiti računar. Prenosivi uređaji za skladištenje, kao što su USB fleš diskovi, takođe mogu da postanu fragmenti. Defragmentator diska u operativnom sistemu Windows prerasporedi fragmentrane podatke kako bi diskovi i disk jedinice mogli efikasnije da rade. Defragmentator diska radi po rasporedu, ali možete i ručno da analizirate i defragmentujte diskove i diskove. Da biste to uradio, sledite ove korake:


Defragmentovanje čvrstog diska


  1. Otvorite Defragmenter diska tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start". U polju za pretragu otkucajte Defragmenterdiska , a zatim na listi sa rezultatima izaberite stavku Defragmenter diska.

  2. U okviru Trenutni statusizaberite disk koji želite da defragmentuj.

  3. Kliknite na dugme Analiziraj disk da biste utvrdili da li disk mora da se defragmentuje ili ne mora. Potrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

    Kada Windows završi analiziranje diska, možete da proverite procenat fragmentacije na disku u koloni Poslednje pokretanje. Ako je broj veći od 10%, trebalo bi da defragmentuj disk.

  4. Izaberite stavku Defragment diskPotrebna je administratorska dozvola Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.


Defragmentator diska može potrajati od nekoliko minuta do nekoliko časova, u zavisnosti od veličine i stepena fragmentacije čvrstog diska. I dalje možete da koristite računar tokom procesa defragmentacije.

Napomene: 

  • Ako je disk već u isključivom korišćenju drugog programa ili je oblikovan pomoću sistema datoteka koji nije NTFS sistem datoteka, FAT ili FAT32, ne može da se defragmentira.

  • Mrežne lokacije ne mogu biti defragmentane.

  • Ako se disk koji očekujete da vidite u okviru Trenutni status ne pojavljuje tamo, možda zato što sadrži grešku. Pokušajte prvo da popravite disk, a zatim se vratite na defragmenter diska da biste pokušali ponovo.


Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×