You have multiple accounts
Choose the account you want to sign in with.

Kada kopirate muziku, slike i video zapise sa računara na prazan CD ili DVD, on se zove "narezivanje". Kada kopirate muziku, slike i video zapise sa CD ili DVD-a na računar, to se zove "Ripovanje". Možete da koristite Windows Media Playera za oboje.

Narezivanje diskova (ili DVD-ova sa podacima)

Pomoću programa Windows Media Playera možete da narezujete tri vrste diskova: audio CD-ove, CD-ove sa podacima i DVD-ove sa podacima. Da biste odlučili koju vrstu diska treba da koristite, moraćete da razmislite o tome šta želite da kopirate, koliko kopirate i kako želite da reprodukujete disk. Ova tabela vam pomaže da odlučite koji tip diska da koristite.

Tip diska

Njegov

Audio CD

Odaberite ovu opciju ako želite da napravite muzičke CD-ove koje možete da reprodukujete u automobilu, na stereo uređaju ili na RAČUNARU.

 • Koristite ovo samo za muziku

 • Kapacitet: do 80 minuta

CD sa podacima

Možete da reprodukujete CD sa podacima na računarima i neke CD i DVD plejere. Uređaj mora da podrži tipove datoteka koje dodate na disk, kao što su WMA, MP3, JPEG ili Windows Media video (WMV). Odaberite ovu opciju ako imate puno muzike i CD ili DVD plejer koji može da reprodukuje tipove datoteka koje dodate na disk ili ako želite da napravite rezervnu kopiju medijuma.

 • Koristite ovo za muziku, slike i video zapise

 • Kapacitet iznosi oko 700 megabajta (MB) ili približno 8 časova muzike

DVD sa podacima

Možete da reprodukujete DVD sa podacima na računarima i na DVD-ovima. Uređaj mora da podrži tipove datoteka koje dodate na disk, kao što su WMA, MP3, JPEG ili WMV. Odaberite ovu opciju ako imate mnogo datoteka koje se ne uklapaju na jedan CD zato što DVD sa podacima ima mnogo prostora.

 • Koristite ovo za muziku, slike i video zapise

 • Kapacitet iznosi oko 4,7 gigabajta (GB) ili približno 54 časova muzike

Moraćete da uradite dve stvari:

 • Drive CD ili DVD pisača (poznat i kao CD ili DVD pisač).

 • Prazan CD ili DVD.

Možete da napravite CD koji skladišti oko 80 minuta muzike i reprodukuju se u gotovo bilo kom CD plejeru. Možete da napravite CD ili DVD sa podacima koji mogu da imaju nekoliko časova muzike (ili mnogo fotografija ili kratkih video klipova) koje će se reprodukovati na računarima. CD sa podacima će funkcionisati u CD-ovima koji podržavaju tipove datoteka kopirane na disk.

Evo kako da narezujete audio CD: 

 1. Otvorite Windows Media Playera.

 2. U biblioteci programa plejer izaberite karticu Narezivanje , izaberite dugme opcije za Narezivanje Dugme "Opcije", a zatim izaberite audio CD ili CD ili DVD sa podacima.

 3. Umetnite prazan disk u CD ili DVD pisač.

  Ako računar ima više CD ili DVD jedinica, izaberite disk jedinicu koju želite da koristite.

 4. Potražite stavke iz biblioteke u programu program za reprodukciju koje želite da narežete na disk, a zatim ih prevucite u okno liste (na desnoj strani biblioteke programa program) da biste kreirali listu za narezivanje.

 5. Kada završite sa listom, izaberite stavku Započni narezivanje.

Saveti: 

 • Ako želite da promenite redosled stavki na listi za narezivanje, prevucite ih nagore ili nadole na listi.

 • Ako želite da uklonite stavku sa liste za narezivanje, kliknite desnim tasterom miša na stavku, a zatim izaberite stavku Ukloni sa liste. To uklanja stavku sa liste za narezivanje, ali je ne briše sa računara.

 • Ako lista ima previše stavki za jedan disk, preostale stavke možete da narežete na drugi disk.

Ripovanje diskova

Kada ripovate muziku sa CD-a, kopirate pesme sa audio CD-a na računar. Tokom procesa ripovanja, igrač komprimuje svaku pesmu i skladišti je na disk jedinici kao Windows Media Audio (WMA), WAV ili MP3 datoteku.

Ripovane datoteke se automatski čuvaju u fascikli "Muzika", ali možete da promenite lokaciju pomoću opcija na kartici Postavke ripovanja.

Uverite se da je računar povezan sa Internetom ako želite da Windows Media Playera automatski dobije informacije o pesmama, kao što su ime CD-a, izvođača i naslovi numera koji se ripovavaju.

 1. Otvorite Windows Media Playera.

 2. Umetnite audio CD u CD jedinicu PC računara.

 3. Kliknite na dugme Ripovanje diska Dugme "Ripovanje" na CD.

Saveti: 

 • Ako želite da izaberete drugačiji oblik ili brzinu protoka, izaberite meni "postavke ripovanjasettings ", a zatim u biblioteci programa program odaberite stavkukvalitet zvuka .

 • Ako ne želite da ripovanje svake pesme, opozovite izbor u poljima za potvrdu pored pesama koje ne želite.

 1. U biblioteci programa program za reprodukciju tražite album ili pesmu koju želite da uredite.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na album, a zatim izaberite stavku Pronađi informacije o albumu.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako se u rezultatima pretrage pojavljuju tačne informacije o albumu ili izvođača, izaberite odgovarajuću stavku, a zatim kliknite na uputstva na stranici da biste automatski ažurirali omot albuma i informacije o medijima.

  • Ako se u rezultatima pretrage ne pojavi ispravan album, izvršite uputstva na stranici da biste ponovo tražili razne kriterijume za pretragu ili ručno dodali informacije o medijima.

Napomene: 

 • Ako dobijete poruku o grešci kada pokušate da pronađete informacije o albumu koji kažu da treba da promenite postavke privatnosti, izaberite stavku Organizuj, izaberite stavku Opcije, izaberite karticu Privatnost , a zatim izaberite stavku Ažuriraj muzičke datoteke preuzimanjem informacija o medijima sa interneta .

 • Ako se odgovarajuće informacije o albumu pojave sa generičkom ikonom muzike prikazanom kao omot albuma, omot albuma nije dostupan za preuzimanje.

Promene koje napravite primenjuju se na nove tragove koje ripovate. Ne možete da koristite uređaj da biste promenili format ili kvalitet zvuka pesme koju ste već ripovali.

 1. Otvorite Windows Media Playera.

 2. Umetnite CD u CD jedinicu.

 3. Uvećajte prozor Windows Media Playera da biste mogli da vidite sve opcije menija, izaberite stavku Postavke ripovanja, a zatim izaberite postavku koju želite da promenite.

Napomena: Neovlašćeno korišćenje i/ili dupliranje materijala zaštićenog autorskim pravima može biti kršenje zakona o autorskim pravima u sad i/ili drugim zemljama/regionima. Materijal zaštićen autorskim pravima uključuje, ali nije ograničen na, softver, dokumentaciju, grafike, stihove, fotografije, clipart, animacije, filmske i video klipove, kao i zvuk i muziku (uključujući kada se kodira MP3). Kršenje američkih i međunarodnih zakonskih zakona može vas podvrgnuti značajnim građanskim i/ili krivičnim kaznama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×