Sign in with Microsoft
New to Microsoft? Create an account.

Litijum-ion baterije su najčešći tip baterije koja se koristi na današnjim mobilnim uređajima – uključujući laptopove i tablet računare. Ove baterije se brzo naplaćuju, izdužavaju se stabilno i imaju gustinu velike energije koja omogućava male veličine ćelija u baterijama.

Ako razumete malo o litijum-ion baterijama, možete da povećate trajanje baterije i ukupnu dugotrajnost baterije na uređaju:

 • Kapacitet litijum-ion ćelija se smanjuje nakon što se baterija napuni određeni broj puta, a zatim se isprazni. To znači da ćete morati češće da punite bateriju, a ukupni kapacitet baterije može da bude manji.

 • Kada koristite uređaj, proverite da li baterija redovno troši ispod 50%. Ovo će pomoći u smanjenju pogoršavanja u ćelijama baterije.

Manji kapacitet baterije

Kada je kapacitet baterije manji, baterija ne može da se puni kao ranije u odnosu na to kada je bila novija. Stoga možete da skratite trajanje baterije i da ćete češće morati da punite bateriju.

Uvećavanje baterije

Kao i sve baterije, litijum-ion ćelije starosti i pogoršava se tokom vremena i kada se koriste. Da biste produžili trajanje baterije i performanse, pokušajte da održavate nivo baterije između 20% i 80% više puta sedmično umesto da koristite uređaj samo tokom kratkog vremenskog perioda, a zatim ga priključite da biste napunili bateriju. Ako uređaj podržava pametno punjenje, uključite ga da biste se uverili da uređaj ostaje naplaćen preporučenim nivoom baterije – čak i ako vam je uređaj priključen.

Dok koristite bateriju, trebalo bi da izbegnete neke uslove jer oni mogu dovesti do kašnjenja i bržeg kašnjenja baterije:

 • Pokušajte da ne koristite uređaj ili da ga naplaćujete visokim temperaturama. Izuzetno visoke temperature mogu da dove do toga da se baterije litijum-ion ubrzanom brzinom pogoršavaju, što može trajno da smanji kapacitet baterije.

 • Uskladištite uređaj sa baterijom koja je napunjena ispod 50%, ali ne i da se potpuno isprazni.  Baterije koje se naplaćuju u potpunosti, a zatim skladište, mogu brže da izgube kapacitet. Ako dugo morate da skladištite uređaj, najbolje je da proverite da li je nivo baterije ispod 50% ali ne troše potpuno pre skladištenje uređaja.

Kada se baterija mnogo pogoršava, trajanje baterije može da bude veoma kratko ili će se ćelije litijuma-ion proširiti. Kada se baterija proširi iz otkrivanja, to najčešće izaziva nagomilavanje vodovoda koji nije flamatorski dijaksik (CO2). Ako se baterija uređaja više proširila izvan tehničke ognjište, preporučujemo da prestanete da koristite uređaj. Trebalo bi da oprezno rukujete uređajem da biste sprečili pritisak na ćeliju baterije ili interpunkciju.

Nabavite detaljan izveštaj o bateriji u Windows 11

Ako želite da pribavite više tehničkih informacija o korišćenju baterije i procenjenom kapacitetu, možete da koristite opciju komandne linije Powerfg koja je ugrađena u Windows 11 da biste generisala izveštaj o bateriji.

 1. Izaberite stavku Pretraga na traci zadataka, otkucajte Komandna linija, pritisnite i držite komandnu liniju (ili kliknite desnim tasterom miša na tu stavku),a zatim izaberite stavku Pokreni kao administratorski > Da.

 2. Na komandnoj liniji otkucajte powercfg /batteryreport, a zatim pritisnite taster Enter.

  Izveštaj o bateriji će biti HTML datoteka uskladištena u fascikli na računaru. Lokacija datoteke će biti prikazana u prozoru komandne linije.

 3. Otvorite istraživač datoteka, idite u fasciklu u kojoj je sačuvan izveštaj, a zatim kliknite dvaput na izveštaj o bateriji (HTML datoteka) da biste ga otvorili u veb pregledaču.

  Možete da dobijete mnogo detaljnih informacija o bateriji i kapacitetu. Neki određeni odeljci koje ćete možda želeti da pogledate da biste počeli uključuju sledeće:Instalirana je baterija, Nedavna korišćenje i Korišćenje baterije.

Srodne teme

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×