Olakšajte korišćenje računara

Postoji više načina da podesite računar tako da bude pristupačniji, u zavisnosti od vaših potreba. Svi rade drugačije i postoji mnogo postavki koje možete da promenite kako biste mogli da koristite računar na željeni način.

Najčešće korišćene opcije pristupačnosti dostupne su u postavkama računara. Da biste ih dobili, brzo prevucite sa desne ivice ekrana i izaberite stavku Postavke (ili ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore i izaberite stavku Postavke), izaberite stavku Promena postavki računara, a zatim izaberite stavku Jednostavan pristup

Napomene: 

 • Uobičajene opcije pristupačnosti su dostupne i na ekranu za prijavljivanje. Izaberite stavku Jednostavan pristupDugme "Jednostavan pristup" u donjem levom uglu i odaberite funkcije ili postavke za računar koji želite. One će biti dostupne svaki put kada počne.

 • Možete i da se vratite na postavke pristupačnosti sa radne površine. Da biste to uradili, pritisnite taster sa Windows logotipom + u.

Da biste lakše videli ekran, možete da promenite neke uobičajene postavke u okviru " jednostavnost".

 • Avanje. Ovo je alatka koja uvećava deo ekrana ili sve, kako biste mogli bolje da vidite reči i slike.

 • Visoki kontrast. Ako je teško čitati tekst na ekranu zato što vam je potreban veći kontrast boja, možete da uključite visoki kontrast.

 • Druge opcije. Ovde možete isključiti animacije u operativnom sistemu Windows, prilagoditi debljinu kursora i napraviti druge izbore za prilagođavanje vizuelnog iskustva.

Možete i da promenite veličinu aplikacija, teksta i drugih stavki na ekranu:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim izaberite stavku Postavke. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

 2. Izaberite stavku PC i uređaji , a zatim izaberite stavku Prikaz.

 3. U okviru Promena veličine aplikacija, teksta i drugih stavki na ekranu (primenjuje se samo na prikaze koje mogu da je podržavaju, biraju.

Možete i da promenite veličinu pločice početnog ekrana:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim izaberite stavku Postavke. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

 2. Izaberite pločice , a zatim pomerajte klizač u okviru Prikaži više pločica.

Napomena: Klizač je dostupan samo za prikaze koji ga podržavaju.

Uz Naratore, možete da komunicirate sa računarom bez ekrana tako što ćete čuti audio opise teksta, dugmadi i video zapisa na ekranu. Više informacija potražite u članku slušanje teksta koji narator čita naglas.

Izaberite stavku miš, a zatim izaberite opcije koje želite da koristite:

 • Promenite boju i veličinu pokazivača miša. Možete da koristite ove opcije da biste povećali pokazivač miša ili promenili boju pokazivača da biste ga lakše videli.

 • Uključivanje tastera miša. Ako je korišćenje miša neugodno ili teško, možete uključiti tastere miša tako da ne morate da koristite miš. Umesto toga, možete da koristite numeričku tastaturu ili tastere sa strelicama na tastaturi da biste premestili pokazivač.

Napomena: Ako želite da koristite računar bez korišćenja miša, pokušajte da koristite Windows prepoznavanje govora, alatku koja vam omogućava da koristite govorne komande za rad sa operativnim sistemom Windows. Više informacija potražite u članku Korišćenje prepoznavanja govora.

Postoji nekoliko načina za olakšavanje upotrebe tastature. Korišćenje tasterskih prečica je brzo i zgodno. Više informacija potražite u članku tasterske prečice. Ako imate dodir sa dodirom, možete da kucate bez spoljne tastature. Drugi način za prilagođavanje iskustva je kroz postavke tastature.

Izaberite tastaturu, a zatim izaberite opcije koje želite da koristite:

 • Tastatura na ekranu. Ako više volite da koristite računar bez upotrebe tastature, pokušajte da koristite tastaturu na ekranu, alatku koja vam omogućava da unesete tekst biranjem znakova na ekranu.

 • Lepljive ključeve. Sa uključenim lepljive ključeve nećete morati da pritiskate komplikovane kombinacije ključeva. Na primer, umesto da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + Alt + Del u isto vreme, možete da pritiskate tastere jedan po jedan.

 • Preklopni tasteri. Preklopni tasteri reprodukuju obaveštenje svaki put kada pritisnete tastere Caps Lock, NUM LOCK ili pomeranje. Ova obaveštenja mogu da spreče frustraciju da se nenamerno pritisne taster i ne shvata.

 • Filteri filtera. Kada uključite filter tastere, Windowsi ignoriše kada pritiskate isti taster ili kada nenamerno pritiskate ključeve.

Možete da koristite funkciju "Prepoznavanje govora" da biste diktirali tekst ili kontrolisali računar pomoću govorne komande. Više informacija potražite u članku Korišćenje prepoznavanja govora.

Više informacija o drugim pomoćnim tehnologijama potražite na Veb lokacijiMicrosoft pristupačnost.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×