Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Aktivacija vam pomaže da potvrdite da Windows originalna i da se ne koristi na više uređaja nego što je to dozvoljeno na osnovu uslova licenciranja za Microsoft softver.

Prilikom instalacije Windows 11, digitalna licenca se povezuje sa hardverom uređaja. Ako na uređaju napravite značajne hardverske promene, kao što je zamena maternje table, Windows više neće pronaći licencu koja se podudara sa uređajem i biće potrebno da je ponovo aktivirate Windows biste ga aktivirali i aktivirali.  

Da biste Windows, potrebna vam je digitalna licenca ili šifra proizvoda. Da biste videli koji vam je potreban, pogledajte "Koji metod aktivacije koristim, šifra proizvoda ili digitalna licenca?" u aktivaciji Windows. Zatim koristite sledeće informacije koje će vam pomoći da uspešno pripremite promenu hardvera i ponovo Windows.

Priprema uređaja Windows 11 za promenu hardvera

Prvo, sledite ove korake da biste Windows 11 već aktivirani. 

Kliknite na dugme Start, a zatim Postavke > Aktivacija > sistema.  

Otvorite postavke za aktivaciju

Ako niste aktivirani, dovršite proces aktivacije koracima koje vidite na stranici Aktivacija. Ako naižete na grešku prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows grešaka pri aktivaciji.

Kada se potvrdite da Windows 11 aktivira, pratite ove korake:

U Windows 11, važno je da povežete Microsoft nalog sa Windows 11 digitalnom licencom na uređaju. Povezivanje Microsoft naloga sa digitalnom licencom omogućava vam da Windows aktivirate pomoću alatke za rešavanje problema sa aktivacijom svaki put kada napravite značajnu promenu hardvera.

Prvo morate da saznate da li je vaš Microsoft nalog (Šta je to Microsoft nalog?) povezan sa vašom Windows 11 digitalnom licencom. Da biste to pronašli, kliknite na taster Start, zatim izaberite stavku Postavke > Sistem , a zatim izaberite stavku Aktivacija .  Poruka o statusu aktivacije će vam reći da li je vaš nalog povezan.

Otvorite postavke za aktivaciju  

Status aktivacije

Opis

Windows je aktivirana digitalnom licencom

To znači da Microsoft nalog nije povezan sa digitalnom licencom.

Pratite uputstva za dodavanje naloga

Windows se aktivira uz digitalnu licencu povezanu sa Microsoft nalogom

To znači da je Microsoft nalog već povezan sa digitalnom licencom.

Nije potrebno preduzeti nikakvu dalju radnju. Spremni ste da koristite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom.

Ako Microsoft nalog nije povezan sa digitalnom licencom, pratite ove korake da biste dodali nalog:

 1. Prijavite se kao administrator da biste dodali Microsoft nalog. Da biste potvrdili da koristite administratorski nalog, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Nalozi  > Vaše informacije . Ispod svog imena videćete administrator. Ako niste administrator, pogledajte kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga
  Idite do članka Vaše informacije u Postavke

 2. Potvrdite da je administratorski nalog takođe vaš Microsoft nalog tako što će proveriti da li je e-adresa prikazana iznad stavke Administrator. Ako je prikazana adresa e-pošte, to je Microsoft nalog. Ako niste, prijavljeni ste pomoću lokalnog naloga. Ako još uvek nemate Microsoft nalog, pogledajte članak Kako da kreirate novi Microsoft nalog.

 3. Kada potvrdite da ste administrator i koristite Microsoft nalog, vratite se na stranicu Aktivacija, izaberite stavku Dodaj nalog, unesite Microsoft nalog i lozinku, a zatim izaberite stavku Prijavljivanje.

Kada dodate svoj Microsoft nalog, poruka na stranici Aktivacija će se promeniti u: Windows je aktivirana uz digitalnu licencu povezanu sa Microsoft nalogom.

Uverite se da je Windows 11 Home Windows 11 Pro ista pre i nakon promene hardvera. Digitalna licenca i šifra proizvoda ponovo će se aktivirati samo ako izdanje ostane isto. 

Izdanje možete da vidite na istoj stranici za aktivaciju na kojoj ste proverili status aktivacije. Da biste videli koje izdanje imate, kliknite na taster Start, a zatim izaberite stavku Postavke > System > Activation .

Pogledajte svoje izdanje Windows

Ako ste koristili šifru proizvoda da biste Windows 11, potrebna vam je ponovo ta šifra nakon promene hardvera. Da biste pronašli šifru, pogledajte Windows šifre proizvoda.

Dodatne informacije o šiframa proizvoda i digitalnim licencama potražite u članku Aktiviranje Windows.

Poništite Windows 11 nakon promene hardvera

Kada budete spremni da je ponovo aktivirate, proverite da li je uređaj povezan sa internetom, a zatim pratite korake za digitalnu licencu ili šifru proizvoda.

Prvo morate da dodate Microsoft nalog i povežete nalog sa digitalnom licencom na uređaju. Kada povežete Microsoft nalog, pokrenite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom da biste ponovo Windows 11.   

Ova alatka za rešavanje problema biće dostupna samo ako kopija Windows 11 nije aktivirana. 

Da biste koristili alatku za rešavanje problema sa aktivacijom:

 1. Prijavite se kao administrator. Više informacija potražite u članku Kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga Windows

 2. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Aktivacija > za > rešavanje problema. Alatka za rešavanje problema će Windows može da se aktivira na uređaju.

  Otvorite postavke za aktivaciju

 3. Izaberite nedavno promenjen hardver na ovom uređaju, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 4. Unesite povezani Microsoft nalog i lozinku, a zatim izaberite stavku Prijavi se. Alatka za rešavanje problema će raditi samo sa povezanim Microsoft nalogom.

 5. Na listi uređaja koji su povezani sa Microsoft nalogom potvrdite izbor u polju za potvrdu pored stavke Ovo je uređaj koji trenutno koristim. 

 6. Izaberite stavku Aktiviraj.

Ako na listi rezultata ne vidite uređaj koji koristite, uverite se da ste se prijavili pomoću istog Microsoft naloga koji ste povezali sa digitalnom licencom na uređaju Windows 11.

Ako i dalje naići na greške prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows sa greškama pri aktivaciji i pronađite grešku koje dobijate.

Ako Microsoft nalog niste povezali sa digitalnom licencom pre promene hardvera I koristili ste šifru proizvoda da nadogradite na Windows 11, onda preći na sledeći odeljak.

Ako Windows 11 nije unapred instaliran na uređaju prilikom kupovine i ako ste koristili šifru proizvoda da biste nadogradili na Windows 11, biće vam potrebna ta ista šifra proizvoda nakon promene hardvera. 

Kliknite na taster Start, Postavke > Ažuriraj & Aktivacija > Aktivacija > Promenite šifru proizvoda, a zatim unesite šifru proizvoda. 

Unesite šifru proizvoda u Postavke

Ako ste na uređaj instalirali kopiju malo Windows 11 pomoću šifre proizvoda Windows 11, a zatim napravili promene hardvera, pratite ovaj isti proces pomoću šifre proizvoda Windows 11.

Ako i dalje naići na greške prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows sa greškama pri aktivaciji i pronađite grešku koje dobijate.

Ako nemate digitalnu licencu ili šifru proizvoda

Ako nemate šifru proizvoda ili digitalnu licencu, možete da kupite digitalnu licencu Windows 11 kada se instalacija završi. Pratite ove korake da biste kupili:

Izaberite dugme Start, a zatim Postavke > Ažuriraj & aktivacija > bezbednosti. Zatim izaberite stavku Idi u prodavnicu da biste Microsoft Store aplikaciju u kojoj možete da kupite Windows 11 digitalnu licencu.

Idi u Prodavnicu

Potrebna vam je pomoć?

Ako vam je potrebna dodatna pomoć pri reaktiviranju Windows na uređaju, obratite se korisničkoj podršci

Aktivacija vam pomaže da potvrdite da Windows originalna i da se ne koristi na više uređaja nego što je to dozvoljeno na osnovu uslova licenciranja za Microsoft softver.

Prilikom instalacije Windows 10, digitalna licenca se povezuje sa hardverom uređaja. Ako na uređaju napravite značajne hardverske promene, kao što je zamena maternje table, Windows više neće pronaći licencu koja se podudara sa uređajem i biće potrebno da je ponovo aktivirate Windows biste ga aktivirali i aktivirali.  

Da biste Windows, potrebna vam je digitalna licenca ili šifra proizvoda. Da biste videli koji vam je potreban, pogledajte "Koji metod aktivacije koristim, šifra proizvoda ili digitalna licenca?" u aktivaciji Windows. Zatim koristite sledeće informacije koje će vam pomoći da uspešno pripremite promenu hardvera i ponovo Windows 10.

Priprema Windows 10 uređaja za promenu hardvera

Prvo, sledite ove korake da biste Windows 10 aktivirali. 

Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Ažuriranje & aktivacije > bezbednosti.  

Otvorite postavke za aktivaciju

Ako niste aktivirani, dovršite proces aktivacije koracima koje vidite na stranici Aktivacija. Ako naižete na grešku prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows grešaka pri aktivaciji.

Kada se potvrdite da je Windows 10 aktivirana, pratite ove korake:

U Windows 10 (verzija 1607 ili novija) važno je da povežete Microsoft nalog sa Windows 10 digitalnom licencom na uređaju. Povezivanje Microsoft naloga sa digitalnom licencom omogućava vam da Windows aktivirate pomoću alatke za rešavanje problema sa aktivacijom svaki put kada napravite značajnu promenu hardvera.

Prvo morate da saznate da li je vaš Microsoft nalog (Šta je to Microsoft nalog?) povezan sa vašom Windows 10 digitalnom licencom. Da biste to pronašli, kliknite na taster Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Ažuriranje & bezbednosti, a zatim izaberite stavku Aktivacija . Poruka o statusu aktivacije će vam reći da li je vaš nalog povezan.

Otvorite postavke za aktivaciju  

Status aktivacije

Opis

Windows je aktivirana digitalnom licencom

To znači da Microsoft nalog nije povezan sa digitalnom licencom.

Pratite uputstva za dodavanje naloga

Windows se aktivira uz digitalnu licencu povezanu sa Microsoft nalogom

To znači da je Microsoft nalog već povezan sa digitalnom licencom.

Nije potrebno preduzeti nikakvu dalju radnju. Spremni ste da koristite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom.

Ako Microsoft nalog nije povezan sa digitalnom licencom, pratite ove korake da biste dodali nalog:

 1. Prijavite se kao administrator da biste dodali Microsoft nalog. Da biste potvrdili da koristite administratorski nalog, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Nalozi  > Vaše informacije . Ispod svog imena videćete administrator. Ako niste administrator, pogledajte kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga
  Idite do članka Vaše informacije u Postavke

 2. Potvrdite da je administratorski nalog takođe vaš Microsoft nalog tako što će proveriti da li je e-adresa prikazana iznad stavke Administrator. Ako je prikazana adresa e-pošte, to je Microsoft nalog. Ako niste, prijavljeni ste pomoću lokalnog naloga. Ako još uvek nemate Microsoft nalog, pogledajte članak Kako da kreirate novi Microsoft nalog.

 3. Kada potvrdite da ste administrator i koristite Microsoft nalog, vratite se na stranicu Aktivacija, izaberite stavku Dodaj nalog, unesite Microsoft nalog i lozinku, a zatim izaberite stavku Prijavljivanje.

Kada dodate svoj Microsoft nalog, poruka na stranici Aktivacija će se promeniti u: Windows je aktivirana uz digitalnu licencu povezanu sa Microsoft nalogom.

Uverite se da je Windows 10 Home, Windows 10 Pro, isto pre i nakon promene hardvera. Digitalna licenca i šifra proizvoda ponovo će se aktivirati samo ako izdanje ostane isto. 

Izdanje možete da vidite na istoj stranici za aktivaciju na kojoj ste proverili status aktivacije. Da biste videli koje izdanje imate, kliknite na taster Start, Postavke > Ažuriraj & Aktivacija > bezbednosti.

Pogledajte svoje izdanje Windows

Ako ste koristili šifru proizvoda da biste Windows 10, ta šifra vam je ponovo potrebna nakon promene hardvera. Da biste pronašli šifru, pogledajte Windows šifre proizvoda.

Dodatne informacije o šiframa proizvoda i digitalnim licencama potražite u članku Aktiviranje Windows.

Ponovo aktivirajte Windows 10 nakon promene hardvera

Kada budete spremni da je ponovo aktivirate, proverite da li je uređaj povezan sa internetom, a zatim pratite korake za digitalnu licencu ili šifru proizvoda.

Prvo morate da dodate Microsoft nalog i povežete nalog sa digitalnom licencom na uređaju. Kada povežete Microsoft nalog, pokrenite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom da biste ponovo Windows 10.   

Ova alatka za rešavanje problema biće dostupna samo ako kopija Windows 10 (verzija 1607 ili novija) nije aktivirana. 

Da biste koristili alatku za rešavanje problema sa aktivacijom:

 1. Prijavite se kao administrator. Više informacija potražite u članku Kreiranje lokalnog korisničkog naloga ili administratorskog naloga u Windows 10

 2. Kliknite na taster Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Ažuriraj & Za > aktivaciju > rešavanje problema. Alatka za rešavanje problema će Windows može da se aktivira na uređaju.

  Otvorite postavke za aktivaciju

 3. Izaberite nedavno promenjen hardver na ovom uređaju, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 4. Unesite povezani Microsoft nalog i lozinku, a zatim izaberite stavku Prijavi se. Alatka za rešavanje problema će raditi samo sa povezanim Microsoft nalogom.

 5. Na listi uređaja koji su povezani sa Microsoft nalogom potvrdite izbor u polju za potvrdu pored stavke Ovo je uređaj koji trenutno koristim. 

 6. Izaberite stavku Aktiviraj.

Ako na listi rezultata ne vidite uređaj koji koristite, uverite se da ste se prijavili pomoću istog Microsoft naloga koji ste povezali sa Windows 10 digitalnom licencom na uređaju.

Ako i dalje naići na greške prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows sa greškama pri aktivaciji i pronađite grešku koje dobijate.

Ako Microsoft nalog niste povezali sa digitalnom licencom pre promene hardvera I koristili ste šifru proizvoda da nadogradite na Windows 10, onda preći na sledeći odeljak.

Ako Windows 10 niste unapred instalirali na uređaju prilikom kupovine i ako ste koristili šifru proizvoda da biste nadogradili na Windows 10, biće vam potrebna ta ista šifra proizvoda nakon promene hardvera. 

Kliknite na taster Start, Postavke > Ažuriraj & Aktivacija > Aktivacija > Promenite šifru proizvoda, a zatim unesite šifru proizvoda. 

Unesite šifru proizvoda u Postavke

Ako ste na uređaj instalirali kopiju proizvoda Windows 10 pomoću šifre Windows 10 proizvoda, a zatim napravili promene hardvera, pratite ovaj isti proces pomoću Windows 10 šifre proizvoda.

Ako i dalje naižete na greške prilikom aktivacije, pogledajte pomoć za Windows sa greškama pri aktivaciji i pronađite grešku koje dobijate.

Ako nemate digitalnu licencu ili šifru proizvoda

Ako nemate šifru proizvoda ili digitalnu licencu, možete da kupite digitalnu licencu Windows 10 kada se instalacija završi. Pratite ove korake da biste kupili:

Izaberite dugme Start, a zatim Postavke > Ažuriraj & aktivacija > bezbednosti. Zatim izaberite stavku Idi u prodavnicu da biste Microsoft Store aplikaciju u kojoj možete da kupite Windows 10 digitalnu licencu.

Idi u Prodavnicu

Potrebna vam je pomoć?

Ako vam je potrebna dodatna pomoć pri reaktiviranju Windows na uređaju, obratite se korisničkoj podršci

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×