Podrazumevani program je program koji Windows koristi kada otvorite određeni tip datoteke, kao što je muzička datoteka, slika ili veb stranica. Na primer, ako na računaru imate instalirano više veb pregledača, možete odabrati da jedan od njih bude podrazumevani pregledač.


Otvorite podrazumevane programe tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start" i izabrati stavku Podrazumevani programi.

U podrazumevanim programima možete da:

Koristite ovu opciju da biste odabrali programe koje želite da Windows podrazumevano koristi.

Ako se program ne pojavi na listi, pomoću stavke Postavljanje veza možete da podesite program kao podrazumevani.

  1. Otvorite podrazumevane programe tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start" i izabrati stavku Podrazumevani programi. 

  2. Izaberite stavku Povezivanje tipa datoteke ili protokola sa programom.

  3. Izaberite tip datoteke ili protokol za koji želite da program bude podrazumevani.

  4. Izaberite stavku Promeni program.

  5. Kliknite na program koji želite da koristite kao podrazumevani za tip datoteke koji ste izabrali ili na strelicu pored stavke Drugi programi da biste prikazali dodatne programe. (Ako ne vidite stavku Drugi programiili program nije naveden, kliknite na dugme Potraži da biste pronašli program koji želite da koristite, a zatim kliknite na dugme Otvori. Ako nisu instalirani drugi programi koji mogu da otvore tip datoteke ili protokol, vaš izbor će biti ograničen.)

    Ako ne vidite program koji želite da koristite kao podrazumevani, kliknite na strelicu pored stavke Drugi programi da biste videli listu programa dostupnih na računaru.

  6. Kliknite na dugme U redu

Napomena: Ne možete da promenite povezivanje za tip datoteke ili protokol i ostavite ga praznog ili rastojanog. Morate da izaberete novi program.

Opcije koje ovde podesite primenjuju se samo na vaš korisnički nalog. Vaš izbor neće uticati na druge korisničke naloge na ovom računaru.


Koristite ovu opciju da biste fino sužavali podrazumevane programe na osnovu tipa datoteke ili protokola. Na primer, možete da otvorite sve .jpg datoteke slika pomoću određenog programa, a .bmp datoteke slika da se otvore pomoću drugog programa.

Takođe možete promeniti programe koje ćete koristiti da biste pokrenuli različite vrste medija, kao što su muzički CD-ove ili DVD-ove koji sadrže fotografije.

Podešavanje podrazumevanih vrednosti pristupa programu i računara (dostupno u operativnom sistemu Windows 7) jeste alatka za podešavanje podrazumevanih programa za aktivnosti kao što su pregledanje veba i slanje e-pošte za sve koji koriste računar.Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×