Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Podsećamo vas da je Windows 8.1 dostigao kraj podrške 10. januara 2023. U ovom trenutku tehnička pomoć i softverske ispravke više neće biti obezbeđene. Ako imate uređaje koji rade Windows 8.1, preporučujemo da ih nadogradite na aktuelnije, u usluzi i podržano Windows izdanje. Ako uređaji ne ispunjavaju tehničke zahteve da bi pokrenuli najnovije izdanje operativnog sistema Windows, preporučujemo da uređaj zamenite onom koji Windows 11.

Microsoft neće ponuditi program proširene bezbednosne ispravke (ESU) za Windows 8.1. Nastavak korišćenja Windows 8.1 posle 10. januara 2023. može povećati izlaganje organizacije bezbednosnim rizicima ili uticati na njenu mogućnost ispunjavanja obaveza usaglašenosti.

Od 10. januara 2023. računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 i dalje će funkcionisati, ali Microsoft više neće pružati sledeće:  

 • Tehnička podrška bilo kog problema

 • Ispravke softvera

 • Bezbednosne ispravke ili ispravke

Iako možete da nastavite da koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1, bez nastavka softvera i bezbednosnih ispravki, računar će biti u većem riziku od virusa i malvera. Preporučujemo da izvršite nadogradnju na verziju operativnog sistema Windows koja je i dalje podržana. Novi uređaj koji može da se Windows 11 čini lak prelaz i sjajno iskustvo. 

Ne. Podrška za Windows 8.1 je obustavljena, ali će softver nastaviti da funkcioniše. Međutim, posle 10. januara 2023. računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 više neće primati bezbednosne ispravke. Pored toga, Microsoft korisnička usluga više neće biti dostupna za pružanje Windows 8.1 tehničke podrške.

Postoji nekoliko opcija za korišćenje podržane verzije operativnog sistema Windows: 

 • Preporučeno: Novi računar sa Windows 11 – Windows 11 je najnovija verzija operativnog sistema Windows. Ako imate stariji računar, preporučujemo da pređete na Windows 11 tako što ćete kupiti novi računar. Hardver i softver su se mnogo poboljšali od izdavanja Windows 8.1, a današnji računari su brži, moćniji i bezbedniji. Prikaz Windows 11 računara

 • Instaliranje Windows 11 na trenutnom računaru – Možete da vidite i da li trenutni računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11. Računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 verovatno neće ispuniti ove zahteve, ali ako ih imate, možete kupiti i preuzeti punu verziju sistema Windows 11 Home ili Windows 11 Pro ili kupiti kod prodavca. Ako odaberete ovu putanju, imajte na umu da ćete morati ponovo da instalirate aplikacije (u nekim slučajevima možda bude potrebna novija verzija) i preduzmete korake za prelaz datoteka, podataka i postavki jer će instalacija zameniti sadržaj postojeće disk jedinice za skladištenje. Možda će vam biti lakše da prvo nadogradite na Windows 10 (pogledajte sledeću opciju), a zatim nadogradite na Windows 11.

 • Instaliranje Windows 10 na trenutnom računaru – Windows 10 je i dalje dostupan i biće podržan do 14. oktobra 2025. Možete da proverite da li trenutni računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 10. Ako ima, možete da kupite i preuzmete punu verziju programa Windows 10 Home ili Windows 10 Pro. Možete i da proverite sa Windows 10 da li još uvek nude Windows 10 prodaju.

Postoje dva načina na koja možete da Windows 11: 

 • Preporučeno: Novi računar sa Windows 11 – Windows 11 je najnovija verzija operativnog sistema Windows. Ako imate stariji računar, preporučujemo da pređete na Windows 11 tako što ćete kupiti novi računar. Hardver i softver su se dosta poboljšali od izdavanja Windows 8.1, a današnji računari su brži, moćniji i bezbedniji. Prikaz Windows 11 računara

 • Instaliranje Windows 11 na trenutnom računaru – Možete da vidite i da li trenutni računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11. Ako ima, možete da kupite i preuzmete punu verziju usluge Windows 11 Home ili Windows 11 Pro kupite od prodavca. Ako odaberete ovu putanju, imajte na umu da ćete morati ponovo da instalirate aplikacije (u nekim slučajevima možda bude potrebna novija verzija) i preduzmete korake za prelaz datoteka, podataka i postavki jer će instalacija zameniti sadržaj postojeće disk jedinice za skladištenje. Možda će vam biti lakše da prvo nadogradite na Windows 10 (više detalja potražite u članku Koje opcije imam za ostanak podržan u operativnom sistemu Windows), a zatim nadogradite na Windows 11.

Trenutno ne nudimo besplatne putanje nadogradnje sa verzije Windows 8.1 Windows 10 ili Windows 11. Ako želite da kupite kopiju Windows 10 ili Windows 11, pogledajte veze iznad ili se obratite prodavcu da biste saznali više o opcijama. Imajte u vidu da je nadogradnja Windows 10 na Windows 11 trenutno besplatna. 

Računari prvobitno napravljeni od verzije Windows 8.1 dizajnirani su sa tehnologijom starom oko 10 godina. Kada se prebacite na novi računar, biće vam poznati mnogi aspekti operativnog sistema Windows, ali i važnih inovacija za softver i hardver koji nisu bili dostupni pre deset godina. Pogledajte neke od inovativnih novih funkcija dostupnih uz Windows 11 na novom uređaju: 

 • Novije hardver za računare koji je brži, sposobniji i kompatibilniji sa najnovijom industrijskom tehnologijom.

 • Da biste održali bezbednost uređaja, možete da iskoristite najnovije bezbednosne mogućnosti:

  • Nabavite ugrađenu bezbednost bez dodatnih troškova. Vaš Windows uređaj dobijate sa ugrađenim bezbednosnim funkcijama, uključujući zaštitni zid i internet zaštitu da biste se zaštitili od virusa, malvera i ransomvera.

  • Koristite prepoznavanje lica ili otisak prsta za bezbednija prijavljivanja Windows 11 na računaru koji je kompatibilan sa Windows Hello. Kao ključ možete da koristite i lokalizovanu pribadaču ili telefon.

 • Organizujte datoteke slika pomoću aplikacije "Fotografije" i one će biti spremne za lako prikazivanje i deljenje – čak i na svim uređajima. Takođe možete da potražite određene teme i osobe na slikama. Treba samo da se uverite da su slike uskladištene u usluzi OneDrive i prijavljeni ste na Microsoft nalog.

Potrebni su vam dodatni razlozi? Pogledajte listu funkcija dostupnih uz Windows 11. 

Windows 11 je najsigurniji operativni sistem Windows koji je ikada napravljen, sa sveobuhvatnom bezbednošću koja pokriva antivirusni program, zaštitni zid, internet zaštitu i još mnogo toga. To znači više bezbednosnih funkcija, prikaza kontrolne table i tekućih ispravki kako bi se pomoglo u zaštiti od budućih pretnji – sve ugrađene bez dodatnih troškova. Da biste primali ispravke, neophodan je pristup internetu i mogu se primenjivati naknade za uslugu. 

Pročitajte više o bezbednosti operativnog sistema Windows

Datoteke i fotografije lako možete da prenesete na novi računar pomoću usluge OneDrive, usluge skladišta u oblaku. Pomoću pristupa internetu i nekoliko kliaka možete da napravite rezervnu kopiju i zaštitite datoteke na mreži u oblaku, a zatim, kada budete spremni, sinhronizujte se sa novim računarom. Sinhronizovanje datoteka između novog računara i oblaka omogućava vam da lokalno uskladištite datoteku za vanmrežnu upotrebu kada nemate pristup internetu, kao i u usluzi OneDrive u oblaku gde možete da ih vratite u prethodno stanje ako se nešto dogodi. OneDrive može automatski da sinhronizuje dve verzije kada se unete promene. 

Saznajte kako da premestite datoteke pomoću usluge OneDrive

Ako vam OneDrive ne odgovara, možete da koristite spoljni čvrsti disk ili USB ključ da biste kopirali datoteke. 

Microsoft Edge je brži i bezbedniji pregledač za obavljanje stvari na internetu u novijim verzijama operativnog sistema Windows. Ako se premeštate na novi Windows računar, možete lako da premestite omiljene lokacije u programu Internet Explorer sa vama. Ova uputstva će vas provesti kroz premeštanje IE omiljenih lokacija u Microsoft Edge.  

Saznajte kako da premestite omiljene lokacije u programu Internet Explorer na novi računar

Microsoft Edge verzija 109 (planirano za objavljivanje 12. januara 2023.) biće poslednja podržana verzija pregledača na Windows 8.1. Da biste saznali više, pogledajte završnu podršku za Microsoft Edge i WebView2 za Windows 7 i Windows 8/8.1.

Da. Windows 11 na računaru ili tablet računaru sa olovkom omogućava vam da koristite digitalnu olovku za prirodno pisanje, crtanje i potpisivanje kao na papiru. Možete da označite dokumente, pa čak i veb lokacije. Meni "Novo pero" može da se prilagodi prečicama ka omiljenim aplikacijama. (Digitalno pero se prodaje zasebno.)

Saznajte više o iskustvu sa Windows perom

Pronalaženje uređaja koji podržava Windows pero

Na uređajima koji Windows Hello podršku možete automatski zaobičiti ekran za prijavljivanje bez kucanja lozinke. Koristite lice, otisak prsta ili prateći uređaj da biste otključali računar Windows 11 na najbrži i najbezbeniji način. 

Pronađite uređaj koji podržava Windows Hello

Utisak pri radu može da se razlikuje u zavisnosti od verzije sistema Office koju koristite. Da biste saznali više, pogledajte članak Šta Pre završeak podrške za Windows znači za Office i Microsoft 365.

Možete da nastavite da koristite instalirane aplikacije i igre na računaru Windows 8.1 posle 10. januara 2023. godine. Posle 10. januara 2023. nećete moći da kupujete nove aplikacije niti kupovine u aplikaciji. Instalirane aplikacije i igre primaće ispravke izdavača do 30. juna 2023. (ili novije verzije ako projektant obezbeđuje podršku nezavisno). Kada ispravke više nisu dostupne, kvalitet i upotrebljivost aplikacije mogu biti umanjeni. Klijenti koji preрu na Windows 10 ili Windows 11 mogu da koriste i ponovo instaliraju prethodno kupljene aplikacije i igre na novom ili nadograđenu verziju računara.

Povezani članci

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×