Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak je o načinima zaštite računara od virusa koji mogu da vam uprskaju računar ili da dozvolite kriminalcima da vam ukradu podatke, lične informacije ili novac.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 • Koristite aplikaciju protiv malvera – Instaliranje aplikacije protiv malvera i ažuriranje može da vam pomogne da zaštitite računar od virusa i drugog malvera (zlonamernog softvera). 

  Microsoft zaštitnik je besplatan softver protiv malvera koji je uključen uz Windows i automatski se ažurira putem Windows Update. Postoje i proizvodi protiv malvera koje su napravila druga preduzeća od kojih možete da birate.

  Više nije uvek bolje

  Istovremeno pokretanje više aplikacija za borbu protiv malvera može dovesti do toga da sistem bude spor ili stabiln. Ako instalirate aplikaciju protiv malvera iz drugog preduzeća, Microsoft zaštitnik će se automatski isključiti. Međutim, ako instalirate dve aplikacije za borbu protiv malvera od drugih preduzeća, obe će možda pokušati da se pokreću u isto vreme. 

 • Nemojte otvarati e-poruke od nepoznatih pošiljalaca ili priloga e-pošte koje ne prepoznajete – Mnogi virusi su priloženi e-porukama i proširiće se čim otvorite prilog. Najbolje je da ne otvarate prilog ako to ne očekujete. Više informacija potražite u članku: Zaštitite se od phishing prevara.

 • Koristite blokator iskačućih prozora sa internet pregledačem – iskačući prozori su mali prozori pregledača koji se pojavljuju na vrhu veb lokacije koju prikazujete. Iako je većina kreirana od strane oglašivača, oni mogu da sadrže zlonameran ili nebezbedni kôd. Blokator iskačućih prozora može da spreči pojavljivanje nekih ili svih ovih prozora. Blokator iskačućih prozora Microsoft Edge je podrazumevano uključen.

 • Ako koristite Microsoft Edge, uverite se da je SmartScreen uključen – SmartScreen u programu Microsoft Edge vam pomaže da se zaštitite od phishing i malver napada upozorenjem ako je veb lokacija ili lokacija za preuzimanje prijavljena kao nebezbedna. Više informacija potražite u članku Kako SmartScreen može da me zaštiti u programu Microsoft Edge?

 • Obratite pažnju Windows SmartScreen obaveštenja – Budite oprezni kada pokrećete neprepoznate aplikacije preuzete sa interneta. Neprepoznate aplikacije su verovatnije nebezbedne. Kada preuzmete i pokrenete aplikaciju sa interneta, SmartScreen koristi informacije o reputaciji aplikacije kako bi vas upozorio ako aplikacija nije dobro poznata i može biti zlonamerni.

 • Redovno Windows ažurirajte – Microsoft povremeno izdaje posebne bezbednosne ispravke koje vam mogu pomoći da zaštitite računar. Ove ispravke mogu pomoći u sprečavanju virusa i drugih malver napada zatvaranjem mogućih bezbednosnih rupa.

  Windows Update pomaže da se uverite da računar automatski prima te ispravke, ali ćete možda povremeno morati da ponovo pokrenete računar da bi se ispravke u potpunosti instalirale.

 • Koristite postavke privatnosti internet pregledača – Neke veb lokacije mogu pokušati da koriste vaše lične informacije za ciljano oglašavanje, prevaru i krađu identiteta. Svi moderni pregledači imaju postavke privatnosti koje možete da omogućite da biste kontrolisali koje lokacije mogu da vide ili rade.

  Više informacija o konfigurisanju postavki privatnosti u programu Microsoft Edge članku Konfigurisanje postavki privatnosti tako da su odgovarajuće za vas.

 • Uverite se da je kontrola korisničkog naloga (UAC) uključena – Kada će se izvršiti promene na računaru koje zahtevaju dozvolu na nivou administratora, UAC vas obaveštava i pruža vam priliku da odobrite promenu. UAC može da spreči viruse da unose neželjene promene. Da biste otvorili UAC, brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.) Unesite UAC u polje za pretragu, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Promeni postavke kontrole korisničkog naloga.

 • Uverite se da je zaštita od neovlašćenog pristupa uključena – u verzijama Windows 10 i 11 imamo funkciju pod imenom Zaštita od neovlašćene zaštite koja sprečava neovlašćene aplikacije da menjaju bezbednosne postavke. Mnogi virusi i malver pokušavaju da onemoguće antimalver softver ili druge bezbednosne postavke kada su instalirani kako bi se izbegao otkrivanje. Informacije o tome kako da potvrdite da je uključena potražite u članku Sprečavanje promena bezbednosnih postavki pomoću zaštite od neiskontakta.

Kako da deinstalirate antivirusne ili antišspajver programe?

Ako istovremeno koristite više antivirusnih ili antišifver programa, računar može naići na smanjene performanse, postati nedostupan ili se neočekivano ponovo pokrenuti. 

Oprez:  Kada uklonite trenutno instalirane programe za bezbednost na internetu, računar je u nezaštićenim stanju. Ako niste instalirali drugi antimalver program, uverite se da je Antivirusni program Microsoft zaštitnika omogućen i da Windows zaštitni zid.

Da biste deinstalirali neželjeni antimalver softver:

 1. Idite na "Start "> Postavke > aplikacije

 2. Pronađite neželjenu aplikaciju ili aplikacije i izaberite je

 3. Izaberite stavku "Deinstaliraj"

Računar će verovatno morati ponovo da se pokrene nakon deinstaliranja svake aplikacije.

Napomena: Neki bezbednosni softver se možda neće potpuno deinstalirati. Ako ne možete u potpunosti da deinstalirate aplikaciju, idite na veb lokaciju izdavača ili se obratite njihovih linija za tehničku podršku za pomoć.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×