Prevare sa tehničkom podrškom su problem na nivou industrije gde prevaranti koriste taktike zastrašivanja kako bi vas prevarili u nepotrebne usluge tehničke podrške da bi navodno rešili probleme sa uređajem ili softverom koji ne postoje.

Prevaranti u najboljem trenutku pokušavaju da vam nalože da im platite da "ispravljaju" neposredan problem sa uređajem ili softverom. U najgorem slučaju, pokušavaju da ukradu vaše lične ili finansijske podatke; a ako im omogućite da se udalji od računara da bi izvršili ovu "popravku", često će instalirati malver, ransomver ili druge neželjene programe koji mogu da vam ukradu informacije ili oštete podatke ili uređaj.

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Kako rade prevare tehničke podrške

Prevaranti vas mogu pozvati direktno na telefon i pretvarati se da ste predstavnici tehničke kompanije. Oni mogu čak i da prevare ID pozivaoca tako da prikazuje valjani broj telefona za podršku od pouzdanog preduzeća. Verovatno će od vas tražiti da instalirate aplikacije koje im daju daljinski pristup vašem uređaju. Pomoću daljinskog pristupa ovi iskusni prevaranti mogu pogrešno da predstave normalne sistemske poruke kao znakove problema.

Prevaranti takođe mogu pokrenuti kontakt prikazivanjem lažnih poruka o grešci na veb lokacijama koje posećujete, prikazivanjem brojeva podrške i nametanjem da pozovete. Oni takođe mogu da podese pregledač u režim celog ekrana i prikaže iskačuće poruke koje neće nestati, što će očigledno zaključati pregledač. Te lažne poruke o grešci imaju za cilj da vas preplaše da pozovete njihovu "interventnu liniju za tehničku podršku".

Važno: Microsoft poruke o grešci i upozorenje nikada ne uključuju brojeve telefona.

Kada se bavite prevarantima, oni mogu ponuditi lažna rešenja za vaše "probleme" i zatražiti plaćanje u obliku jednokratne naknade ili pretplate za uslugu podrške.

Kako se štiti od prevara sa tehničkom podrškom

Prvo, obavezno pratite ove savete o tome kako da računar ostane bezbedan.

Važno je i da imate na umu sledeće:

 • Microsoft ne šalje nezahtevane e-poruke niti upućuje nezahtevane telefonske pozive da bi zatražio lične ili finansijske informacije ili da bi pružio tehničku podršku za popravku računara. Ako niste tražili od nas, nećemo vas zvati da ponudite podršku.

 • Ako se pojavi iskačući prozor ili poruka o grešci sa brojem telefona, nemojte da pozovete broj. Poruke o grešci i upozorenja od korporacije Microsoft nikada ne uključuju broj telefona.

 • Microsoft nikada neće tražiti da platite podršku u obliku kriptocurrnosti kao što je Bitkoin ili poklon-kartice.

 • Preuzmite softver samo sa zvaničnih Veb sajtova Microsoft partnera ili Iz prodavnice Microsoft Store. Pazite se preuzimanja softvera sa lokacija nezavisnih proizvođača jer su neki od njih možda izmenjeni bez znanja autora da bi objedinili malver i druge pretnje.

 • Koristite Microsoft Edge prilikom pregledanja interneta. On blokira poznate lokacije za prevare podrške pomoću SmartScreen-a Microsoft zaštitnik. Pored toga, Microsoft Edge može da zaustavi iskačuće petlje dijaloga koje koriste ovi napadači.

Savet:  Kliknite ovde za besplatan list saveta koji se može odštampati za uočavanje tehničkih prevara koje možete da zadržite za referencu ili da ih delite sa prijateljima i porodicom.

Šta da radite ako prevarant tehničke podrške već ima vaše informacije

 • Deinstalirajte sve aplikacije koje su prevaranti tražili da instalirate. Više informacija o tome kako da deinstalirate aplikacije potražite u članku Popravka ili uklanjanje programa u operativnom sistemu Windows.

 • Ako ste prevarantima dali pristup uređaju, razmotrite uspostavljanje početnih vrednosti. Da biste saznali kako, pogledajte članak Opcije oporavka u operativnom sistemu Windows.

  Napomena: Izvršavanje ozbiljnih metoda oporavka kao što je uspostavljanje početnih vrednosti uređaja može oduzeti malo vremena, ali to može biti najbolja opcija u nekim situacijama – na primer, ako se lažni kodovi grešaka i poruke neprestano pojavljuje, ali vas sprečavaju da koristite uređaj. 

 • Pokrenite skeniranje čitavog Windows bezbednost da biste uklonili malver. Saznajte kako.

 • Primenite sve bezbednosne ispravke čim postanu dostupne. Da biste videli dostupne ispravke, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite postavke > Ažuriraj & Bezbednost > Windows Update. Više informacija potražite u članku Ažuriranje operativnog sistema Windows.

 • Promenite lozinke. Saznajte kako da promenite lozinku Microsoft naloga

 • Pozovite dobavljača kreditne kartice da bi osporili troškove ako ste već platili. Obavestite ih љta se dogodilo. verovatno će želeti da otkaže i zameni kartice na koje ovo utiče kako bi sprečili prevarante da ih ponovo koriste.

Prijava prevara tehničke podrške

Pomozite korporaciji Microsoft da zaustavi prevarante, bilo da tvrde da potiče od korporacije Microsoft ili ne, tako što ćete prijaviti prevare sa tehničkom podrškom na:

www.microsoft.com/reportascam

Takođe možete prijaviti nebezbedne veb lokacije u pregledaču Microsoft Edge tako što ćete izabrati stavku Postavke i dodatne informacije > pomoć i povratne informacije> Prijavite nebezbednu lokaciju kada naiđete na nešto sumnjivo. 

Za hitne situacije koristite jednu od sledećih opcija:

Microsoft podrška
Global Customer Service

i razmotrite obaveštavanje lokalne agencije za sprovođenje zakona. 

Popularni tipovi prevara

Postoji nekoliko oblika prevara tehničke podrške, od kojih sve ima za cilj da vas navedu da verujete da računar treba da se popravi i da treba da platite usluge tehničke podrške.

Klasična prevara sa hladnim pozivom. Prevaranti vas zovu i tvrde da ste iz tima tehničke podrške korporacije Microsoft ili nekog drugog preduzeća. One vam nude pomoć u rešavanju "problema" računara.

Prevaranti često koriste javno dostupne telefonske direktorijume, tako da mogu da znaju vaše ime i druge lične informacije kada vas zovu. Oni čak mogu da pogađaju koji operativni sistem koristite.

Kada stekne vaše poverenje, možda će vam zatražiti korisničko ime i lozinku ili vas usmeriti na legitimnu veb lokaciju kako bi instalirali softver koji će im omogućiti da pristupe računaru kako bi ga "popravili". Ako instalirate softver i obezbedite akreditive, računar i lične informacije su ranjivi.

Iako policija može da prati brojeve telefona, sajber kriminalisti često koriste mobilni telefone koji se mogu koristiti za uklanjanje, lažni ID pozivaoca ili ukradene brojeve mobilnih telefona. Tretirajte sve nezahtevane telefonske pozive sa skepticizmom. Nemojte da navedite lične informacije.

Upozorenje: Ako primite nezahtevan poziv od neke osobe koja tvrdi da je od Microsoft podrške, prekinite poziv. Mi ne upuжćemo ovakve pozive.

Veb sajtovi za prevare tehničke podrške uvere vas da imate problem sa računarom. Na ove veb sajtove vas mogu automatski preusmeriti zlonamerni oglašavanja pronađeni na sumnjivim sajtovima, kao što su lokacije za preuzimanje pirato softvera, video zapisa ili muzike.

Ove veb lokacije mogu da koriste lažni plavi ekran ili drugu sistemsku grešku ili lažni dijalog za aktivaciju operativnog sistema Windows kako bi vas uverile da postoji problem sa računarom koji treba da se reši.

Oni takođe mogu da koriste sledeće tehnike kako bi svoje zahteve učinili verovatnijim:

 • Postavite sliku ili pregledač preko celog ekrana, što čini da se greška pojavi kao da dolazi iz operativnog sistema Windows umesto sa veb stranice

 • Onemogućavanje upravljača zadacima

 • Neprekidno prikazuj iskačuće prozore

 • Reprodukovanje audio poruka

Sve ove tehnike treba da vas ubede da pozovete navedeni broj tehničke podrške. Nasuprot tome, prave poruke o grešci u operativnom sistemu Windows nikada ne traže da pozovete broj tehničke podrške.

Neke prevare tehničke podrške takođe mogu da dođu u obliku malvera. Kada se pokrene, ovaj malver može da prikaže lažna obaveštenja o grešci o računaru ili softveru, slično veb lokacijama tehničke podrške za prevare. Međutim, pošto su instalirani na vašem računaru, kriminalci će ih verovatno koristiti za izvršavanje drugih zlonamernih radnji, kao što je krađa podataka ili instaliranje drugog malvera.

Prevaranti takođe mogu da koriste druge načine da dopre do vas, kao što su e-pošta, tekstualne poruke ili ćaskanje. Ove poruke mogu da podsećaju na phishing e-poruke; Međutim, umesto da upućuju na phishing sajtove dizajnirane za krađu akreditiva, veze vode do veb lokacija tehničke podrške za prevare.

Saznajte više

Prevare tehničke podrške prilagođavaju se i traju u 2021. po novom Microsoft istraživanju

Kako uočiti prevaru "lažnog naloga"

Microsoft bezbednosna pomoć & učenje 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×