Prikazivanje i brisanje istorije pregledača u pregledaču Microsoft Edge

Primenjuje se na: Microsoft EdgeWindows 10

 

Uz vašu dozvolu,

novi Microsoft Edge 

može da pamti podatke umesto vas kako biste mogli jednostavnije da se vratite na omiljeni sajt ili popunite obrasce. Microsoft Edge skladišti podatke o pregledanju, kao što su lozinke, informacije koje ste uneli u obrasce, sajtovi koje ste posetili i druge informacije. Drugi režimi pregledanja, kao što su InPrivate pregledanje i režim „Gost“, drugačije rade i skladište manje podataka od uobičajenog pregledanja.

Podaci o pregledanju se skladište na vašem uređaju. Ako ste uključili sinhronizaciju, ovi tipovi podataka se mogu uskladištiti i u Microsoft oblaku kako bi se sinhronizovali u svim verzijama pregledača Microsoft Edge u kojima ste prijavljeni.

Istoriju pregledanja možete da prikažete i obrišete tako što ćete izabrati stavke Postavke i dodatne opcije > Istorija > Upravljanje istorijom. Istoriju pregledanja možete da obrišete u bilo kom trenutku.

Brisanje podataka o pregledanju koji su uskladišteni na računaru


Da biste izbrisali podatke o pregledanju na računaru, proverite da li je sinhronizacija isključena. Sinhronizovane stavke će biti obrisane na svim sinhronizovanim uređajima.

Evo kako da izbrišete podatke o pregledanju u pregledaču Microsoft Edge:

  1. Izaberite stavke Postavke i dodatne opcije > Postavke > Privatnost, pretraga i usluge.
  2. U okviru stavke Brisanje podataka o pregledanju kliknite na dugme Odaberi stavke za brisanje.
  3. Odaberite vremenski opseg u padajućem meniju vremenskog opsega.
  4. Odaberite tipove podataka koje želite da obrišete (pogledajte opise u tabeli u nastavku). Na primer, možda ćete želeti da uklonite istoriju pregledanja i kolačiće, ali i da zadržite lozinke i podatke za popunjavanje obrazaca.
  5. Kliknite na dugme Obriši sada.

Brisanje podataka o pregledanju koji su uskladišteni u oblaku (ako ste uključili sinhronizaciju ili personalizaciju)


Za upravljanje i brisanje podataka uskladištenih u Microsoft oblaku, pogledajte kontrolnu tablu za privatnost. Na kontrolnoj tabli za privatnost možete da prikažete ili izbrišete svoje podatke. Podaci koje izbrišete na kontrolnoj tabli za privatnost neće se izbrisati sa vašeg uređaja.

Da biste saznali više o tome kako da prekinete deljenje podataka sa korporacijom Microsoft, pogledajte članak Microsoft Edge, podaci o pregledanju i privatnost.

Podaci o pregledanju koje možete da izbrišete u pregledaču


Tipovi informacija Šta se briše Gde se čuva
Istorija pregledanja URL adrese sajtova koje ste posetili, kao i datum i vreme svake posete. Na uređaju (ili na svim sinhronizovanim uređajima ako je sinhronizacija uključena)
Istorija preuzimanja Lista datoteka koje ste preuzeli sa veba. Ovo će izbrisati samo listu, a ne i datoteke koje ste preuzeli. Na uređaju
Kolačići i drugi podaci o sajtu Informacije koje sajtovi čuvaju na uređaju kako bi zapamtili vaše željene postavke, kao što su informacije za prijavljivanje ili vaša lokacija i licence za medije. Na uređaju
Keširane slike i datoteke Kopije stranica, slika i drugog medijskog sadržaja sačuvanog na uređaju. Pregledač koristi ove kopije kako bi brže učitao sadržaj kada sledeći put posetite ove sajtove. Na uređaju
Lozinke Lozinke za sajtove koje ste sačuvali. Na uređaju (ili na svim sinhronizovanim uređajima ako je sinhronizacija uključena)
Podaci za automatsko popunjavanje obrazaca (uključujući obrasce i kartice)  Informacije koje ste uneli u obrasce, kao što su adresa e-pošte, kreditna kartica ili adresa za isporuku. Na uređaju (ili na svim sinhronizovanim uređajima ako je sinhronizacija uključena)
Dozvole za sajtove Izaberite stavke Postavke i dodatne opcije  > Postavke > Dozvole za sajtove da biste prikazali listu za svaki veb-sajt, uključujući lokaciju, kolačiće, iskačuće prozore i automatsku reprodukciju medijskih sadržaja. Na uređaju
Hostovani podaci aplikacija Informacije koje veb aplikacije skladište na uređaju. Ovo uključuje podatke iz prodavnice Microsoft Store. Da biste videli aplikacije koje su sačuvane u pregledaču Microsoft Edge, izaberite stavke Postavke i dodatne opcije  > Aplikacije > Upravljanje aplikacijama. Na uređaju

Brisanje podataka o pregledanju pregledača Internet Explorer pomoću pregledača Microsoft Edge


Možete da obrišete sve podatke o pregledanju iz pregledača Internet Explorer uz pomoć pregledača Microsoft Edge. Brisanje podataka o pregledanju pregledača Internet Explorer neće uticati na vaše podatke o pregledanju u drugom pregledaču.

  1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Postavke i dodatne opcije > Postavke > Privatnost, pretraga i usluge .
  2. U okviru stavke Brisanje podataka o pregledanju za Internet Explorer kliknite na dugme Odaberi stavke za brisanje.
  3. Odaberite tipove podataka koje želite da obrišete.
  4. Kliknite na dugme Izbriši.