Zaštita računara od virusa

Ova tema se odnosi na metode zaštite računara od virusa koji mogu da poremete vaš računar. Takođe obezbeđuje savete za preventivne korake za zaštitu računara, vodič za pomoć u zaštiti računara, nalaženju i uklanjanju virusa i informiše vas o bezbednosnim problemima.

Pomoć u sprečavanju virusa da napadnu računar

Postoji mnogo preventivnih koraka koje možete da preduzmete da biste zaštitili računar od virusa i drugih pretnji.

 • Koristite antimalver aplikaciju. Instaliranje antimalver aplikacije i održavanje njene ažurnosti doprineće odbrani računara od virusa i drugog malvera (zlonamernog softvera). Antimalver aplikacija skenira računar u potrazi za virusima, špijunskim softverom i drugim malverom koji pokušava da vam uđe u e-poštu, operativni sistem ili datoteke. Nove pretnje se pojavljuju svakodnevno, zato često proveravajte da li na Veb lokaciji proizvođača antimalvera postoje ispravke.

  „Windows zaštitnik“ je besplatan antimalver softver uključen u Windows koji može automatski da se ažurira putem usluge Windows Update. Takođe možete da pogledate spisak dobavljača bezbednosnog softvera za korisnike da biste potražili antivirusne aplikacije koje rade u operativnom sistemu Windows.
 • Nemojte otvarati e-poruke od nepoznatih pošiljalaca ili priloge e-pošte koje ne prepoznajete. Veliki broj virusa se prilaže e-porukama i raširiće se čim otvorite prilog. Najbolje je da uopšte ne otvarate priloge, osim ako se radi o nečemu što očekujete.
 • Koristite blokator iskačućih prozora u internet pregledaču. Iskačući prozori su mali prozori pregledača koji se pojavljuju preko Veb lokacije koju prikazujete. Iako ih uglavnom prave oglašivači, mogu da sadrže i zlonamerni ili nebezbedni kôd. Blokator iskačućih prozora može sprečiti pojavljivanje nekih ili svih ovih prozora. Blokator iskačućih prozora u programu Windows Internet Explorer podrazumevano je uključen. Više informacija potražite u temi Promena postavki bezbednosti i privatnosti u programu Internet Explorer.
 • Ako koristite Internet Explorer, uverite se da je SmartScreen filter uključen. SmartScreen filter u programu Internet Explorer pomaže pri zaštiti od krađe identiteta i napada malvera tako što vas upozorava ako su Veb lokacija ili lokacija za preuzimanje prijavljene kao nebezbedne. Više informacija potražite u temi SmartScreen filter: Najčešća pitanja.
 • Obratite pažnju na Windows SmartScreen obaveštenja. Budite obazrivi oko pokretanja neprepoznatih aplikacija koje ste preuzeli sa interneta. Aplikacije koje nisu prepoznate su verovatnije i nebezbedne. Kada sa interneta preuzmete i pokrenete neku aplikaciju, SmartScreen koristi informacije o reputaciji aplikacije da bi vas upozorio na to da li je aplikacija dovoljno poznata i da li može biti zlonamerna.
 • Redovno ažurirajte Windows . Microsoft periodično objavljuje posebne bezbednosne ispravke pomoću kojih ćete lakše zaštititi računar. Ove ispravke mogu da spreče napade virusa i drugog malvera tako što zatvaraju eventualne bezbednosne rupe.

  Možete da uključite Windows Update da biste bili sigurni da će Windows automatski dobijati te ispravke.
 • Koristite zaštitni zid. „Windows zaštitni zid“ ili neka druga aplikacija zaštitnog zida mogu da budu korisni za obaveštavanje o sumnjivim aktivnostima u slučaju da virus ili crv pokušaju da se povežu sa računarom. Pored toga, on može da blokira pokušaje virusa, crva i hakera da učitaju potencijalno štetne aplikacije na računar.
 • Koristite postavke privatnosti internet pregledača. Neke Veb lokacije mogu pokušati da koriste vaše privatne informacije za ciljano oglašavanje, prevaru i krađu identiteta.

  Ako koristite Internet Explorer, postavke privatnosti možete da prilagodite ili vratite na podrazumevane vrednosti kad god to želite. Više informacija potražite u temi Promena postavki bezbednosti i privatnosti u programu Internet Explorer.
 • Uverite se da je uključena kontrola korisničkog naloga (UAC). Pre izvršavanja promena na računaru za koje su potrebne dozvole administratorskog nivoa, UAC prikazuje obaveštenje o tome i omogućava vam da odobrite promenu. UAC može sprečiti viruse da izvrše neželjene promene. Da biste otvorili UAC, brzo prevucite sa desne strane ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač na gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim kliknite na stavku Pretraga.) U polje za pretragu unesite uac, a zatim dodirnite stavku Promena postavki kontrole korisničkog naloga ili kliknite na nju.
 • Obrišite internet keš memoriju i istoriju pregledanja. Većina pregledača skladišti informacije o Veb lokacijama koje posećujete, kao i informacije koje obezbedite, na primer, ime i adresu. Iako skladištenje takvih podataka na računaru može biti korisno, ponekad ćete želeti da izbrišete neke ili sve ove podatke – na primer, kada koristite javni računar i ne želite da iza sebe ostavljate lične informacije. Više informacija potražite u temi Brisanje istorije pregledanja.

Bezbednosna lista za proveru operativnog sistema Windows

Iskoristite sve načine na koje možete doprineti održavanju veće bezbednosti i sigurnosti računara pomoću operativnog sistema Windows.

The Action Center icon.

 
Centar aktivnosti. Proverite centar aktivnosti da biste se uverili da je zaštitni zid uključen, da je antimalver zaštita ažurirana i da ste podesili računar da automatski instalira ispravke.
The Windows Defender icon.

Windows zaštitnik. Koristite „Windows zaštitnik“ da biste sprečili instaliranje virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog ili neželjenog softvera na računar bez vašeg znanja.
Administrator password needed icon.

Windows SmartScreen. Koristite WindowsSmartScreen da bi vam pomogao da zaštitite računar tako što vas upozorava pre pokretanja neprepoznatih aplikacija i datoteka preuzetih sa interneta.
Administrator password needed icon.

Kontrola korisničkog naloga. Podesite funkciju „Kontrola korisničkog naloga“ tako da vam traži dozvolu pre nego što računar instalira softver ili otvori određene vrste aplikacija koje bi potencijalno mogle da oštete računar ili da ga izlože bezbednosnim pretnjama.
The File History icon.

Funkcija „Istorija datoteka“. Koristite funkciju „Istorija datoteka“ da biste automatski redovno pravili rezervne kopije ličnih datoteka, kao što su fotografije, dokumenti i muzika. Ako je na računaru došlo do otkazivanja hardvera, možete vratiti sve verzije datoteka koje su vam najvažnije u prethodno stanje.
The Windows Update icon.

Windows Update. Koristite uslugu Windows Update da biste automatski preuzimali i instalirali najnovije ispravke za računar.
The Windows Firewall icon.

Windows zaštitni zid. Uključite „Windows zaštitni zid“ da biste sprečili hakere i zlonamerni softver kao što su virusi da pristupe računaru preko interneta.

Budite informisani o najnovijim bezbednosnim pitanjima

Bezbednosne ispravke za operativni sistem Windows mogu da vam pomognu u zaštititi od novih i postojećih pretnji po vašu privatnost i računar.


Ažuriranje antivirusnog softvera

Antivirusni softver mora redovno da se ažurira da bi bio efikasan protiv novih virusa. Većina antivirusnih programa je dizajnirana da se automatski ažurira, ali možete ih ažurirati i ručno.

Windows nema unapred instaliran antivirusni softver, ali često može da otkrije i nadgleda antivirusni softver koji ste instalirali vi ili proizvođač računara. Status antivirusnog softvera obično se prikazuje u Centru aktivnosti.

 1. Otvorite centar aktivnosti tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Start button icon
  , kliknuti na stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Sistem i bezbednost, kliknuti na stavku Pregled statusa računara.
 2. Kliknite na dugme sa strelicom  pored stavke Bezbednost da biste razvili taj odeljak.
 3. Ako operativni sistem Windows može da otkrije antivirusni softver, nalaziće se na listi Zaštita od virusa.
 4. Kliknite na dugme Ažuriraj odmah.

Uključivanje ili isključivanje Windows zaštitnog zida

 1. Otvorite Windows zaštitni zid tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Start button icon
  , a zatim kliknuti na stavku Kontrolna tabla. U polje za pretragu otkucajte termin zaštitni zid, a zatim kliknite na stavku Windows zaštitni zid.
 2. U levom oknu kliknite na stavku Uključi ili isključi Windows zaštitni zid
  Ikona administratora
   Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.
 3. Ispod svake mrežne lokacije koju želite da zaštitite izaberite stavku Uključi Windows zaštitni zid, a zatim kliknite na dugme U redu.
 4. Ako želite da zaštitni zid blokira sve programe da komuniciraju, uključujući programe kojima ste prethodno dozvolili da komuniciraju kroz zaštitni zid, potvrdite izbor u polju Blokiraj sve dolazne veze, uključujući one sa liste dozvoljenih programa.

Ako želite da isključite Windows zaštitni zid


Uključivanje ili isključivanje kontrole korisničkog naloga


Kontrola korisničkog naloga (UAC) može vam pomoći u sprečavanju neovlašćenih promena na računaru. UAC vas obaveštava kada treba da se izvrše promene koje zahtevaju dozvolu administratorskog nivoa. Ti tipovi promena mogu da utiču na bezbednost računara ili na postavke za druge osobe koje koriste računar. Preporučuje se da UAC bude uključen da bi doprineo bezbednosti računara.

 1. Otvorite postavke kontrole korisničkog naloga tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Start button icon
  , a zatim kliknuti na stavku Kontrolna tabla. U polje za pretragu otkucajte uac, a zatim kliknite na stavku Promena postavki kontrole korisničkog naloga.
 2. Uradite nešto od sledećeg:
  • Da biste isključili UAC, pomerite klizač na položaj Nikad me ne obaveštavaj, a zatim kliknite na dugme U redu.
   Ikona administratora
    Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite. Biće potrebno da ponovo pokrenete računar da bi se UAC isključio.
  • Da biste uključili UAC, pomerite klizač kako biste odabrali kada želite da budete obavešteni, a zatim kliknite na dugme U redu.
   Ikona administratora
    Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Kako da znam da li na mom računaru postoji virus?

Ako na neko od sledećih pitanja odgovorite sa „da“, na vašem računaru možda postoji virus.

 • Da li vaš računar radi veoma sporo? Uobičajeni simptom virusa su znatno sporije performanse računara od normalnih. Međutim, postoje i drugi uzroci sporih performansi, uključujući potrebu da se čvrsti disk defragmentira, da se računaru doda više memorije (RAM) ili prisustvo špijunskog softvera ili advera. Više informacija o špijunskom softveru potražite u odeljku „Kako da znate da li je vaš računar zaražen špijunskim softverom“.
 • Da li dobijate neočekivane poruke ili se programi automatski pokreću? Neki virusi mogu da dovedu do oštećenja operativnog sistema Windows ili nekih programa. Rezultati tog oštećenja mogu uključivati neočekivano pojavljivanje poruka, automatsko pokretanje ili zatvaranje programa ili iznenadno isključivanje operativnog sistema Windows.
 • Da li vaš modem ili čvrsti disk rade češće nego što je to uobičajeno? Virus e-pošte funkcioniše tako što putem e-pošte šalje mnoštvo svojih kopija. Jedan od znakova je to što je svetlo za aktivnost na modemu veze širokog propusnog opsega ili eksternom modemu neprestano upaljeno, a drugi je zvuk čvrstog diska na računaru koji stalno radi. To nisu uvek simptomi računarskog virusa, ali u kombinaciji sa drugim problemima, mogu ukazivati na zaraženost virusom.
 • Da biste proverili da li postoje virusi, skenirajte računar antivirusnim programom. Svaki dan se pojavljuju novi virusi, tako da je važno da antivirusni program redovno ažurirate. Više informacija o bezbednosti računara potražite na stranici Bezbednost kod kuće na Microsoft Veb lokaciji. Da biste saznali kako da uklonite zlonamerni softver (malver) sa računara, idite na Veb lokaciju Microsoft bezbednosni skener.

Brz način da proverite da li računar ima virus je da koristite „Windows zaštitnik“. Ova zaštita od malvera je uključena u Windows i pomaže u identifikaciji i uklanjanju virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera.


Skeniranje računara pomoću programa „Windows zaštitnik“

 1. Otvorite program „Windows zaštitnik“ tako što ćete brzo prevući od desne ivice ekrana i dodirnuti stavku „Pretraga“ (ili ako koristite miš, tako što ćete postaviti pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole, a zatim kliknuti na stavku „Pretraga“), uneti termin „zaštitnik“ u polje za pretragu, a zatim dodirnuti stavku „Windows zaštitnik“ ili kliknuti na nju.
 2. U okviru opcija skeniranja izaberite tip skeniranja koje želite da pokrenete:
  • Brzo skeniranje proverava samo one oblasti na računaru koje su najpodložnije zarazi zlonamernim softverom i trenutno pokrenute aplikacije.
  • Skeniranje čitavog računara proverava sve datoteke na računaru. U zavisnosti od računara, ovo skeniranje može trajati jedan čas ili duže.
  • Prilagođeno skeniranje proverava samo datoteke i lokacije koje odaberete.
 3. Dodirnite dugme Skeniraj odmah ili kliknite na njega.

Ručno uklanjanje virusa

Windows zaštitnik obično automatski uklanja viruse. Međutim, u nekim slučajevima ćete možda morati ručno da uklonite virus. Ovo može biti tehnički proces koji treba da izvršite samo ako ste probali sve druge opcije, imate iskustva sa Windows registrom i ako znate kako se prikazuju i brišu sistemske i programske datoteke u operativnom sistemu Windows.

 1. Prvo pokrenite antimalver aplikaciju da biste identifikovali virus po imenu. Ako nemate antimalver aplikaciju ili ako aplikacija ne otkriva virus, možete ga ipak identifikovati tako što ćete potražiti tragove njegovog ponašanja.
 2. Zapišite reči iz poruka koje on prikazuje ili ako ste primili virus u e-poruci, zapišite red za temu ili ime datoteke priložene poruci.
 3. Zatim na Veb lokaciji dobavljača antivirusnog programa ili na lokaciji Microsoft centra za zaštitu od malvera potražite reference za ono što ste zapisali i probajte da pronađete ime virusa i uputstva za njegovo uklanjanje.

Kada se virus ukloni, možda ćete morati ponovo da instalirate neki softver ili da oporavite izgubljene informacije. Redovno pravljenje rezervnih kopija datoteka može vam pomoći da izbegnete gubitak podataka ako se računar ponovo zarazi. Ako ranije niste pravili rezervne kopije, preporučuje se da počnete. Više informacija potražite u članku „Vraćanje datoteka ili fascikli u prethodno stanje pomoću istorije datoteka“.

Kako da deinstaliram antivirusne ili antišpijunske programe?

Ako koristite više antivirusnih ili antišpijunskih programa u isto vreme, performanse računara će biti lošije, a računar će postati nestabilan ili se neočekivano ponovo pokretati. Da biste mogli da instalirate Microsoft Security Essentials ili rešite probleme sa programom Microsoft Security Essentials, uključujući probleme sa instalacijom, prvo morate u potpunosti da uklonite sve programe za bezbednost na Internetu sa računara.


Moraćete ponovo da pokrenete računar dok budete postupali u skladu sa ovim uputstvima. Zapišite ih, odštampajte ili obeležite ovu stranicu (označite je kao omiljenu) da biste lakše ponovo pronašli ovu temu.

 1. Pod operativnim sistemom Windows 7, kliknite na dugme Start. U okvir Pretraži programe i datoteke, unesite appwiz.cpl, a zatim pritisnite taster Enter.
 2. Deinstalirajte sve druge programe za bezbednost na Internetu sa liste instaliranih programa.
 3. Ponovo pokrenite računar.
Svojstva

ID članka: 17228 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije