Animiranje SmartArt grafike

PowerPoint za Microsoft 365, PowerPoint 2019, PowerPoint 2016, PowerPoint 2013, PowerPoint 2010

Da biste obezbedili dodatnu naglašavanje ili prikazali informacije u fazama, možete da dodate animaciju u SmartArt grafiku ili pojedinačni oblik u SmartArt grafici. Na primer, možete podesiti da oblik brzo uleće na ekran sa strane ili da se polako pretapa u slajd.

Dodavanje animacije

Da biste animirali SmartArt grafiku, idite na SmartArt grafiku koju želite da animirate, izaberite stavku animacijei u grupi animacija kliknite na željeni tip animacije. Kliknite na dugme još Dugme „Još“ da biste videli više izbora. (Da biste uklonili animaciju, samo kliknite na nijednu.)

Dugme „Više“ na kartici „Animacija“

Kada dodate animaciju, možete da animirate pojedinačne oblike.

 1. Na kartici animacije , u grupi animacija izaberite stavku Opcije efekta, a zatim izaberite jednu po jednu.

  Dugme „Opcije efekata“ u grupi „Animacije“

 2. U grupi Napredna animacija izaberite stavku okno za animaciju.

  Okno za animaciju

 3. U oknu "animacija " kliknite na Ševron za razvijanje za prikaz svih oblika u SmartArt grafici.

 4. Izaberite sve oblike koje ne želite da animirate, (držite pritisnut taster CTRL, a zatim kliknite na svaki oblik u redu), a zatim kliknite na nijedan u grupi animacija . (Ovim se uklanja efekat animacije iz oblika. Ne uklanja oblik iz SmartArt grafike.)

  Opcija za oblik bez animacije („Nijedno“) u grupi „Animacije“

 5. Za svaki preostali oblik, kliknite desnim tasterom miša na oblik u oknu za animaciju, a zatim izaberite željene opcije animacije.

Savet: Koristite četkicu za animaciju (na kartici animacije u grupi Napredna animacija ) da biste brzo kopirali animacije iz jedne SmartArt grafike u drugu.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da stornirate.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacija kliknite na pokretanje dijaloga Dugme pokretanja dijaloga na traci .

  Pokretanje dijaloga na kartici „Animacije“

 3. Kliknite na karticu SmartArt animacija , a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Obrni porudžbinu .

  Deo kartice „SmartArt animacija“ sa poljem za potvrdu „Obrnuti redosled“

Možete da koristite animaciju pomoću opcija efekta.

Važno: Neki efekti animacije koji nisu dostupni za SmartArt grafiku dostupni su za oblike. Da biste primenili te efekte na SmartArt, kliknite desnim tasterom miša na nju, a zatim izaberite stavku Konvertuj u oblike.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da prilagodite.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Napredna animacija kliknite na dugme Okno za animaciju.

  Okno za animaciju

 3. Na listi okna za animaciju kliknite na strelicu sa desne strane animacije koju želite da promenite, a zatim izaberite stavku Opcije efekta.

  Padajući meni sa prikazanom stavkom „Opcije efekata“

 4. U dijalogu, na kartici SmartArt animacija , na listi grafika grupe izaberite jednu od sledećih opcija:

  Opcija

  Opis

  Kao jedan objekat

  Animira celu SmartArt grafiku kao jednu veliku sliku ili objekat.

  Sve odjednom

  Istovremeno animira svaki oblik pojedinačno. Razlika između ove animacije i kao jednog objekta je primetna u animacijama gde se oblici rotiraju ili rastu. Svako odjednom, svakioblik se pojedinačno rotira ili razvija. Sa jednim predmetom, cela SmartArt grafika rotira ili se povećava.

  Jedan po jedan

  Animira svaki oblik pojedinačno, jedan za drugim.

  Nivo odjednom

  Animira sve oblike na istom nivou istovremeno. Na primer, ako imate tri oblika sa tekstom nivoa 1 i tri oblika sa tekstom nivoa 2, oblici nivoa 1 se prvo animuju, a zatim se oblici nivoa 2 zajedno animuju.

  Nivo jedan po jedan

  Animira svaki oblik unutar svakog nivoa jedan posle drugog pre nego što prođe kroz oblike na sledećem nivou. Na primer, ako imate četiri oblika sa tekstom nivoa 1 i tri oblika sa tekstom nivoa 2, svaki od oblika prvog nivoa je animiran jedan po drugi, pre nego što se svaki od oblika 3 nivoa 2 animira jedan po drugi.

Napomene: 

 • Sve odjednom animacija se ponaša drugačije od animacije objekta . Na primer, ako izaberete opciju sve odjednom i muva u animaciji, oblici koje imaju dalje za let će brže leteti tako da svi oblici istovremeno dođu na destinacije. Ako izaberete istu animaciju i opciju " kao jedan objekat ", svi oblici lete istom brzinom.

 • Ako izaberete animaciju osim u jednom objektu, pozadina SmartArt grafike će se prikazati na slajdu. Ne možete da Ani@@ pozadinu, tako da ako vam ona kvari slajd, pokušajte da podesite popune i linije SmartArt grafike u nijedno.

 1. Idite na SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da uklonite.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Napredna animacija kliknite na dugme Okno za animaciju.

  Okno za animaciju

 3. Na listi okna za animaciju kliknite na strelicu sa desne strane animacije koju želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Da biste odlučili koja animacija najbolje funkcioniše, pogledajte informacije u oknu za tekst SmartArt grafike, zato što većina animacija počinje sa najvišim znakom za nabrajanje u oknu za tekst i premešta se odatle. Alternativno, možete da reprodukujete animaciju u reverznom redosledu (pogledajte odeljak "obrnuto redosled animacije"). Ako ne vidite okno za tekst, kliknite na dugme za tekst u grupi Kreiranje grafike na kartici Dizajn SmartArt alatke .

Animacije koje su dostupne zavise od rasporeda SmartArt grafike, ali uvek možete da Ani@@ sve oblike odjednom ili jedan oblik odjednom.

Animacije koje primenjujete na SmartArt grafiku razlikuju se od animacija koje možete da primenjujete na oblike, tekst ili WordArt objekte na sledeće načine:

 • Povezivanje linija između oblika uvek se poveže sa drugim oblikom i ne animira se pojedinačno.

 • Ako animaciju primenjujete na oblike u SmartArt grafici, animacija se reprodukuje redosledom kojim se oblici pojavljuju. Porudžbina se može stornirati samo u celini.

  Primer     Ako imate šest oblika i svako sadrži jedno slovo A do F, možete da reprodukujete animaciju od A do F ili F na A. Ne možete da reprodukujete animaciju, kao što je "do C", a zatim F to D. ali, možete da kreirate više slajdova da biste imitiraju ovu porudžbinu. U ovom primeru možete da kreirate jedan slajd koji animira oblike A do C i drugi slajd koji animira oblike F do D.

 • Kada prebacite rasporede SmartArt grafike, sve animacije koje ste dodali prenose se u novi raspored.

Dodavanje animacije

Važno: Dodatni efekti animacije, kao što je boja pisaća mašina boje ili okretanje izlazne efekte, dostupni su samo za oblike. Efekti koji su nedostupni za SmartArt grafiku će izgledati zatamnjeni. Ako želite da koristite efekte animacije koji nisu dostupni za SmartArt grafiku, konvertujete SmartArt grafiku u pojedinačne oblike, a zatim Dodajte efekat animacije.

 1. Kliknite na SmartArt grafiku koju želite da animirate.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacije izaberite željenu animaciju sa liste Animiranje .

  Slika kartice „Animacije“

 1. Kliknite na SmartArt grafiku koju želite da animirate.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacije izaberite stavku po ekspozituri za jednu po jednu ili po jedan nivo.

  Slika kartice „Animacije“

 3. Na kartici Animacije, u grupi Animacije izaberite stavku Prilagođena animacija.

  Slika grupe „Animacije“

 4. U lista prilagođenih animacija kliknite na Ševron za razvijanje Razvij ševron da biste prikazani sve oblike u SmartArt grafici.

 5. Na listi Prilagođena animacija izaberite sve oblike koje ne želite da animirate tako što ćete držati pritisnut taster CTRL i kliknuti na svaki oblik po meniju.

 6. Kliknite na dugme Ukloni. To uklanja efekat animacije iz oblika. Ne uklanja oblik iz SmartArt grafike.

 7. Za svaki preostali oblik izaberite tačne opcije animacije koje želite tako što ćete izabrati oblik na listi prilagođenih animacija, a zatim kliknuti desnim tasterom miša na oblik ili kliknuti na dugme Promeni.

 8. Kada završite sa izborom opcija za animaciju koje želite, zatvorite okno Prilagođena animacija.

Napomena: Efekti koji su nedostupni za SmartArt grafiku će izgledati zatamnjeni. Ako želite da koristite efekte animacije koji nisu dostupni za SmartArt grafiku, konvertujete SmartArt grafiku u pojedinačne oblike , a zatim Dodajte efekat animacije.

 1. Kliknite na SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da stornirate.

 2. Na kartici Animacije, u grupi Animacije izaberite stavku Prilagođena animacija.

  Slika grupe „Animacije“

 3. Kliknite desnim tasterom miša na prilagođenu animaciju na listi prilagođenih animacija , a zatim izaberite stavku Opcije efekta.

 4. Kliknite na karticu SmartArt animacija , a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Obrni porudžbinu .

Kada Ani@@ SmartArt grafiku, u zavisnosti od rasporeda koji koristite, možete da koristite animaciju pomoću sledećih opcija.

Animacija

Opis

Kao jedan objekat

Animacija se primeni kao da je čitava SmartArt grafika jedna velika slika ili objekat.

Sve odjednom

Svi oblici u SmartArt grafici su istovremeno animirani. Razlika između ove animacije i kao jednog objekta je primetna u animacijama gde se oblici rotiraju ili rastu. Svako odjednom, svakioblik se pojedinačno rotira ili razvija. Sa jednim predmetom, cela SmartArt grafika rotira ili se povećava.

Jedan po jedan

Svaki oblik se animira pojedinačno, jedan za drugim.

Po ekspozituri jednu po jednu

Svi oblici u istoj ekspozituri animirani su istovremeno. Ova animacija dobro funkcioniše sa filijalom organizacionog grafikona ili rasporedom hijerarhije i sličan je jednom.

Po nivou odjednom

Svi oblici na istom nivou su animirani istovremeno. Na primer, ako imate raspored sa tri oblika koji sadrže tekst nivoa 1 i tri oblika u kojima se nalazi nivo 2, zatim se animirani tri oblika koji sadrže tekst nivoa 1, a zatim se tri oblika koja sadrže tekst Level 2 animirani zajedno.

Slika okna za tekst koja prikazuje tekst nivoa 1 i nivoa 2

Po nivou jedan po jedan

Oblici u SmartArt grafici će biti animirani prvo po nivou, a zatim pojedinačno u tom nivou. Na primer, ako imate raspored sa četiri oblika koji sadrže tekst nivoa 1 i tri oblika koji sadrže tekst nivoa 2, svaki od četiri oblika koji sadrže tekst nivoa 1 prvo se pojedinačno animira, a zatim svaki od tri oblika koji sadrže tekst nivoa 2 će biti animirani d pojedinačno.

Napomene: 

 • Kada se sveodjednom primenjuju, neke animacije se ponašaju drugačije nego kada se primenjujete kao jedan objekat. Na primer, ako se primeni opcija " sve odjednom " za let animacije, oblici koje imaju dalje za let će brže leteti tako da svi oblici istovremeno dođu na destinacije. Kada se primeni objekat , svi delovi SmartArt grafike su animirani na isti način (u slučaju letenja na primer, istom brzinom).

 • Ako primenu animacije na SmartArt grafiku koja nije kao jedan objekat, sve druge animacije koje primenjujete na istu SmartArt grafiku ne mogu da budu kao jedan objekat. Više animacija koje su primene na SmartArt grafiku mora biti sve kao jedan objekat ili sve, a ne kao jedan objekat.

 • Ako primenu animacije (osim jednog objekta) primenjujete na SmartArt grafiku, pozadina za SmartArt grafiku uvek je vidljiva na slajdu. Nije moguće animirati pozadinu, iako pozadina možda nije očigledna ako nema primljene popune ili linije.

 • Ako primenu animacije, kao što je let uSmartArt grafiku, a zatim izbrišete animaciju za određeni oblik, oblik iz kojeg ste izbrisali animaciju počeće da se pojavljuje na slajdu.

 • Ako kopirate SmartArt grafiku koja ima primenu animacije na drugi slajd, biće kopirana i animacija.

 1. Kliknite na SmartArt grafiku sa animacijom koju želite da uklonite.

 2. Na kartici animacije , u grupi animacije , kliknite na dugmebez animacije.

  Slika grupe „Animacije“

Da biste odlučili koja animacija najbolje funkcioniše sa rasporedom za SmartArt grafiku, prikažite informacije u oknu za tekst SmartArt grafike, pošto se većina animacija pokreće na vrhu okna za tekst i premešta se nadole. Alternativno, možete da reprodukujete animaciju u reverznom redosledu (pogledajte odeljak "obrnuto redosled animacije"). Ako okno za tekst nije vidljivo, možete da ga prikazujete.

Raspoložive animacije zavise od rasporeda koji odaberete za SmartArt grafiku, ali uvek možete da dodate animaciju u sve oblike odjednom ili u svaki od njih pojedinačno.

Najbolji način da animite SmartArt grafiku jeste da koristite izbore na listi Animiranje . Ako je neophodno, možete da prilagodite animaciju uokno zadatakaprilagođene animacije .

Animirane stavke su navedene na slajdu pomoću numerisanih oznaka. Ove oznake odgovaraju animacijama na listi prilagođenih animacija , prikazuju se na strani SmartArt grafike i pojavljuju se samo u normalnom prikazu sa prikazanim oknom za prilagođene animacije .

Animacije koje primenjujete na SmartArt grafiku razlikuju se od animacija koje možete da primenjujete na oblike, tekst ili WordArt objekte na sledeće načine:

 • Povezivanje linija između oblika uvek se poveže sa drugim oblikom i ne animira se pojedinačno.

 • Ako animaciju primenjujete na oblike u SmartArt grafici, animacija se reprodukuje redosledom kojim se oblici pojavljuju. Porudžbina se može stornirati samo u celini. Na primer, ako imate šest oblika i svako sadrži jedno slovo A do F, možete da reprodukujete animaciju sa od A do f ili F na A. Ne možete da reprodukujete animaciju, kao što je "do C", a zatim F to D. Međutim, možete da kreirate više slajdova da biste imitiraju ovu porudžbinu. U ovom primeru možete da kreirate jedan slajd koji animira oblike A do C i drugi slajd koji animira oblike F do D.

 • Kada se prebacite na drugi raspored, sve animacije koje ste dodali se prenosi u novi raspored.

Napomena: Umereno primenjujte animaciju da ne biste sprečili pojavljivanje poruke ili prevlašenje publike.

Takođe pogledajte

Kreiranje SmartArt grafike

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×