Ovaj članak opisuje kako možete digitalno da potpišete makro projekat pomoću certifikat. Ako još nemate digitalni certifikat, moraćete da ga nabavite.

Savet: Da biste koristili ili testirali projekte makroa na računaru, možete da kreirate sopstveni samopotpisani certifikat pomoću alatke Selfcert.exe makroa.

Preuzimanje digitalnog certifikata

Digitalni certifikat možete da dobijete od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata (CA) ii od internog administratora za bezbednost ili IT stručnjaka.

Da biste saznali više o autoritetima za izdavanje certifikata koji nude usluge za Microsoft proizvode, pogledajte listu članova programa za vrhovne certifikate korporacije Microsoft.

Zbog toga što digitalne certifikate koje pravite ne izdaje zvanični pouzdani autoritet za izdavanje certifikata, projekti makroa potpisani takvim certifikatom poznati su kao samopotpisani projekti. Microsoft Office ima poverenja u samopotpisani certifikat samo na računaru koji ima samopotpisani certifikat u fascikli „Pouzdana vrhovna certifikacija“ u skladištu „Certifikati – trenutni korisnik“. To je dobro za testiranje ili korišćenje na računaru ili na veoma malom broju mašina kojima upravljate, ali ne i za distribuciju projekata makroa drugim osobama.

Pravljenje samopotpisanog certifikata

 1. Idite na C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\root\Office16.

  Savet: Ako je ne pronađete u ovoj fascikli, isprobajte C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16

 2. Kliknite na datoteku SelfCert.exe. Pojavljuje se okvir Pravljenje digitalnog certifikata.

 3. U polju Ime certifikata otkucajte opisno ime za certifikat.

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. Kada se prikaže poruka o uspehu samopotpisanog certifikata, kliknite na dugme U redu.

 1. Idite na C:\Program Files\Microsoft Office\<Verzija sistema Office>\.

 2. Kliknite na datoteku SelfCert.exe. Pojavljuje se okvir Pravljenje digitalnog certifikata.

 3. U polju Ime certifikata otkucajte opisno ime za certifikat.

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. Kada se prikaže poruka o uspehu samopotpisanog certifikata, kliknite na dugme U redu.

Prikaz certifikata u skladištu ličnih certifikata

 1. Otvorite Microsoft Edge.

 2. Unesite edge://settings/privacy na traku adresa.

 3. Pomerite se nadole do odeljka Bezbednost i izaberite stavku Upravljanje certifikatima.

Digitalno potpisivanje projekata makroa u programima Excel, PowerPoint, Publisher, Visio, Outlook ili Word

 1. Otvorite datoteku koja sadrži projekat makroa koji želite da potpišete.

 2. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd izaberite stavku Visual Basic.

  Napomena: Ako kartica „Projektovanje“ nije dostupna: izaberite karticu Datoteka. Izaberite stavku Opcije. Izaberite stavku Prilagođavanje trake. Na listi Prilagođavanje trake izaberite stavku Projektovanje, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. U modulu Visual Basic, u meniju Alatke izaberite stavku Digitalni potpis.

 4. Pojaviće se dijalog Digitalni potpis.

 5. Izaberite certifikat i kliknite na dugme U redu.

  Napomena: Ako niste izabrali digitalni certifikat ili želite da koristite neki drugi, kliknite na dugme Odaberi. Izaberite certifikat i kliknite na dugme U redu.

Dodatne beleške

 • Preporučuje se da makroe potpisujte samo pošto se rešenje testira i pripremi za distribuciju: kada se kôd u potpisanom projektu makroa na bilo koji način promeni, digitalni potpis se uklanja. Međutim, ako imate važeći digitalni certifikat koji je prethodno korišćen za potpisivanje projekta na računaru, projekat makroa automatski se ponovo potpisuje kada ga sačuvate.

 • Ako želite da sprečite da korisnici rešenja slučajno promene projekat makroa i učine vaš potpis nevažećim, zaključajte projekat makroa pre nego što ga potpišete. Digitalni potpis pokazuje da garantujete da projekat nije menjan od kad ste ga potpisali. Digitalni potpis ne dokazuje da ste vi napisali projekat. Zbog toga zaključavanje projekta makroa ne sprečava drugog korisnika da zameni digitalni potpis drugim potpisom. Administratori preduzeća mogu ponovo da potpišu predloške i programske dodatke kako bi mogli da kontrolišu stavke koje korisnici mogu da pokrenu na računarima.

 • Ako kreirate programski dodatak koji dodaje kôd projektu makroa, kôd bi trebalo da utvrdi da li je projekat digitalno potpisan i da obavesti korisnike o posledicama promene potpisanog projekta pre nego što nastave sa radom.

 • Kada digitalno potpisujete makroe, važno je da nabavite vremensku oznaku kako bi drugi korisnici mogli da provere vaš potpis ako je certifikat korišćen za potpis istekao ili je opozvan posle potpisivanja. Ako potpisujete makroe bez vremenske oznake, potpis ostaje važeći tokom perioda važenja certifikata.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×