Da biste olakšali unos podataka, možete da umetnete kontrole obrazaca kao što su polja za potvrdu ili dugmad opcija. Polja za potvrdu su praktična za obrasce sa više opcija. Dugmad opcija su bolja kada korisnik ima samo jedan izbor.

Primer polja za potvrdu Primer kontrola radio dugme

Da biste dodali polje za potvrdu ili dugme opcije, potrebna vam je kartica Projektovanje na traci.

Napomene: Da biste omogućili karticu Projektuj, pratite ova uputstva:

 • U Excel 2010 verzijama i narednim verzijama izaberite stavku Datoteke > Opcije > Prilagođavanje trake, potvrdite izbor u polju za potvrdu Projektuj i kliknite na dugme U redu.

 • U Excel 2007 kliknite na Microsoft kancelarija dugme Slika dugmeta > Excel Opcije > Popularno > Prikaži karticu "Projektanti" na traci.

 1. Da biste dodali polje za potvrdu, izaberite karticu Projektuj, izaberite stavku Umetanjei u okviru Kontrole obrasca izaberitestavku Slika dugmeta.

  Kontrola polja za potvrdu na traci

  Da biste dodali dugme opcije, izaberite karticu Projektuj, izaberite stavku Umetanje, a zatim u okviru Kontrole obrascaizaberite stavku Slika dugmeta.

  Kontrola radio dugme na traci

 2. Kliknite unutar ćelije u koju želite da dodate kontrolu polje za potvrdu ili dugme opcije.

  Savet: Možete da dodate samo jedno polje za potvrdu ili dugme opcije odjednom. Da biste ubrzali stvari, kada dodate prvu kontrolu, kliknite na nju desnim tasterom miša i izaberite stavke Kopiraj > Nalepi.

 3. Da biste uredili ili uklonili podrazumevani tekst za kontrolu, kliknite na kontrolu, a zatim po potrebi ažurirajte tekst.

  Uređivanje teksta za kontrolu obrasca

Savet: Ako ne možete da vidite ceo tekst, kliknite na jedan od kontrolnih regulatora i povucite ga sve dok ne budete mogli da pročitate ceo tekst. Veličina kontrole i njena udaljenost od teksta ne mogu da se uređuju.

Oblikovanje kontrole

Kada umetnete polje za potvrdu ili dugme opcije, možete da proverite da li radi onako kako želite. Na primer, možda hoćete da prilagodite izgled ili svojstva.

Napomena: Veličina dugmeta opcije unutar kontrole i njena udaljenost od povezanog teksta nije moguće prilagoditi.

 1. Da biste oblikovali kontrolu, kliknite desnim tasterom miša na kontrolu, a zatim izaberite stavku Oblikuj kontrolu.

  Opcije u dijalogu „Oblikovanje kontrole“

 2. U dijalogu Oblikovanje kontrole, na kartici Kontrola možete da izmenite bilo koju od dostupnih opcija:

  • Izabrano:Prikazuje dugme opcije koje je izabrano.

  • Opozivan izbor:Prikazuje dugme opcije koje je opozivano.

  • U polje Veza ćelije unesite referencu ka ćeliji koja sadrži trenutno stanje dugmeta opcije.

   Povezana ćelija daje broj dugmeta izabrane opcije u grupi opcija. Koristite istu povezanu ćeliju za sve opcije u grupi. Prvo dugme opcije daje broj 1, drugo dugme opcije daje broj 2 i tako dalje. Ako imate dve ili više grupa opcija na istom radnom listu, koristite različitu povezanu ćeliju za svaku grupu opcija.

   Koristite vraćeni broj u formuli da biste odgovorili na izabranu opciju.

   Na primer, obrazac osoblja sa okvirom grupe "Tip posla" sadrži dva dugmeta opcija sa oznakom "Puno vreme" i "Radno vreme" povezano sa ćelijom C1. Kada korisnik izabere jednu od ove dve opcije, sledeća formula u ćeliji D1 daje vrednost "Puno vreme" ako je izabrano dugme prve opcije ili "Radno vreme" ako je izabrano drugo dugme opcije.

   =IF(C1=1,"Full-time","Part-time")

   Ako imate tri ili više opcija za procenu u istoj grupi opcija, možete da koristite funkcije CHOOSE ili LOOKUP na sličan način.

 3. Kliknite na dugme U redu .

Brisanje kontrole

 • Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu i pritisnite taster DELETE.

Trenutno ne možete da koristite kontrole polja za potvrdu u okviru Excel za veb. Ako radite u programu Excel za veb otvorite radnu svesku koja ima polja za potvrdu ili druge kontrole (objekte), nećete moći da uređujete radnu svesku bez uklanjanja ovih kontrola.

Važno: Ako vidite poruku "Uredi u pregledaču?" ili "Nepo podržane funkcije" i odaberete da uredite radnu svesku u pregledaču, svi objekti kao što su polja za potvrdu, kombinovani okviri biće odmah izgubljeni. Ako se to desi i želite da se ti objekti vrate, koristite prethodne verzije da biste vratili stariju verziju.

Ako imate aplikaciju za Excel radnu površinu, kliknite na dugme Otvori u aplikaciji Excel dodajte polja za potvrdu ili dugmad opcija.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Dodavanje polja za potvrdu, opcije ili preklopno dugme (ActiveX kontrole)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×