Dodavanje teksta, tabela i slika na stranicu sa veb segmentom "Tekst"

Kada dodate modernu stranicu na sajt,možete da dodajete i prilagođavate veb segmente ,što su gradni blokovi stranice.

Napomena: Neke funkcije se postepeno uvode u organizacije koje su se opredelele za program Ciljano izdanje. To znači da možda još uvek ne vidite ovu funkciju ili da ona radi drugačije od onoga što je opisano u člancima pomoći.

Koristite veb segment "Tekst" da biste dodali pasuse na stranicu. Dostupne su opcije oblikovanja kao što su stilovi, nabrajanje, uvlačenja, markiranje i veze. Slike možete da nalepite i u liniju sa tekstom.

Da biste koristili veb segment "Tekst":

 1. Na stranici, pokazivač miša iznad ili ispod postojećeg veb segmenta i videćete liniju sa zaokruženim znakom +, na primer:

  Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu

 2. Kliknite na dugme + i odaberite stavku Tekst sa liste veb segmenata.

 3. Kliknite unutar polja i traka sa alatkama za oblikovanje će se prikazati.

  snimak ekrana tekstualnog veb segmenta sa duhom teksta
 4. Unesite tekst i oblikujte ga pomoću trake sa alatkama za oblikovanje. Prikažite više opcija za oblikovanje tako što biste izabrali tri stavke (...) na desnoj strani trake sa alatkama.snimak ekrana tekstualnog veb segmenta sa istaknutom opcijom okna sa svojstvima

 5. Otvorite okno za oblikovanje teksta i tabele da biste prikazali dodatne opcije oblikovanja teksta i tabele. 

  snimak ekrana okna za uređivanje veb segmenta teksta i tabele

  U oknu oblikovanja teksta i tabele možete da uradite sve što možete da uradite na traci sa alatkama uz:

  • Brisanje oblikovanja izabranog teksta

  • Izbor između 10 dostupnih veličina fonta

  • Promena boje fonta koristeći standardne boje ili boje tema (boje tema se menjaju kako bi odražavale tema lokacije)

  • Dodavanje boje za isticanje

  • Koristite prelamanje

  • Korišćenje pretplate i superscript teksta

  • Uvlačenje teksta

  • Umetanje tabele i izbor stilova tabele i poravnavanje

Napomena: Visina linije je fiksna i dizajnirana za legitimnost i lakše čitanje. Podešen je na 140% veličine fonta. Nakon kraja reda, možete da pritisnete taster Enter da biste kreirali novi pasus, a razmak između pasusa jednak je visini jednog reda. Izuzetak je razmak posle naslova, koji je 12 piksela.

Dodavanje slike

Možete da dodate sliku u liniju sa tekstom tako što ćete kopirati sliku i nalepći je u veb segment "Tekst" na lokaciji kursora. Zatim izaberite sliku unutar veb segmenta i koristite traku sa alatkama u gornjem levom okviru slike da biste uredili sliku, premestili je ili je poravnili levo, desno ili na sredini. Veličinu slike možete da rešite tako što ćete izabrati regulatore u svakom uglu slike.

Example of an inline image in the Text web part

Napomena: Kada sliku levo ili desno poravnate, uverite se da je širina slike veća od 50% širine kolone da biste ostvarili najbolje rezultate. Ako je širina manja od 50%, videćete beli prostor sa obe strane slike i možda neće izgledati kao da je levo ili -desno pojašnjeno.

Umetanje hiperveze

Postoje dva načina za dodavanje hiperveze. Jedan način je da koristite komandu Hiperveza na traci sa alatkama, a drugi način je da kucate direktno u veb segmentu.

 • Korišćenje komande "Hiperveza"

  1. Izaberite stavku Hiperveza Hiperveza traci sa alatkama ili u oknu oblikovanja teksta i tabele ili koristite kombinaciju tastera CTRL+K. Ako izaberete reč pre nego što kliknete na dugme, ta reč se koristi kao ključna reč za traženje stranica.

   Dijalog "Umetanje veze"
  2. U dijalogu Umetanje veze, u polju Adresa otkucajte adresu veze i tekst koji želite da povežete u polju Tekst za prikaz.

   Ako želite da se povežete sa stranicom na sajtu, možete da je potražite pomoću polja za pretragu, a zatim izaberete stranicu sa liste rezultata.

  3. Kada završite, kliknite na dugme Sačuvaj.

 • Kucanje direktno u veb segmentu

  Otkucajte [[ u tekstualnom veb segmentu gde želite da se veza pojavi i moći ćete da je izaberete sa liste stranica na lokaciji. Ili, možete da unesete vezu bez korišćenja padajućeg menja tako što ćete ukucati [[ imeveze | URL]].

Poteškoće stranice

Postere stranica (poznate i kao obeleživači) automatski se dodaju u stilove naslova 1 u tekstualnim veb segmentima na stranici. Kada se stranica objavi i kada iznad naslova 1, u tekstualnom veb segmentu, videćete simbol veze koji ukazuje na poteškoće stranice.

Primer veze po sidro stranice

Možete da kliknete desnim tasterom miša na sidro stranice i izaberete "kopiraj vezu" iz kontekstualnog menija veb pregledača da biste kopirali lokaciju po sidro stranice za korišćenje izvan SharePoint stranica. Kada se posiljka stranice nalazi u ostavi, može da se nalepi u e-poruke, trenutne poruke ili druge stavke. 

Kada dodate hipervezu ka stranici, možete da skočite na naslov 1 u bilo kom tekstualnom veb segmentu dodavanjem simbola funte (#) i teksta naslova 1 na koji želite da odete na kraj veze, kao u ovom primeru:

Primer veze sa obeleživačem

Umetanje tabele

 1. Kliknite na dugme Umetni tabelu u oknu za oblikovanje teksta i tabele. Umeće se jednostavna tabela sa 3 kolone i 3 reda.

  Tekst u tabeli možete da oblikujete pomoću alatki za oblikovanje teksta dostupne na traci sa alatkama ili u oknu Oblikovanje teksta i tabele.

  Umetanje opcija tabele

  Izbor stila tabele

  U SharePoint (ali ne SharePoint Server 2019 ), možete da odaberete jednostavan stil tabele ili tematičan stil tabele. Stilovi tema tabele (prikazani u drugom redu) odražavaju boju tema korišćenu na lokaciji. Sleva na desno, stilovi tabele su:

  • Čisto

  • Suptilno zaglavlje (zaglavlje ima donji ivicu)

  • Zaglavlje (red zaglavlja ima neprobojnu boju i obrnuti font)

  • Alternativni redovi (red zaglavlja ima nepročitanu boju i obrnuti font, a naizmenični redovi su oštećeni)

  • Zaglavlje kolone (red zaglavlja ima nepročitanu boju i obrnuti font, prva kolona i alternativni redovi su oštećeni)

  Umetanje i brisanje redova i kolona

  Dodajte ili uklonite redove ili kolone ili izbrišite celu tabelu klikom na odgovarajuću dugmad u oknu Oblikovanje teksta i tabele. Možete da koristite i taster Tab da biste se išli u okviru tabele i da biste dodali redove. Sleva na desno, opcije su sledeće:

  • Umetanje reda iznad

  • Umetanje reda ispod

  • Umetanje kolone sa leve strane

  • Insert column to the right

  • Brisanje izabranog reda

  • Brisanje izabrane kolone

  • Brisanje cele tabele

  Podešavanje poravnavanja tabele

  U SharePoint (ali ne SharePoint Server 2019 ), možete da koristite dugmad za poravnavanje tabele da biste celu tabelu postavili unutar prostora veb segmenta. Tabelu možete da poravnate levo, centralno ili desno.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×