Format Access datoteke koji treba koristiti

Format datoteke. accdb koji je predstavljen u Access 2007 nudi mnoge beneficije koje nisu dostupne u prethodnim formatima datoteka. Ako vršite nadogradnju sa verzije programa Access pre pristupa programu Access 2007, možda ćete imati datoteke baze podataka koje koriste. mdb format datoteke. U većini slučajeva, ove baze podataka treba da sačuvate pomoću formata datoteke. accdb. Možete zadržati kopiju originalne. mdb datoteke da biste potvrdili da je prelaz dobro prošao.

Ovaj članak objašnjava prednosti formata datoteke. accdb, zbog čega ćete možda želeti da koristite. mdb format datoteke i kako da konvertujete bazu podataka u novi format datoteke.

U ovom članku

Format datoteke. accdb

Počevši sa Access 2007,. accdb je podrazumevani Access format datoteke. Format datoteke. accdb podržava brojne novije funkcije, kao što su izračunata polja i prilozi. Međutim, postoje neke okolnosti u kojima. accdb format datoteke možda nije pravi izbor.

Funkcije koje pruža format datoteke. accdb

 • Polja sa više vrednosti    Polje sa više vrednosti je vrsta polja za pronalaženje koja vam omogućava da uskladištite više od jedne vrednosti po zapisu. Na primer, pretpostavimo da treba da dodelite zadatak većem broju zaposlenih. U. accdb datoteci možete da kreirate polje sa više vrednosti da biste uskladištili zaposlene koji se dodeljuju zadatku. Imena zaposlenih mogu da se izaberu iz tabele ili liste vrednosti.

  Polja sa više vrednosti olakšavaju izbor i skladište više izbora, bez potrebe da kreirate napredniji dizajn baze podataka. Polja sa više vrednosti su takođe važna za integraciju sa sistemom SharePoint, zato što SharePoint liste podržavaju polja sa više vrednosti.

 • Tip podataka priloga    Tip podataka "prilog" vam omogućava da lako skladištite sve tipove dokumenata i binarnih datoteka u bazi podataka, dok vam pomaže da zadržite datoteku baze podataka u okviru ograničenja od 2GB – prilozi se automatski komprimovavaju. Zapis može da ima više priloga, ali u tabeli može biti samo jedno polje priloga.

 • Bolja integracija sa sistemom SharePoint i programom Outlook    Format datoteke. accdb podržava SharePoint i Outlook bezbednosne zahteve koje ne podržavaju. mdb datoteke. To omogućava potpunu integraciju sa sistemom SharePoint i Outlook.

 • Poboljšano šifrovanje    Možete da odaberete da postavite lozinku za bazu podataka i šifrujete sadržaj baze podataka. Kada to uradite pomoću. accdb formata datoteke, podrazumevanim pristupom koristi Windows kripto API za šifrovanje podataka. Možete da koristite i alatke za šifrovanje nezavisnih proizvođača.

 • Praćenje istorije istorije polja dugog teksta (memo)    Polja dugog teksta (memo) korisna su za skladištenje velikih informacija. Kada koristite format datoteke. accdb, možete da napravite polje (Apendonly) koje primorava Access da zadrži istoriju svih promena u polju dugačak tekst (memo). A onda možete prikazati istoriju tih promena. Ova funkcija podržava i funkciju kreiranja verzija u sistemu SharePoint kako biste mogli da koristite Access za praćenje promena u više redova tekstualnog polja koji je uskladišten na SharePoint listi (pod uslovom da je polje " Dodaj promene" u postojećem tekstu postavljeno na vrednost " da)".

 • Izračunati tip podataka    Počevši od programa Access 2010, format datoteke. accdb podržava upotrebu izračunatog tipa podataka. Možete da koristite izračunati tip podataka da biste uskladištili rezultate izraza koji definišete.

Vrh stranice

. Mdb formati datoteke

Pre nego što je format datoteke. accdb predstavljen u Access 2007, formati Access datoteke koristili su oznaku tipa datoteke. mdb. Postoji više različitih verzija. mdb formata datoteke.

I dalje možete da otvorite neke. mdb datoteke. Ako je datoteka uskladištena u Access 2002-2003 ili Access 2000 formatu datoteke, možete da je otvorite i da je normalno koristite. Međutim, ne možete da iskoristite funkcije koje zahtevaju format datoteke. accdb.

Ako se oslanjate na funkcije koje nisu dostupne u. accdb datoteci, nemojte da je konvertujete – ostavite je kao. mdb datoteku.

. mdb funkcije datoteke koje nisu dostupne u. accdb datoteci

 • Okruženje mešovite verzije    Nije moguće otvoriti format datoteke. accdb – ili čak povezani sa – pomoću verzija programa Access pre Access 2007. Ako postoje osobe u vašoj organizaciji koje imaju stariju verziju programa Access, trebalo bi da razmotrite da li je upotreba. mdb bolje opcije. Međutim, ne zaboravite – možete da koristite Access aplikaciju ili Veb bazu podataka u Veb pregledaču, bez obzira na to da li je Access instaliran.

 • Replikacija podataka    Ne možete da koristite replikaciju u. accdb datoteci. Ako Access rešenje koristi funkciju replikacije, moraćete ponovo da kreirate rešenje bez replikacije ako želite da koristite. accdb format datoteke.

 • Bezbednost na korisničkom nivou    Format datoteke. accdb ne podržava bezbednost na korisničkom nivou, funkcija koja pruža način da se pomogne ljudima da vide šta treba da vide. Bezbednost na korisničkom nivou više nije efikasna za bezbednost podataka, jer je njen bezbednosni metod sada zastareo i lako kompromitovan. Međutim, bezbednost na korisničkom nivou može da poboljša upotrebljivost tako što će stvari biti jednostavne za osobe – na primer, ako neko nema poslovni razlog za korišćenje određenog obrasca, možete da sakrijete obrazac od njih. Ako imate Access rešenje koje se oslanja na bezbednost na korisničkom nivou radi poboljšanja upotrebljivosti, možda ćete želeti da nastavite da koristite. mdb format datoteke kako biste mogli da nastavite da koristite rešenje kao.

Vrh stranice

Konvertovanje u novi format datoteke

Da biste konvertovali. mdb datoteku u. accdb format datoteke, otvorite datoteku, a zatim je sačuvajte u. accdb formatu datoteke.

Važno: Sledeća procedura je za. mdb datoteke kreirane u programu Access 97, Access 2000, Access 2002 ili Access 2003.

Prvo otvorite bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite i otvorite bazu podataka koju želite da konvertujete.

Sada Konvertuj bazu podataka:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Na levoj strani kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U okviru Tipovi datotekakliknite na Sačuvaj bazu podataka kao.

 4. Sa desne strane, u okviru tipovi datoteka baze podatakaizaberite stavku Access baza podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao , u polju ime datoteke unesite ime datoteke ili koristite ime datoteke.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kopija baze podataka se kreira u formatu datoteke. accdb.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Čuvanje baze podataka ili objekta u drugom formatu

Konvertovanje baze podataka u .accdb format datoteke

Konvertovanje. accdb baze podataka u raniji format datoteke

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×