Funkcija SORT sortira sadržaj u opsegu ili nizu. 

U ovom primeru sortiramo pojedinačno po vrednostima Region, Pred. prodaje i Proizvod pomoću funkcije =SORT(A2:A17), kopirane u ćelije F2, H2 i J2.

Koristite funkciju SORT da biste sortirali opsege podataka. Ovde koristimo =SORT(A2:A17) za sortiranje po regionu, a zatim je kopiramo u ćelije H2 i J2 da za sortiranje po imenu predstavnika prodaje i proizvodu.

Napomena: Ova funkcija je trenutno dostupna pretplatnicima Microsoft 365 trenutnom kanalu. On će biti dostupan pretplatnicima Microsoft 365 na Semi-Annual Enterprise Channel od jula 2020. Više informacija o tome kako se funkcije dostupne pretplatnicima Microsoft 365, potražite u članku Kada dobijam najnovije funkcije za Microsoft 365.

SORT daje sortirani niz elemenata u nizu. Dobijeni niz je istog oblika kao navedeni argument niza. 

=SORT(niz,[indeks_sortiranja],[redosled_sortiranja],[po_kol])

Argument

Opis

niz

Obavezno

Opseg ili niz za sortiranje

[indeks_sortiranja]

Opcionalno 

Broj koji označava red ili kolonu po kojima želite da sortirate

[redosled_sortiranja]

Opcionalno

Broj koji označava željeni redosled sortiranja; 1 za rastući redosled (podrazumevano), -1 za opadajući redosled

[po_kol]

Opcionalno

Logička vrednost koja ukazuje na željeni smer sortiranja; FALSE za sortiranje po redu (podrazumevano), TRUE za sortiranje po koloni

Napomene: 

  • Ako indeks_sortiranja nije naveden, pretpostavlja se da je njegova vrednost „red1/kol1“. Ako redosled nije naveden, sortiranje se vrši rastućim redosledom. Excel podrazumevano sortira po redovima, a po kolonama sortira samo ako „po_kol“ ima vrednost TRUE. Ako „po_kol“ ima vrednost FALSE ili nedostaje, Excel sortira po redovima.

  • Funkcija SORT se navodi radi sortiranja podataka u nizu. Ako želite da sortirate podatke u koordinatnoj mreži, bolje je da koristite funkciju SORTBY jer je fleksibilnija. Funkcija SORTBY poštuje dodavanje/brisanje kolona zato što upućuje na opseg, dok funkcija SORT upućuje na indeksni broj kolone.

  • Niz možete da posmatrate kao red vrednosti, kolonu vrednosti ili kombinaciju redova i kolona sa vrednostima. U gorenavedenom primeru izvorni niz za formulu SORT je opseg A5:D20.

  • Funkcija SORT daje niz koji se preliva ako je u pitanju krajnji rezultat formule. To znači da Excel dinamički kreira opseg odgovarajuće veličine niza kada pritisnete taster ENTER. Ako se prateći podaci nalaze u Excel tabeli, veličina niza se automatski menja dok dodajete podatke u opseg niza ili ih iz njega uklanjate, ako pritom koristite strukturirane reference. Više detalja potražite u ovom članku o ponašanju prelivenog niza.

  • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Primeri

Sortirajte opseg vrednosti opadajućim redosledom.

Sortirajte opseg vrednosti opadajućim redosledom.

Koristite funkcije SORT i FILTER zajedno da biste sortirali opseg rastućim redosledom i ograničite ga na vrednosti veće od 5000.

Koristite funkcije SORT i FILTER zajedno da biste sortirali opseg rastućim redosledom i ograničite ga na vrednosti veće od 5000.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Implicitni operator preseka: @

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×