Funkcija FILTER vam omogućava da filtrirate opseg podataka na osnovu kriterijuma koje definišete.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Napomena: Ova funkcija je trenutno dostupna samo Microsoft 365 pretplatnicima.

U sledećem primeru koristili smo formulu =FILTER(A5:D20,C5:C20=H2,"") da bismo vratili sve zapise za Apple, kao što je izabrano u ćeliji H2, a ako nema jabuka, vraća se prazna niska ("").

Funkcija FILTER – filtriranje regiona po proizvodu (jabuka)

Funkcija FILTER filtrira niz na osnovu Bulovog (True/False) niza.

=FILTER(array,include,[if_empty])

Argument

Opis

niz

Obavezno

Niz ili opseg za filtriranje

uključi

Obavezno

I Bulov niz čija je širinu ili visinu ista kao niz

[if_empty]

Opcionalno

Vrednost koja se vraća ako su sve vrednosti u uključenom nizu prazne (filter ne vraća ništa)

Napomene: 

  • Niz možete da posmatrate kao red vrednosti, kolonu vrednosti ili kombinaciju redova i kolona sa vrednostima. U gorenavedenom primeru izvorni niz za formulu FILTER je opseg A5:D20.

  • Funkcija FILTER daje niz koji se preliva ako je u pitanju krajnji rezultat formule. To znači da Excel dinamički kreira opseg odgovarajuće veličine niza kada pritisnete taster ENTER. Ako se prateći podaci nalaze u Excel tabeli, veličina niza se automatski menja dok dodajete podatke u opseg niza ili ih iz njega uklanjate, ako pritom koristite strukturirane reference. Više detalja potražite u ovom članku o ponašanju prelivenog niza.

  • Ako skup podataka ima potencijal vraćanja prazne vrednosti, koristite treći argument ([if_empty]). U suprotnom, doći će do #CALC! greške pošto Excel trenutno ne podržava prazne nizove.

  • Ako je bilo koja vrednost argumenta uključeno greška (#N/A, #VALUE itd.) ili je nije moguće konvertovati u Bulovu vrednost, funkcija FILTER daje grešku.  

  • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Primeri

Funkcija FILTER je korišćena za vraćanje više kriterijuma

U ovom slučaju koristimo operator za množenje (*) da bismo dobili sve vrednosti u opsegu niza (A5:D20) koji imaju jabuke AND nalaze se u istočnom regionu: =FILTER(A5:D20,(C5:C20=H1)*(A5:A20=H2),"").

Koristite FILTER sa operatorom za množenje (*) da biste dobili sve vrednosti u opsegu niza (A5:D20) koji imaju jabuke AND nalaze se u istočnom regionu.

Funkcija FILTER je korišćena za vraćanje više kriterijuma i sortiranje

U ovom slučaju koristimo prethodnu funkciju FILTER sa funkcijom SORT da bismo dobili sve vrednosti u opsegu niza (A5:D20) koji imaju jabuke AND nalaze se u istočnom regionu, a zatim sortirajte jedinice po padajućem redosledu: =SORT(FILTER(A5:D20,(C5:C20=H1)*(A5:A20=H2),""),4,-1)

Koristite FILTER sa funkcijom SORT da biste vratili sve vrednosti u opsegu niza (A5:D20) koji imaju jabuke AND nalaze se u istočnom regionu, a zatim sortirajte jedinice po padajućem redosledu.

U ovom slučaju koristimo funkciju FILTER sa operatorom sabiranja (+) da bismo vratili sve vrednosti u opsegu niza (A5:D20) koji imaju jabuke OR nalaze se u istočnom regionu, a zatim sortirajte jedinice po padajućem redosledu: =SORT(FILTER(A5:D20,(C5:C20=H1)+(A5:A20=H2),""),4,-1).

Funkcija FILTER i SORT zajedno – filtriranje po proizvodu (jabuka) ili po regionu (istok)

Obratite pažnju na to da nijedna od funkcija ne zahteva apsolutne reference jer one postoje samo u jednoj ćeliji i prelivaju rezultate u susedne ćelije.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Implicitni operator preseka: @

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×