SmartArt grafika i alatke dostupne su Excel, PowerPoint i Word.

Sve alatke za SmartArt grafiku možete da pronađete na SmartArt traci sa alatkama. Da biste aktivirali SmartArt traku sa alatkama, kliknite na SmartArt grafiku. Ako dokument još ne sadrži grafiku, kreirajte je tako što će slediti uputstva iz kreiranje SmartArt grafike.

SmartArt Tools, Design, and Format tabs

SmartArt alatke možete da pronađete na dve kartice: na kartici Oblikovanje i na kartici Dizajn:

  • Kartica Dizajn vam pomaže da promenite raspored SmartArt grafike, promenite stil ili da promenite boje koje se koriste u SmartArt grafici.

  • Kartica Oblikovanje vam pomaže da promenite oblike u SmartArt grafici, njihov stil i boje. Ovde ćete pronaći i alatke koje će vam pomoći da primenite efekte i stilove teksta, kao i da promenite veličinu SmartArt grafike. Uz alatke u grupi Raspored možete da uredite položaj i položaj slika i oblika i da izmenite raspored teksta u SmartArt grafici.

Brz pristup SmartArt alatkama

SmartArt grafiku ili oblike u samoj smartArt grafici možete brzo da uredite tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na SmartArt grafiku ili oblik u SmartArt grafici.

  • Da biste brzo promenili oblik ili oblike u SmartArt grafici, kliknite desnim tasterom miša na oblik da biste oblik priručni meni. Da biste istovremeno uredili više oblika, držite pritisnut taster CTRL dok klikćete na svaki od oblika da biste ih izabrali, a zatim kliknite desnim tasterom miša na izabrane oblike.

  • Da biste promenili oblik, na primer iz kruga u bilo koji drugi oblik uključujući strelice ili zvezdice, kliknite desnim tasterom miša na oblik, izaberite stavku Promeni oblik iizaberite oblik sa liste.

  • Da biste promenili stil ili boju ili dodali efekte u oblik, kliknite desnim tasterom miša na oblik, izaberite stavku Oblikovanje oblika ,a zatim odaberite željeni stil, boju i efekte.

Možete da isprobate mnogo kombinacija da biste kreirali savršenu SmartArt grafiku. Da biste oblik u SmartArt grafici vratili na podrazumevane postavke, kliknite desnim tasterom miša na oblik, a zatim izaberite stavku Uspostavi početnu vrednost oblika.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×