Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Savet: Pokušajte da koristite novu XLOOKUP funkciju, poboljšanu verziju funkcije HLOOKUP koja radi u bilo kom smeru i podrazumevano vraća tačna podudaranja, što olakšava korišćenje od prethodnika.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije HLOOKUP u programu Microsoft Excel.

Opis

Traži vrednost u gornjem redu tabele ili niz vrednosti, a zatim je vraća u istoj koloni, iz reda koji navedete u tabeli ili nizu. Funkciju HLOOKUP koristite kada se vrednosti za poređenje nalaze u redu na vrhu tabele podataka i kada želite da pregledate određeni broj redova. Upotrebite funkciju VLOOKUP kada se vrednosti za poređenje nalaze u koloni levo od podataka koje želite da pronađete.

H u HLOOKUP označava „Horizontalno“.

Sintaksa

HLOOKUP(vrednost_za_pronalaženje, niz_tabele, indeksni_broj_reda, [opseg_za_pronalaženje])

Sintaksa funkcije HLOOKUP ima sledeće argumente:

 • Vrednost_za_pronalaženje    Obavezno. Vrednost koju treba pronaći u prvom redu tabele. Parametar vrednost_za_pronalaženje može da bude vrednost, referenca ili tekstualna niska.

 • Niz_tabele    Obavezno. Tabela sa informacijama u kojoj se traže podaci. Koristite referencu na opseg ili ime opsega.

  • Vrednosti u prvom redu niza_tabele mogu biti tekst, brojevi ili logičke vrednosti.

  • Ako opseg_za_pronalaženje ima vrednost TRUE, vrednosti iz prvog reda niza_tabele moraju biti poređane u rastućem redosledu: ...-2; -1; 0; 1; 2;...; A-Z; FALSE; TRUE – u suprotnom, HLOOKUP možda neće dati tačnu vrednost. Ako opseg_za_pronalaženje ima vrednost FALSE, vrednosti za niz_tabele ne moraju da budu sortirane.

  • Velika i mala slova su ekvivalentna.

  • Sortirajte vrednosti po rastućem redosledu, sleva nadesno. Dodatne informacije potražite u članku Sortiranje podataka u opsegu ili tabeli.

 • Row_index_num    Obavezno. Broj reda u table_array iz kojeg će se vratiti podudarna vrednost. Vrednost row_index_num od 1 vraća vrednost prvog reda u programu table_array, row_index_num od 2 daje vrednost drugog reda u programu table_array i tako dalje. Ako row_index_num manja od 1, HLOOKUP daje #VALUE! grešku; ako row_index_num veći od broja redova na table_array, HLOOKUP daje #REF! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Opseg_za_pronalaženje    Opcionalno. Logička vrednost koja navodi da li želite da funkcija HLOOKUP pronađe potpuno ili približno podudaranje. Ako je vrednost TRUE ili je izostavljena, dobija se približno podudaranje. Drugim rečima, ako se potpuno podudaranje ne pronađe, daje se sledeća najveća vrednost koja je manja od argumenta vrednost_za_pronalaženje. Ako je vrednost FALSE, funkcija HLOOKUP će pronaći potpuno podudaranje. Ako se ono ne pronađe, dobiće se vrednost greške #N/A.

Napomena

 • Ako HLOOKUP ne može da pronađe vrednost_za_pronalaženje, a opseg_za_pronalaženje ima vrednost TRUE, koristi se najveća vrednost koja je manja od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje.

 • Ako je vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje manja od najmanje vrednosti iz prvog reda niza_tabele, HLOOKUP daje grešku #N/A.

 • Ako opseg_za_pronalaženje ima vrednost FALSE, a vrednost_za_pronalaženje predstavlja tekst, možete da koristite džoker znakove, znak pitanja (?) i zvezdicu (*) u vrednosti_za_pronalaženje. Znak pitanja zamenjuje bilo koji znak, zvezdica zamenjuje bilo koji niz znakova. Ako želite da pronađete pravi znak pitanja ili zvezdicu, upišite znak tilda (~) ispred tog znaka.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Osovine

Ležajevi

Zavrtnji

4

4

9

5

7

10

6

8

11

Formula

Opis

Rezultat

=HLOOKUP("Osovine", A1:C4, 2, TRUE)

Traži „Osovine“ u redu 1 i daje vrednost iz reda 2 koja je u istoj koloni (koloni A).

4

=HLOOKUP("Ležajevi", A1:C4, 3, FALSE)

Traži „Ležajevi“ u redu 1 i daje vrednost iz reda 3 koja je u istoj koloni (koloni B)..

7

=HLOOKUP("B", A1:C4, 3, TRUE)

Traži „B“ u redu 1 i daje vrednost iz reda 3 koja je u istoj koloni. Pošto nije pronađena tražena podudarnost, koristi se najveća vrednost u redu 1 koja je manja od „B“: „Osovine“, u koloni A.

5

=HLOOKUP("Bolts", A1:C4, 4)

Traži „Zavrtnji“ u redu 1 i daje vrednost iz reda 4 koja je u istoj koloni (koloni C).

11

=HLOOKUP(3, {1,2,3;"a","b","c";"d","e","f"}, 2, TRUE)

Traži broj 3 u konstanti niza koja sadrži tri reda i daje vrednost iz reda 2 u istoj (u ovom slučaju trećoj) koloni. U konstanti niza nalaze se tri reda vrednosti, a svaki red odvojen je tačkom i zarezom (;). Pošto je „c“ pronađeno u redu 2 i u istoj koloni kao i 3, dobija se „c“.

c

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×