Sadržaj
×
Formule i funkcije
Formule i funkcije

XLOOKUP

Koristite funkciju XLOOKUP da biste pronašli stavke u tabeli ili opsegu po redu. Na primer, potražite cenu dela automobila po broju dela ili pronađite ime zaposlenog na osnovu ID-a zaposlenog. Pomoću funkcije XLOOKUP možete da potražite termin za pretragu u jednoj koloni i dobijete rezultat iz istog reda u drugoj koloni, bez obzira na to na kojoj strani se nalazi povratna kolona.

Napomena: XLOOKUP nije dostupan u programima Excel 2016 i Excel 2019, međutim, možete da naiđete na situaciju korišćenja radne sveske u programima Excel 2016 ili Excel 2019 sa funkcijom XLOOKUP koju je kreirao neko drugi pomoću novije verzije programa Excel.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Sintaksa

Funkcija XLOOKUP pretražuje opseg ili niz, a zatim vraća stavku koja odgovara prvom podudaranju koje pronađe. Ako podudaranje ne postoji, XLOOKUP može da vrati najbliže (približno) podudaranje. 

=XLOOKUP(lookup_value, lookup_array, return_array, [if_not_found], [match_mode], [search_mode]) 

Argument

Opis

vrednost_za_pronalaženje

Obavezno*

Vrednost za pretraživanje

*Ako se izostavi, funkcija XLOOKUP vraća prazne ćelije koje pronađe u lookup_array.   

niz_za_pronalaženje

Obavezno

Niz ili opseg za pretraživanje

return_array

Obavezno

Niz ili opseg koji će biti vraćeni

Ne, ne, if_not_found.

Opcionalno

Ako nije pronađeno važeće podudaranje, vratite [if_not_found] tekst koji navedete.

Ako nije pronađeno važeće podudaranje, a [if_not_found] nedostaje, #N/A se vraća.

Ne, ne, match_mode.

Opcionalno

Navedite tip podudaranja:

0 - Potpuno podudaranje. Ako nije pronađen, vrati #N/A. Ovo je podrazumevana vrednost.

-1 - Potpuno podudaranje. Ako nije pronađen, vrati sledeću manju stavku.

1 - Potpuno podudaranje. Ako nije pronađen, vrati sledeću veću stavku.

2 – Džoker podudaranje gde *, ?i ~ imaju posebno značenje.

Ne, ne, search_mode.

Opcionalno

Navedite režim pretrage koji će se koristiti:

1 – Izvršite pretragu počevši od prve stavke. Ovo je podrazumevana vrednost.

-1 – Izvršite obrnutu pretragu počevši od poslednje stavke.

2 – Izvršite binarnu pretragu koja se oslanja na lookup_array sortiranja po rastućem redosledu . Ako nije sortirano, biće vraćeni nevažeći rezultati.

-2 – izvršavanje binarne pretrage koja se oslanja lookup_array sortiranje po opadajućem redosledu . Ako nije sortirano, biće vraćeni nevažeći rezultati.

Primeri

Primer 1 koristi    XLOOKUP za pronalaženje imena zemlje u opsegu, a zatim daje svoj pozivni broj za zemlju telefona. On uključuje argumente lookup_value (ćelija F2), lookup_array (opseg B2:B11) i return_array (opseg D2:D11). On ne uključuje argument match_mode, jer funkcija XLOOKUP podrazumevano proizvodi potpuno podudaranje.

Primer funkcije XLOOKUP koja se koristi za dobijanje imena zaposlenog i odeljenja na osnovu ID-a zaposlenog. Formula je =XLOOKUP(B2,B5:B14,C5:C14).

Napomena: XLOOKUP koristi niz za pronalaženje i povratni niz, dok VLOOKUP koristi niz jedne tabele iza kojeg sledi indeksni broj kolone. Jednaka VLOOKUP formula u ovom slučaju bi bila: =VLOOKUP(F2,B2:D11,3,FALSE)

———————————————————————————

Primer 2 traži    informacije o zaposlenima na osnovu ID broja zaposlenog. Za razliku od funkcije VLOOKUP, XLOOKUP može da vrati niz sa više stavki, tako da jedna formula može da vrati ime zaposlenog i sektor iz ćelija C5:D14.

Primer XLOOKUP funkcije koja se koristi za dobijanje imena zaposlenog i odeljenja na osnovu ID-a zaposlenog. Formula je: =XLOOKUP(B2,B5:B14,C5:D14,0,1)

———————————————————————————

3   . primer dodaje if_not_found argumentu u prethodnom primeru.

Primer funkcije XLOOKUP koja se koristi za dobijanje imena zaposlenog i odeljenja na osnovu ID-a zaposlenog pomoću if_not_found argumenta. Formula je =XLOOKUP(B2,B5:B14,C5:D14,0,1,"Zaposleni nije pronađen")

———————————————————————————

Primer 4 traži    lični prihod unet u ćeliju E2 u koloni C i pronalaže podudarnu poresku stopu u koloni B. On postavlja argument if_not_found daje 0 (nula ) ako se ništa ne pronađe. Argument match_mode je postavljen na 1, što znači da će funkcija potražiti potpuno podudaranje i, ako ne može da ga pronađe, vraća sledeću veću stavku. Na kraju, search_mode vrednost argumenta je postavljena na 1, što znači da će funkcija pretražuje od prve stavke do poslednje.

Slika funkcije XLOOKUP koja se koristi za vraćanje poreske stope na osnovu maksimalnog prihoda. Ovo je približno podudaranje. Formula je: =XLOOKUP(E2,C2:C7,B2:B7,1,1)

Napomena: Kolona XARRAY lookup_array desno od kolone return_array, dok VLOOKUP može da gleda samo sleva nadesno.

———————————————————————————

Primer 5    koristi ugnežđenu XLOOKUP funkciju za izvršavanje vertikalnog i horizontalnog podudaranja. Prvo traži bruto profit u koloni B, a zatim traži 1 . kvartal u gornjem redu tabele (opseg C5:F5) i na kraju vraća vrednost u preseku njih. Ovo je slično korišćenju funkcija INDEX i MATCH zajedno.

Savet: Možete da koristite i XLOOKUP da biste zamenili funkciju HLOOKUP .

Slika funkcije XLOOKUP koja se koristi za vraćanje horizontalnih podataka iz tabele ugnežđivanim 2 XLOOKUP-a. Formula je: =XLOOKUP(D2,$B 6:$B 17,XLOOKUP($C 3,$C 5:$G 5,$C 6:$G 17))

Napomena: Formula u ćelijama D3:F3 je: =XLOOKUP(D2,$B 6:$B 17,XLOOKUP($C 3,$C 5:$G 5,$C 6:$G 17)).

———————————————————————————

Primer 6    koristi funkciju SUM i dve ugnežđene XLOOKUP funkcije, za sabiranje svih vrednosti između dva opsega. U ovom slučaju, želimo da saberemo vrednosti za grožđije, banane i da uključimo kruške, koje su između njih.

Korišćenje funkcije XLOOKUP sa funkcijom SUM za sabiranje opsega vrednosti koje se nalaze između dve selekcije

Formula u ćeliji E3 je: =SUM(XLOOKUP(B3,B6:B10,E6:E10):XLOOKUP(C3,B6:B10,E6:E10))

Kako to funkcioniše? XLOOKUP daje opseg, pa kada izračunava, formula na kraju izgleda ovako: =SUM($E$7:$E$9). Možete sami da vidite kako ovo funkcioniše tako što ćete izabrati ćeliju sa XLOOKUP formulom sličnu ovoj, a zatim izabrati stavku Formule > Nadzorformula > Proveri formulu, a zatim izaberite stavku Proveri da biste postupno prošli kroz izračunavanje.

Napomena: Hvala vam Microsoft Excel MVP- a, Bila Jelena, što ste predložili ovaj primer.

———————————————————————————

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

XMATCH funkcija

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×