Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Microsoft Excel prikazuje grešku #DIV/0! kada se broj deli sa nulom (0). Dešava se kada unesete prostu formulu poput =5/0 ili kada se formula odnosi na ćeliju koja sadrži 0 ili praznu vrednost, kao što je prikazano na sledećoj slici.

Primeri formula koji izazivaju #DIV/0! greške.

Da ispravite grešku, uradite nešto od sledećeg:

  • Uverite se da delilac u funkciji ili formuli nije ćelija koja sadrži nulu ili praznu vrednost

  • Promenite referencu ćelije u formuli u drugu ćeliju koja nema nulu (0) ili praznu vrednost.

  • Unesite vrednost #N/A u ćeliju na koju se u formuli upućuje kao na delioca, što će promeniti rezultat formule u vrednost #N/A da pokaže kako delilac nije dostupan.

Mnogo puta #DIV/0! nije moguće izbeći zato što formule čekaju da vi ili neko drugi dajete unos. U tom slučaju, uopšte ne želite da se poruka o grešci prikazuje, tako da postoji nekoliko metoda za rukovanje greškama koje možete da koristite da biste potisnuli grešku dok čekate na unos.

Procena denominatora za vrednost 0 ili bez vrednosti

Najjednostavniji način da potisnete #DIV/0! ako koristite funkciju IF da biste procenjili postojanje denominatora. Ako je u vrednosti 0 ili ne, onda prikažite vrednost 0 ili nijednu kao rezultat formule umesto vrednosti #DIV/0! grešku, u suprotnom izračunajte formulu.

Na primer, ako je formula koja vraća grešku =A2/A3,koristite =IF(A3,A2/A3,0) da biste vratili 0 ili =IF(A3,A2/A3,"") da biste vratili praznu nisku. Prilagođenu poruku možete da prikažete i ovako: =IF(A3,A2/A3,"Potreban je unos"). Pomoću funkcije QUOTIENT iz prvog primera koristili biste =IF(A3,QUOTIENT(A2,A3),0). To govori Excel IF(A3 postoji, onda vrati rezultat formule, u suprotnom je zanemari).

Primeri rešavanja #DIV/0! greške.

Koristite IFERROR da biste potisnuli #DIV/0! greška

Ovu grešku možete da potisnete i tako što ćete ugnežđiti operaciju deljanja unutar funkcije IFERROR. Ponovo, koristeći A2/A3, možete da koristite =IFERROR(A2/A3,0). To programu Excel ako formula kao rezultat daje grešku, onda vrati 0, u suprotnom vrati rezultat formule.

Za verzije programa Excel pre Excel 2007, možete da koristite metod IF(ISERROR()) : =IF(ISERROR(A2/A3),0,A2/A3) (Pogledajte FUNKCIJE IS).

Napomogućeno: I IFERROR i IF(ISERROR()) metodi su rukovaoci greškama prekrivačima jer će potisnuti sve greške, ne samo #DIV/0!. Morate da proverite da li formula ispravno funkcioniše pre nego što primenite rukovanje greškama, jer u suprotnom možda ne znate da formula ne radi kao što očekujete.

Savet: Ako je u programu Excel uključena provera grešaka, možete da kliknite na dugme Slika dugmeta pored ćelije koja prikazuje grešku. Izaberete stavku Prikaži korake u proračunu ukoliko se ona pojavi, a potom odaberite odgovarajuće rešenje za svoje podatke.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

Funkcija IF

Funkcija IFERROR

Funkcije IS

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×