Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve

Brojevi koji su uskladišteni kao tekst mogu da dovode do neočekivanih rezultata, kao što je prikazana ne izračunata formula umesto rezultata. Excel će to najčešće prepoznati i videćete upozorenje pored ćelije u kojoj se brojevi skladište kao tekst. Ako vidite obaveštenje, izaberite ćelije, a zatim kliknite na dugme Dugme upozorenja na grešku u programu Excel biste odabrali opciju konvertovanja. 

Pogledajte članak Oblikovanje brojeva da biste saznali više o oblikovanju brojeva i teksta u programu Excel.

Ćelije sa brojevima uskladištenim kao tekst sa zelenim trouglovima

Ako dugme za obaveštenje nije dostupno, uradite sledeće:

1. Izaberite kolonu

Selected column

Izaberite kolonu u kojoj se javlja taj problem. Ako ne želite da konvertujete celu kolonu, umesto toga možete da izaberete neke ćelije. Samo vodite računa o tome da se sve izabrane ćelije nalaze u istoj koloni, inače ovaj proces ne funkcioniše. (Pogledajte odeljak „Drugi načini konvertovanja“ ispod ako se ovaj problem javlja u više kolona.)

2. Kliknite na ovo dugme

kartica „Podaci“, dugme „Tekst u kolone“

Dugme „Tekst u kolone“ obično se koristi za razdeljivanje kolone, ali ga možete koristiti i za konvertovanje jedne kolone teksta u brojeve. Na kartici Podaci izaberite stavku Tekst u kolone.

3. Kliknite na dugme "Primeni"

Ostali koraci čarobnjaka za pretvaranje teksta u kolone najbolji su za razdeljivanje kolone. Pošto samo konvertujete tekst u koloni, možete odmah da kliknete na dugme Završi i Excel će konvertovati ćelije.

4. Postavite format

Izabran format valute

Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Zatim izaberite bilo koji format.

Napomena: Ako i dalje vidite formule koje se ne prikazuju kao numerički rezultati, onda ste možda uključili opciju Prikaži formule. Idite na karticu Formule i proverite da li je isključena opcija Prikaži formule.

Drugi načini za konvertovanje:

Funkciju VALUE možete da koristite da biste dobili samo numeričku vrednost teksta.

1. Umetnite novu kolonu

Nova kolona pored tekstualnih brojeva

Umetnite novu kolonu pored ćelija sa tekstom. U ovom primeru kolona E sadrži tekst uskladišten kao brojevi. Kolona F je nova kolona.

2. Koristite funkciju VALUE

Ćelija F23 sa formulom: =VALUE(E23) i rezultatom 107.71

U jednoj od ćelija nove kolone otkucajte =VALUE() i unutar zagrada otkucajte referencu ćelije koja sadrži tekst uskladišten kao brojevi. U ovom primeru to je ćelija E23.

3. Ovde postavite kursor

Kursor na donjem desnom uglu ćelije

Sada formulom iz ćelije popunite i druge ćelije ispod. Ako nikada niste to radili, evo kako da to uradite: Postavite kursor na donji desni ugao ćelije dok se ona ne promeni u znak plus.

4. Kliknite i prevucite nadole

Kursor se prevlači nadole, ćelija se popunjava formulom

Kliknite i prevucite nadole da biste popunili druge ćelije formulom. Kada to uradite, možete da koristite tu novu kolonu ili da kopirate i nalepite te nove vrednosti u originalnu kolonu. Evo kako to da uradite: Izaberite ćeliju sa novom formulom. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C. Kliknite na prvu ćeliju originalne kolone. Zatim na kartici Početak, kliknite na strelicu ispod stavke Nalepi, a zatim izaberite stavke Specijalno lepljenje > Vrednosti.

Ako gorenavedeni koraci nisu uspeli, možete da koristite ovaj metod, koji možete koristiti ako pokušavate da konvertujete više kolona teksta.

  1. Izaberite praznu ćeliju koja nema ovaj problem, otkucajte broj 1 i zatim pritisnite taster Enter.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + C da biste kopirali ćeliju.

  3. Izaberite ćelije sa brojevima koje želite da uskladištite kao tekst.

  4. Na kartici Početak kliknite na strelicu u okviru odeljka Nalepi i izaberite stavku Specijalno lepljenje.

  5. Kliknite na dugme Množenje, a zatim izaberite stavku U redu. Excel množi svaku ćeliju sa 1 i istovremeno konvertuje tekst u brojeve.

  6. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 (ili Slika ikone MAC komandnog dugmeta + 1 na Mac računaru). Zatim izaberite bilo koji format.

Srodne teme

Zamena formule njenim rezultatom
Deset najvažnijih načina za čišćenje podataka
Funkcija CLEAN

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×