Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana sa Microsoft 365 backstage

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite čitač ekrana i tastaturu da biste pristupili prikazuMicrosoft 365 Backstage i koristili ga. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Ako treba da kreirate novu datoteku, otvorite postojeću datoteku, odštampate, sačuvate, promenite opcije aplikacije ili još mnogo toga, "Backstage" je pravo mesto za to. Ukratko, to je sve što radite sa datotekom koju ne radite u datoteci.

Napomene: 

U ovoj temi

Otvaranje prikaza "Backstage"

Kada pokrenete program Microsoft 365, dolazite na karticu Početak u prikazu "Backstage".

Da biste otvorili pun prikaz Backstage kada već uređujete dokument, radnu svesku ili prezentaciju, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F. Dočekaćete na kartici Početak. Čućete: "Datoteka, izabrana je kartica 'Početak'".

Napomena: Većina tasterskih prečica opisanih ispod funkcioniše samo kada otvorite pun prikaz "Backstage" iz prikaza za uređivanje.

Kreiranje nove datoteke

Da biste kreirali novu datoteku, možete da koristite predložak sa unapred dizajniranim rasporedom i oblikovanjem ili da počnete sa praznom datotekom. Novi dokument možete da napravite na kartici Početak koja prikazuje mali izbor predložaka ili sa kartice Novo koja sadrži veću listu predložaka.

 1. U prikazu Backstage uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kreirali novu datoteku sa kartice Početak , pritiskajte taster Tab dok ne dođete do praznog predloška datoteke. Čućete, na primer: "Prazan dokument". Da biste koristili prazan predložak, pritisnite taster Enter. Da biste istražili druge dostupne predloške, pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne pronađete željeni predložak, a zatim dvaput pritisnite taster Enter da biste ga otvorili.

  • Da biste kreirali novu datoteku na kartici Novo , pritisnite kombinaciju tastera Alt+N. Da biste koristili prazan predložak, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do praznog predloška datoteke, a zatim pritisnite taster Enter. Da biste istražili druge dostupne predloške, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dobro došli", a zatim ime trenutne aplikacije, pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne pronađete željeni predložak, a zatim dvaput pritisnite taster Enter da biste ga otvorili.

Otvaranje postojeće datoteke

Kartica " Početak" u prikazu "Backstage" prikazuje neke od najnovijih datoteka na kojima ste radili. Ako željena datoteka nije na listi Nedavno korišćene datoteke na kartici Početak, koristite karticu Otvaranje da biste pregledali lokacije datoteka i datoteke u njima.

 1. Da biste otvorili postojeću datoteku, uradite nešto od sledećeg:

  • Na kartici Početak pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Nedavno", a zatim ime datoteke koja je trenutno u fokusu. Zatim pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne pronađete željenu datoteku, a zatim pritisnite taster Enter da biste je otvorili.

  • Da biste otvorili datoteku sa kartice Otvaranje , pritisnite kombinaciju tastera Alt+O. Jednom pritisnite taster Tab. Fokus se premešta na listu lokacija i tipova datoteka. Da biste pregledali listu, pritisnite taster sa strelicom nagore ili nadole. Kada pronađete željenu lokaciju ili tip, pritisnite kombinaciju tastera Alt+O, Y, 4 da biste premestili fokus na prvu stavku na listi dokumenata. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne pronađete željenu datoteku, a zatim pritisnite taster Enter da biste je otvorili.

Kačenje datoteke

Možete da zakačite datoteku na listu Nedavno korišćene datoteke da biste je pronašli i brzo otvorili.

 1. Na kartici Početakili Otvaranje idite na datoteku koju želite da zakačite.

 2. Kada dođete do željene datoteke, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10. Otvara se kontekstualni meni.

 3. Da biste zakačili datoteku, pritisnite taster P.

 4. Da biste otkačili datoteku, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10+U.

Čuvanje kopije datoteke

Na kartici Čuvanje kopije možete brzo da kreirate kopiju datoteke na kojoj radite ako vam je potrebna druga kopija na drugoj lokaciji ili ako želite da izvršite promene bez uticaja na originalnu datoteku.

Napomena:  Kartica Sačuvaj kopiju je dostupna samo kada je uključeno automatsko čuvanje.

Savet: Ako koristite postojeću datoteku kao početnu tačku za novu datoteku, sačuvajte kopiju datoteke pre nego što izvršite promene. Na taj način promene utiču samo na novu datoteku, a ne na original. Dodatne informacije potražite u odeljku "Čuvanje kopije" u članku Pokretanje prikaza "Backstage" pomoću kartice "Datoteka".

 1. U prikazu Backstage pritisnite kombinaciju tastera Alt+A. Čućete: "Sačuvaj kopiju".

 2. Pritisnite jednom taster Tab da biste premestili fokus na listu lokacija datoteka.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete lokaciju na kojoj želite da sačuvate kopiju.

 4. Da biste premestili fokus na detalje o datoteci i lokaciji, jednom pritisnite taster Tab. Da biste se kretali u prikazu detalja, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole. Da biste je izabrali, pritisnite taster Enter.

 5. Kada popunite detalje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+A, Y, 5 da biste sačuvali datoteku. Fokus se vraća na prikaz za uređivanje.

Štampanje datoteke

Na kartici Štampanje možete da izaberete štampač, podesite položaj i veličinu stranice i odštampate papirnu kopiju datoteke.

 1. Da biste otvorili karticu Štampanje, u prikazu Backstage pritisnite kombinaciju tastera Alt+P.

 2. Da biste premestili fokus na opcije štampanja, jednom pritisnite taster Tab. Da biste pregledali opcije, pritisnite taster Tab. Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

 3. Da biste odštampali datoteku, pritisnite kombinaciju tastera Alt+P, P.

Deljenje i saradnja

Datoteku možete da delite sa drugima OneDrive ili da priložite kopiju e-poruci.

 1. U prikazu Backstage pritisnite kombinaciju tastera Alt+Z. Ako je datoteka sačuvana u OneDrive, otvara se dijalog Slanje veze. U suprotnom , otvara se dijalog Deljenje.

 2. Da biste izabrali kako da delite datoteku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime željene opcije i pritisnite taster Enter.

 3. U zavisnosti od izbora, popunite neophodne informacije kao što su imena primalaca ili e-poruke.

 4. Idite na dugme Pošalji i pritisnite taster Enter da biste delili datoteku.

Uputstva o tome kako da delite Word datoteku potražite u članku Korišćenje čitača ekrana za deljenje dokumenta u programu Word.

Upravljanje Microsoft 365

U prikazu "Backstage" takođe možete da pristupite i promenite opcije koje vam pomažu da upravljate načinom Microsoft 365 vama.

Promena postavki aplikacije

U postavkama aplikacije možete da promenite lakši pristup, proveru ili opcije prikaza.

 1. U prikazu Backstage, da biste otvorili dijalog opcije aplikacije, pritisnite kombinaciju tastera Alt+T. Fokus je na prvoj stavci stabla navigacije.

 2. Da biste pregledali stavke u stablu, pritisnite taster sa strelicom nadole. Kada budete na željenoj stavci, pritisnite taster Tab da biste premestili fokus na opcije izabrane stavke.

 3. Da biste pregledali opcije, pritisnite taster Tab. Da biste izabrali dugme ili popunili ili opozvali izbor u polju za potvrdu, pritisnite razmaknicu. Da biste primenili promene i zatvorili dijalog, pritisnite taster Enter.

Pregledajte informacije o nalogu

Na kartici Nalog možete, na primer, da pristupite informacijama o nalogu, izabereteMicrosoft 365 ili pozadinu, dodate povezane usluge kao što su OneDrive ili SharePoint i upravljate ispravkama aplikacije.

 1. Da biste otvorili karticu Nalog, u prikazu "Backstage " pritisnite kombinaciju tastera Alt+D.

 2. Da biste pregledali opciju na kartici, pritisnite taster Tab. Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

Send feedback

Na kartici Povratne informacije možete da nam javite kako se osećate u vezi sa aplikacijom ili kako da poboljšate aplikaciju.

 1. U prikazu "Backstage" pritisnite kombinaciju tastera Alt+K da biste otvorili karticu Povratne informacije.

 2. Da biste pregledali opcije, pritisnite taster Tab. Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

 3. Okno Povratne informacije se otvara u prikazu za uređivanje. Sada možete da dodate detalje u opciju koju ste izabrali. Da biste pregledali polja i opcije u oknu, pritisnite taster Tab.

 4. Da biste poslali povratne informacije, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Prosledi i pritisnite taster Enter.

Izađite iz prikaza "Backstage" i vratite se u dokument

Da biste izašli iz prikaza "Backstage" i vratili se na dokument, pritisnite taster Esc.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice za meni "Datoteka" u sistemu Microsoft 365 za Windows

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×