Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za isticanje datoteke ili fascikle u biblioteci dokumenata u programu SharePoint Online

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite SharePoint u sistemu Microsoft 365 uz tastaturu i čitač ekrana da biste istakli važne datoteke, fascikle ili veze u biblioteci dokumenata tako što će ih zakačiti na vrh biblioteke dokumenata. Testirali smo ga sa Narator, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Zakačena stavka se pojavljuje kao sličica na vrhu stranice biblioteke dokumenata.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

 • Kada koristite SharePoint u sistemu Microsoft 365, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se SharePoint u sistemu Microsoft 365 pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za SharePoint u sistemu Microsoft 365.

U ovoj temi

Prebacivanje na prikaz liste

Da biste naveli sve stavke u biblioteci dokumenata, morate da se prebacite na prikaz liste.

 1. Idite u biblioteku dokumenata koja sadrži datoteku, fasciklu ili vezu koju želite da istaknete.

 2. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Komandna traka", pritiskjte taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete "Prikaz svih dokumenata", a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Lista", a zatim pritisnite taster Enter.

Kačenje stavke u biblioteci dokumenata

Zakačena stavka se pojavljuje samo kao istaknuta u prikazima fascikli i biblioteke u kojima je prvobitno zakačena. Ako koristite prilagođene prikaze, morate da zakačite stavku u svakom prikazu gde želite da izgleda kao istaknuta. Možete da zakačite najviše tri stavke po biblioteci, fascikli ili prikazu.

 1. Idite u biblioteku dokumenata koja sadrži datoteku, fasciklu ili vezu koju želite da zakačite.

 2. Da biste izabrali stavku koju treba zakačiti, pritiskjte taster Tab dok ne čujete prvu stavku na listi stavki. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime stavke koju želite da zakačite.

 3. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 4. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Zakači na vrh", a zatim pritisnite taster Enter.

Promena redosleda zakačenih stavki

Kada zakačite više stavki, možete da promenite redosled kojim se one pojavljuju.

 1. Idite u biblioteku dokumenata, fasciklu ili prikaz gde su stavke zakačene.

 2. Da biste izabrali stavku koju želite da premestite, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Lista zakačenih stavki". Pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete ime stavke koju želite.

 3. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 4. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Uredi zakači", pritisnite taster sa strelicom nadesno, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete željenu opciju, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

Otkačinjanje stavke

 1. Idite u biblioteku dokumenata, fasciklu ili prikaz gde je stavka zakačena.

 2. Da biste izabrali stavku koju želite da otkačite, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Lista zakačenih stavki". Pritiskjte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete ime stavke koju želite.

 3. Da biste otvorili kontekstualni meni, pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10.

 4. Da biste otkačili stavku, pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Uredi zakači", pritisnite taster sa strelicom nadesno jednom, pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Otkači", a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za uređivanje prilagođenog prikaza u biblioteci dokumenata u usluzi SharePoint Online

Tasterske prečice u usluzi SharePoint Online

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u usluzi SharePoint Online

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i SharePoint Online

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×