Kreiranje levkastog grafikona

Levkasti grafikoni prikazuju vrednosti iz više faza u procesu. Na primer, možete da koristite levkasti grafikon da biste prikazali broj potencijalnih prodaja u svakoj fazi u kanalu prodaje. Obično se vrednosti postepeno smanjuju što omogućava trakama da podsećaju na levak.

Levkasti grafikon koji prikazuje kanal prodaje; faze su navedene u prvoj koloni, a vrednosti u drugoj

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo u programu Excel za Windows ako imate Office 2019 ili pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365 pretplatnik, Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

 1. Podesite podatke kao što je prikazano u gorenavedenom primeru. Koristite jednu kolonu za faze u procesu, a drugu za vrednosti.

 2. Izaberite podatke.

 3. Kliknite na dugme umetni > Umetanje vodopada, levak, Stock, Surface ili radar grafikon > levak.

  Umetanje tabka

  Savet: U programu Excel koristite kartice Dizajn i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite na bilo koje mesto u levkastom grafikonu i na vrhu prozora programa pojaviće se stavka Alatke za grafikone:
  Kartice „Dizajn“ i „Oblikovanje“ za alatke za grafikone

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo u programu Excel za Mac ako imate Office 2019 ili pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365 pretplatnik, Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

 1. Podesite podatke kao što je prikazano u gorenavedenom primeru. Koristite jednu kolonu za faze u procesu, a drugu za vrednosti.

 2. Izaberite podatke.

 3. Na traci kliknite na karticu Umetanje , a zatim na Ikona "vodopad" grafikona ( vodopad ) i izaberite stavku levak.

  Savet: U programu Excel za Mac koristite kartice Dizajn i Oblikovanje grafikona da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde u grafikonu "dimnjak" i kartice će se pojaviti na traci.

 1. Podesite podatke kao što je prikazano u gorenavedenom primeru. Koristite jednu kolonu za faze u procesu, a drugu za vrednosti.

 2. Izaberite podatke.

 3. Izaberite stavke Umetanje > Grafikon> Levak.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo u ovim aplikacijama ako imate Office 2019 ili pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365 pretplatnik, Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

 1. Kliknite na prazan prostor u e-poruci, prezentaciji ili dokumentu.

 2. Izaberite stavke Umetanje > Grafikon > Levak.

 3. Pojaviće se levkasti grafikon. Pojaviće se i mali prozor sa primerima podataka. Promenite brojeve po želji.

  Savet: Na vrhu prozora sa podacima nalazi se dugme Uredi podatke u programu Microsoft Excel Dugme „Uredi podatke u programu Microsoft Excel“ . Kliknite na ovo dugme ako želite više prostora za rad sa podacima.

 4. Da biste dodali imena faza, kliknite desnim tasterom miša na bilo koje mesto u koloni A, a zatim izaberite stavku Umetni.

 5. Izaberite stavku Cela kolona, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Otkucajte imena faza u ćelijama A2, A3 itd.

 7. Na vrhu prozora programa izaberite karticu Dizajn.

 8. Izaberite stavku Izbor podataka

  Napomena: U programu PowerPoint ćete možda morati da pomerite nadole mali prozor sa podacima da biste videli dugme Izaberi podatke.

  Pojaviće se prozor Izbor izvora podataka. Pojaviće se isprekidane linije oko druge kolone sa podacima.

 9. U podacima kliknite i prevucite da biste izabrali obe kolone: sa fazama i sa vrednostima. Kada završite, ove dve kolone bi trebalo da budu okružene isprekidanim linijama.

 10. U prozoru Izbor izvora podataka kliknite na dugme U redu da biste ga zatvorili.

 11. Sada zatvorite prozor sa podacima. Ukoliko ste otvorili Excel da biste uredili podatke, onda zatvorite prozor programa Excel.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×