Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Možete da kreirate i delite liste koje vam pomažu da pratite probleme, resurse, rutine, kontakte, zalihe i još mnogo toga. Počnite od predloška, Excel datoteke ili od početka. Ako ste u usluzi Microsoft Teams, pogledajte članak Prvi koraci sa listama u usluzi Teams.

Napomena: 

Kreiranje liste

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 1. U aplikaciji "Liste" u usluzi Microsoft 365 izaberite stavku +Nova lista. (Da biste došli do aplikacije Liste, na vrhu bilo koje stranice izaberite Microsoft 365 pokretanje aplikacija Dugme „Pokretanja aplikacija“, izaberite Sve aplikacije, a zatim izaberite stavku Liste.)

  Na matičnoj stranici SharePoint lokacije ili na stranici Sadržaj sajta izaberite stavku + Nova > listaSharePoint nova lista

 2. Na stranici Kreiranje liste izaberite jednu od sledećih opcija:

  Napomene: 

  • Vizuelne ispravke za liste postepeno se objavljuje širom sveta, što znači da se vaše iskustvo može razlikovati od onoga što je opisano u ovom članku.

  • 2000 lista i biblioteka koje se kombinuju po kolekciji lokacija je ograničenje (uključujući glavnu lokaciju i sve podlokacije) nakon kojeg ćete dobiti grešku: Žao nam je, došlo je do greške. Pokušana operacija je zabranjena zato što premašuje graničnu vrednost prikaza liste. Pogledajte Članak SharePoint ograničenja.

  Kreiranje liste
  1. Prazna lista: Odaberite da započnete listu od početka. Dodajte ime liste, Opis (opcionalno) i izaberite da li želite da se lista pojavi u levom oknu za navigaciju lokacije. Kada završite sa izborom opcija, izaberite stavku Kreiraj.

  2. Iz programa Excel: Odaberite ovu opciju da biste kreirali listu zasnovanu na Excel unakrsnoj tabeli.

  3. Sa postojeće liste: Odaberite ovu opciju da biste uštedeli vreme i kreirali novu listu na osnovu kolona na drugoj listi. Nova lista će početi sa svim istim kolonama, ali neće uključivati podatke sa originalne liste.

  4. Predlošci: Izaberite predložak, na primer Praćenje problema, da biste videli koje kolone predložak sadrži i pomerali se kroz probne podatke da biste videli kako izgleda. Ako pronađete predložak koji vam se dopada, izaberite stavku Koristi predložak. Ako ne vidite ništa što želite, izaberite stavku Nazad da biste se vratili na stranicu Kreiranje liste. Saznajte više o tome kako da kreirate listu na osnovu predloška ili o predlošcima lista u usluzi Microsoft 365.

 3. Kada se lista otvori, dodajte stavku na listu tako što ćete izabrati stavke + Novo ili Uredi u prikazu koordinatne mreže. (Prikaz koordinatne mreže vam omogućava da informacije dodajete slobodno u različite redove ili kolone.)
  Da biste na listu dodali različite tipove informacija, izaberite stavku + Dodaj kolonu. Da biste saznali više, pogledajte članak Kreiranje kolone na listi ili u biblioteci.

Savet: Da biste promenili ime liste, izaberite njen naslov, otkucajte novo ime, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj. Ili na matičnoj stranici Liste, na pločicu liste izaberite stavku Otvori radnje (...), a zatim izaberite stavku Prilagodi

Da biste promenili svojstva liste, izbrisali listu, dodali dozvole, upravljali kolonama i drugim ispravkama, izaberite stavku Postavke Ikona „Postavke“, a zatim izaberite stavku Postavke liste. Više informacija potražite u članku Uređivanje liste.

Kreiranje liste na klasičnoj klasičnojSharePoint iliSharePoint Server 2019 sajtu

 1. Izaberite postavke Ikona „Postavke“ , a zatim stavku Sadržaj lokacije.

 2. Izaberite stavku + Novo, a zatim izaberite stavku Lista.

 3. Unesite Ime za listu, a opcionalno i opis.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste i može da se pojavi u navigaciji lokacije kako bi pomoglo drugima da ga pronađu.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

 5. Kada se lista otvori, izaberite stavku + ili + Dodaj kolonu da biste dodali prostor za više tipova informacija na listu.

  Više informacija o dodavanju kolona potražite u članku Kreiranje kolone na SharePoint listi ili u biblioteci.

Informacije o kreiranju liste zasnovane na postojećoj listi potražite u članku Kreiranje nove SharePoint liste zasnovane na kolonama na drugoj listi.

Da biste promenili svojstva, izbrisali listu, dodali dozvole, upravljali kolonama i brojne druge ispravke, izaberite postavke Ikona „Postavke“, a zatim izaberite stavku Postavke liste. Više informacija potražite u članku Uređivanje liste.

Settings menu with List settings highlighted

Kreiranje lista iz drugih tipova predložaka liste

Možete da SharePoint Server 2019 liste za više od jednostavne liste. Možete da birate između predložaka liste kao što su Veze, Kalendar, Anketa, Praćenje problema, Objave i još mnogo toga. 

Primer aplikacije kalendara

 1. U ovom primeru koristili smo kalendar i odabrali ugrađenu aplikaciju kalendara za SharePoint . Možda ćete videti druge kalendare koji su izgrađeni u okviru vašeg preduzeća ili koje nudi nezavisni proizvođač.

 2. Unesite Ime za aplikaciju koju ste odabrali, kao što je kalendar događaja, julske zadatke ili kontakti preduzeća.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo veb adrese za stranicu sa listom i pojavljuje se u navigaciji lokacije kako bi pomoglo korisnicima da pronađu listu. Možete da promenite ime liste, ali veb adresa će ostati ista.

 3. SharePoint vas vraća na stranicu "Sadržaj lokacije ". Pronađite aplikaciju koju ste upravo kreirali na listi "Sadržaj lokacije" i otvorite je. SharePoint kreira podrazumevanu verziju aplikacije, kalendara, liste zadataka ili bilo koje druge aplikacije koju ste kreirali.

  Primer aplikacije za listu kalendara.
 4. Možete početi da unosite podatke koristeći +novizadatak, uredite ovu listu, Dodaj ili kako god određena aplikacija obezbeđuje za dodavanje podataka.

Napomena: Neke aplikacije zasnovane na listama pojavljuju se samo u klasičnom okruženju.

U zavisnosti od tipa aplikacije koju odaberete, da biste promenili postavke aplikacije, sa trake na vrhu stranice izaberite stavku Postavke liste ili kartica Lista. Više informacija o postavkama potražite u članku Uređivanje postavki liste u sistemu SharePoint.

 1. Izaberite postavke Ikona „Postavke“ , a zatim izaberite stavku Dodaj aplikaciju.

  Dodaj aplikaciju (listu, biblioteku)
 2. U polje za pretragu unesite tip predloška liste koji želite (prilagođeni, zadatak, kalendar i tako dalje) i izaberite stavku Pretraži Ikona lupe polja za pretragu .

  Search for a calendar list with build-in calendar highlighted
 3. Izaberite aplikaciju predloška liste koju želite da koristite.

  Aplikacije za dodavanje ekrana
 4. Unesite ime (obavezno).

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo veb adrese za stranicu sa listom i pojavljuje se u navigaciji lokacije kako bi pomoglo korisnicima da pronađu listu. Možete da promenite ime liste, ali veb adresa će ostati ista.

  Da biste obezbedili opcionalni opis i dodatne informacije, u zavisnosti od određene aplikacije liste, izaberite stavku Napredne opcije. Više opcija.

  Ekran nove aplikacije sa popunjenim poljima
 5. Izaberite stavku U redu.

 1. Na stranici na koju želite da dodate listu ili biblioteku izaberite stavku Stranica, a zatim izaberite stavku Uredi. Ako ne vidite karticu Stranica, izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim izaberite stavku Uredi stranicu.

  Uređivanje stranice

  Napomena: Ako je komanda Uredi onemogućena ili se ne pojavljuje, možda nemate dozvolu za uređivanje stranice.

 2. Izaberite mesto na stranici gde želite da se lista ili biblioteka pojave, izaberite stavku Umetanje,  a zatim stavku Segment aplikacije.

 3. Za listu ili biblioteku izaberite segment aplikacije, a zatim izaberite stavku Dodaj. U okviru Dodavanje aplikacija trebalo bi  da se pojave sve liste koje ste napravili.

 4. Kada završite sa uređivanjem stranice, izaberite karticu Stranica, a zatim izaberite stavku Sačuvaj. U nekim slučajevima imate opciju da sačuvate kao radnu verziju ili Dasačuvate i objavite.

Važno: Nije moguće urediti neke stranice, kao što je stranica "Sadržaj lokacije ".

Koristeći prethodne korake, evo primera liste koja je dodata na stranicu.

Lista na stranici

 1. Na stranici na kojoj želite da umanjite listu ili biblioteku ili da je vratite u prethodno stanje, izaberite stavku Stranica, a zatim izaberite stavku Uredi.

  Uređivanje stranice

 2. Postavite pokazivač na listu ili biblioteku, kliknite na strelicu nadole i izaberite stavku Umanji ili Vrati u prethodno stanje u zavisnosti od trenutnog položaja liste ili biblioteke, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Kliknite na strelicu nadole "Postavke", a zatim izaberite stavku "Umanji"
 3. Kada završite sa uređivanjem stranice, izaberite stavku Sačuvaj. U nekim slučajevima imate opciju da sačuvate kao radnu verziju ili Dasačuvate i objavite.

 1. Na matičnoj stranici Liste dodirnite stavku Novo.

 2. U okviru Pravljenje nove liste dodirnite stavku Prazna lista da biste započeli listu od početka ili izaberite opciju u okviru Predlošci.

  • Prazna lista započinje listu od početka.

  • Predlošci su unapred definisane opcije zasnovane na nameni koje imaju kolone koje su već definisane za vas. Izaberite neku da biste videli šta sadrži i da li vam je odgovarajuće. Možete da promenite kolone tako da odgovaraju vašim potrebama.

Započnite praznu listu

 1. Dodirnite stavku Prazna lista, a zatim joj dajte ime i Opis.

 2. Odaberite boju i ikonu.

 3. Odaberite da li želite da je sačuvate u okviru "Moje liste " ili na određenoj SharePoint lokaciji.

 4. Dodirnite stavku Kreiraj.

  Prazna lista se otvara sa standardnom kolonom "Naslov" sa leve strane.

 5. Da biste dodali kolonu, dodirnite stavku Još, a zatim stavku Dodaj novu kolonu.

 6. Odaberite željeni tip podataka kolone, a zatim definišite postavke kolona. Dodirnite oznaku potvrde da biste sačuvali postavke kolone.

 7. Ponavljajte 5. i 6. korak dok ne definišete sve kolone.

 8. Da biste dodali stavku na listu, dodirnite stavku Novo, a zatim unesite podatke za svaku kolonu. Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste sačuvali stavku (ili dodirnite × biste odbacili podatke o stavki bez čuvanja).

Pokretanje liste zasnovane na predlošku

 1. Kada dodirnete neki od predložaka, on će se otvoriti tako da možete da vidite kolone i uzorak podataka koje sadrži.

 2. Pomerajte se kroz predložak da biste videli da li vam dobro izgleda.  

  Dok se pomerate horizontalno, podaci sa najviše leve strane ostaju u prikazu, što pomaže da srodni podaci ostanu u kontekstu.

 3. Kada pronađete željeni predložak, dodirnite stavku Koristi ovaj predložak.

  Otvara se nova lista sa svim unapred definisanim kolonama iz predloška.

 4. Da biste dodali kolonu, dodirnite stavku Još, a zatim stavku Dodaj novu kolonu.

 5. Odaberite željeni tip podataka kolone, a zatim definišite postavke kolona. Dodirnite oznaku potvrde da biste sačuvali postavke kolone.

 6. Ponavljajte 4. i 5. korak dok ne definišete dodatne kolone koje želite.

 7. Da biste uklonili postojeću kolonu, dodirnite naslov kolone, pomerite se do dna postavki i dodirnite stavku Izbriši kolonu.

 8. Da biste dodali stavku na listu, dodirnite stavku Novo, a zatim unesite podatke za svaku kolonu. Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste sačuvali stavku (ili dodirnite × biste odbacili podatke o stavki bez čuvanja).

 1. Na matičnoj stranici Liste dodirnite stavku Novo.

 2. U okviru Pravljenje novog dodirnite stavku Prazna lista da biste započeli listu od početka ili izaberite opciju u okviru Predlošci.

  • Prazna lista započinje listu od početka.

  • Predlošci su unapred definisane opcije zasnovane na nameni koje imaju kolone koje su već definisane za vas. Izaberite neku da biste videli šta sadrži i da li vam je odgovarajuće. Možete da promenite kolone tako da odgovaraju vašim potrebama.

Započnite praznu listu

 1. Dodirnite stavku Prazna lista, a zatim joj dajte ime i Opis.

 2. Odaberite boju i ikonu.

 3. Odaberite da li želite da je sačuvate u okviru "Moje liste " ili na određenoj SharePoint lokaciji.

 4. Dodirnite stavku Kreiraj.

  Prazna lista se otvara sa standardnom kolonom "Naslov" sa leve strane.

 5. Da biste dodali kolonu, dodirnite stavku Još, a zatim stavku Dodaj kolonu.

 6. Odaberite željeni tip podataka kolone, a zatim definišite postavke kolona. Dodirnite oznaku potvrde da biste sačuvali postavke kolone.

 7. Ponavljajte 5. i 6. korak dok ne definišete sve kolone.

 8. Da biste dodali stavku na listu, dodirnite stavku Novo, a zatim unesite podatke za svaku kolonu. Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste sačuvali stavku (ili dodirnite × biste odbacili podatke o stavki bez čuvanja).

Pokretanje liste zasnovane na predlošku

 1. Kada dodirnete neki od predložaka, on će se otvoriti tako da možete da vidite kolone i uzorak podataka koje sadrži.

 2. Pomerajte se kroz predložak da biste videli da li vam dobro izgleda.  

  Dok se pomerate horizontalno, podaci sa najviše leve strane ostaju u prikazu, što pomaže da srodni podaci ostanu u kontekstu.

 3. Kada pronađete željeni predložak, dodirnite stavku Koristi ovaj predložak.

  Otvara se nova lista sa svim unapred definisanim kolonama iz predloška.

 4. Da biste dodali kolonu, dodirnite stavku Još, a zatim stavku Dodaj kolonu.

 5. Odaberite željeni tip podataka kolone, a zatim definišite postavke kolona. Dodirnite oznaku potvrde da biste sačuvali postavke kolone.

 6. Ponavljajte 4. i 5. korak dok ne definišete dodatne kolone koje želite.

 7. Da biste uklonili postojeću kolonu, dodirnite naslov kolone, pomerite se do dna postavki i dodirnite stavku Izbriši kolonu.

 8. Da biste dodali stavku na listu, dodirnite stavku Novo, a zatim unesite podatke za svaku kolonu. Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste sačuvali stavku (ili dodirnite × biste odbacili podatke o stavki bez čuvanja).

Kreiranje liste u programu SharePoint Server 2010

Možete da kreirate listu koju kasnije možete da koristite na stranicama. SharePoint Server 2010 obuhvata mnoge vrste predložaka liste, kao što su kalendar, anketa i zadaci.

 1. Izaberite radnje na Meni „Radnje na lokaciji“, izaberite prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim izaberite kreiraj Dugme „Kreiraj“.

  Napomena: Lokacija SharePoint može biti znatno izmenjena. Ako ne možete da pronađete neku opciju, na primer komandu, dugme ili vezu, obratite se administratoru.

 2. Izaberite neku od kategorija, na primer Komunikacija ili Praćenje i odaberite neku od njih.

  Kliknite na kategoriju i izaberite željenu aplikaciju liste

  Tip predloška liste koji želite da kreirate možete da unesete i u polje Pretraga instaliranih stavki, kao što su Kontakti ili Kalendar, a zatim izaberite stavku Pretraži Ikona lupe polja za pretragu.

 3. Unesite ime za listu. Ime je obavezno.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo veb adrese za stranicu sa listom i pojavljuje se u navigaciji lokacije kako bi pomoglo korisnicima da pronađu listu. Možete da promenite ime liste, ali veb adresa će ostati ista.

 4. Opcionalno, za listu i podešavanje drugih opcija izaberite stavku Napredne opcije i unesite Opis.

  Opis se pojavljuje ispod imena u većini prikaza. Neke vrste lista mogu da primaju sadržaj putem e-pošte. Ako planirate da omogućite listi da prima sadržaj putem e-pošte, možete da dodate e-adresu liste njenom opisu kako bi ljudi mogli lako da pronađu e-adresu. Možete da promenite opis liste.

 5. Da biste dodali vezu ka tabli "Brzo pokretanje", u odeljku Navigacija potvrdite da je izabrana opcija Da.

 6. Ako postoji odeljak E-pošta , administrator je omogućio liste na lokaciji da primaju sadržaj putem e-pošte. Da biste omogućili ljudima da dodaju sadržaj na ovu listu slanjem e-pošte, u okviru Omogući ovoj listi da prima e-poštu izaberite stavku Da. Zatim u polje E-adresa unesite prvi deo adrese koju želite da ljudi koriste za listu. Ova opcija nije dostupna za sve vrste liste.

 7. Dovršite sve druge opcije, kao što je navođenje da li kalendar radi kao kalendar grupe u aplikaciji "Kalendar ".

 8. Kliknite na dugme Kreiraj.

Pomoću SharePoint Server 2010 možete da kreirate liste od stranica koje uređujete. To vam pomaže da efikasnije i efikasnije kreirate stranice i liste koje su vam potrebne.

 1. Na stranici izaberite karticu Uređivanje, a zatim izaberite komandu Uredi .

  Komanda „Uredi“ na kartici „Uređivanje“

  Napomena: Ako je komanda za uređivanje onemogućena, možda nemate dozvole za uređivanje stranice, obratite se administratoru.

 2. Izaberite stranicu na koju želite da dodate novu listu, izaberite karticu Umetanje , a zatim izaberite stavku Nova lista.

  Umetanje nove liste na stranicu

  Napomena: Ako ne vidite karticu Uređivanje ili je stavka Nova lista onemogućena, možda nemate dozvole potrebne za kreiranje liste; obratite se administratoru.

 3. U dijalogu Kreiranje liste unesite pločicu Lista, izaberite tip liste koji želite da kreirate, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Otkucajte ime i izaberite predložak za listu

Kreiranje prilagođene liste podseća na kreiranje lista od predloška, osim što je prilagođena lista kreirana sa samo tri kolone: Naslov, Kreirao i Izmenio. Kada kreirate prilagođenu listu, možete da dodate kolone i izvršite druge promene na listi u skladu sa svojim potrebama.

 1. Izaberite radnje na Meni „Radnje na lokaciji“, izaberite prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim izaberite kreiraj Dugme „Kreiraj“.

  Napomena: Lokacija SharePoint može biti znatno izmenjena. Ako ne možete da pronađete neku opciju, na primer komandu, dugme ili vezu, obratite se administratoru.

 2. U okviru Prilagođene liste izaberite stavku Prilagođena lista ili Prilagođena lista u prikazu lista sa podacima.

  Napomene: 

  • Koristite prilagođenu listu kada prvenstveno želite da koristite obrazac za unos i prikaz podataka na listi.

  • Koristite prilagođenu listu u prikazu lista sa podacima kada prvenstveno želite da koristite koordinatnu mrežu, sličnu unakrsnoj tabeli, da biste uneli i prikazali podatke na listi. Ovo je korisno kada istovremeno imate nekoliko stavki za ažuriranje.

  • Možete da promenite način na koji unosite i prikazujete podatke na listi nakon kreiranja liste.

 3. Unesite ime za listu. Ime je obavezno.

  Ime se pojavljuje na vrhu liste u većini prikaza, postaje deo veb adrese za stranicu sa listom i pojavljuje se u navigaciji lokacije kako bi pomoglo korisnicima da pronađu listu. Možete da promenite ime liste, ali veb adresa će ostati ista.

 4. Unesite Opis liste. (Opcionalno)

  Opis se pojavljuje ispod imena u većini prikaza. Neke vrste lista mogu da primaju sadržaj putem e-pošte. Ako planirate da omogućite listi da prima sadržaj putem e-pošte, možete da dodate e-adresu liste njenom opisu kako bi ljudi mogli lako da pronađu e-adresu. Možete da promenite opis liste.

 5. Da biste dodali vezu ka traci za brzo pokretanje, u odeljku Navigacija potvrdite da je izabrana opcija Da.

 6. Ako postoji odeljak E-pošta , administrator je omogućio liste na lokaciji da primaju sadržaj putem e-pošte. Da biste ljudima omogućili da dodaju sadržaj na ovu listu slanjem e-pošte, u okviru Omogući primanje e-pošte ove liste kliknite na dugme "Da". Zatim u polje E-adresa unesite prvi deo adrese koju želite da ljudi koriste za listu. Ova opcija nije dostupna za sve vrste liste.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

 1. Na stranici na koju želite da dodate listu ili biblioteku izaberite stavku Stranica, a zatim izaberite stavku Uredi. Ako ne vidite karticu Stranica, izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ , a zatim izaberite stavku Uredi stranicu.

  Uređivanje stranice

  Napomena: Ako je komanda Uredi onemogućena ili se ne pojavljuje, možda nemate dozvolu za uređivanje stranice. Obratite se administratoru.

 2. Izaberite mesto na stranici gde će se prikazati lista ili biblioteka, izaberite stavku Umetanje, a zatim stavku Deo aplikacije.

 3. Za listu ili biblioteku izaberite segment aplikacije, a zatim izaberite stavku Dodaj.

 4. Kada završite sa uređivanjem stranice, izaberite stavku Sačuvaj. U nekim slučajevima imate opciju da sačuvate kao radnu verziju ili Dasačuvate i objavite.

Koristeći prethodne korake, evo primera liste koja je dodata na stranicu.

Lista na stranici

Želite da uradite isto i sa bibliotekama?

Da biste kreirali biblioteku, pogledajte članak Kreiranje biblioteke dokumenata.

Sledeći koraci sa listama

Kolone    Konfigurišite koji tip informacija lista sadrži dodavanjem i brisanjem kolona. Više informacija potražite u članku Kreiranje kolone na listi ili u biblioteci.

Prikazi    Promenite način na koji se lista prikazuje kreiranjem prikaza. Više informacija potražite u članku Kreiranje, promena ili brisanje prikaza liste ili biblioteke.

Fascikle    Dodajte potfasciklu na listu. Više informacija potražite u članku Kreiranje fascikle na listi.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×