Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Koristite funkciju LOOKUP, jednu od funkcija za pronalaženje i reference, kada treba da pretražite jedan red ili kolonu i pronađete vrednost iz iste pozicije u drugom redu ili koloni.

Na primer, recimo da znate broj dela za deo za auto, ali ne znate cenu. Funkciju LOOKUP možete koristiti da biste dobili cenu u ćeliji H2 kada unesete broj dela za auto u ćeliju H1.

Primer kako možete da koristite funkciju LOOKUP

Koristite funkciju LOOKUP da biste pretraživali jedan red ili jednu kolonu. U gorenavedenom primeru pretražujemo cene u koloni D.

Saveti: Razmotrite jednu od novijih funkcija za pronalaženje, u zavisnosti od toga koju verziju koristite.

 • Koristite funkciju VLOOKUP za pretragu jednog reda ili kolone ili za pretragu više redova i kolona (kao što je tabela). To je dosta poboljšana verzija funkcije LOOKUP. Pogledajte ovaj video o tome kako da koristite VLOOKUP.

 • Ako koristite Microsoft 365, koristite XLOOKUP – ne samo da je brža, već vam omogućava i da pretražite u bilo kom smeru (nagore, nadole, nalevo, nadesno).

LOOKUP možete koristiti na dva načina: Vektorski oblik i oblik niza

 • Vektorski oblik: Koristite ovaj oblik funkcije LOOKUP da biste tražili vrednost u jednom redu ili jednoj koloni. Koristite vektorski oblik kada želite da navedete opseg koji sadrži vrednosti koje želite da se podudaraju. Na primer, ako želite da potražite vrednost u koloni A, nadole do reda 6.

  Primer vektora

 • Oblik niza: Preporučujemo da koristite VLOOKUP ili HLOOKUP umesto oblika niza. Pogledajte ovaj video o korišćenju funkcije VLOOKUP. Oblik niza je obezbeđen zbog kompatibilnosti sa drugim programima za unakrsne tabele, ali njegova funkcionalnost je ograničena.

  Niz je kolekcija vrednosti u redovima i kolonama (kao tabela) koju želite da pretražite. Na primer, ako želite da pretražite kolone A i B, nadole do reda 6. LOOKUP će vratiti najbliže podudaranje. Da biste koristili oblik niza, podaci moraju biti sortirani.

  Primer tabele, što je niz

Vektorski oblik

Vektorski oblik funkcije LOOKUP traži vrednosti u opsegu koji čini jedan red ili jedna kolona (poznatom pod nazivom vektor) i daje vrednost sa iste pozicije u drugom opsegu koji čini jedan red ili jedna kolona.

Sintaksa

LOOKUP(vrednost_za_pronalaženje, vektor_za_pronalaženje, [vektor_rezultata])

Sintaksa funkcije LOOKUP sa vektorskim oblikom ima sledeće argumente:

 • vrednost_za_pronalaženje    Obavezno. Vrednost koju funkcija LOOKUP pretražuje unutar prvog vektora. Argument vrednost_za_pronalaženje može biti broj, tekst, logička vrednost ili ime ili referenca koja upućuje na vrednost.

 • vektor_za_pronalaženje    Obavezno. Opseg koji sadrži samo jedan red ili kolonu. Vrednosti argumenta vektor_za_pronalaženje mogu biti tekst, brojevi ili logičke vrednosti.

  Važno: Vrednosti u lookup_vector moraju biti poređene rastućim redosledom: ..., -2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, FALSE, TRUE; U suprotnom, lookUP možda neće vratiti ispravnu vrednost. Velika i mala slova su ekvivalentna.

 • vektor_rezultata    Opcionalno. Opseg koji sadrži samo jedan red ili kolonu. Argument vektor_rezultata mora biti iste veličine kao i argument vektor_za_pronalaženje. Mora da bude iste veličine.

Primedbe

 • Ako funkcija LOOKUP ne može da pronađe vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje, pronaći će najveću vrednost argumenta vektor_za_pronalaženje koja je manja od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj.

 • Ukoliko je vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje manja od najmanje vrednosti argumenta vektor_za_pronalaženje, funkcija LOOKUP daje vrednost greške #N/A.

Primeri vektora

Možete da isprobate ove primere u sopstvenom Excel radnom listu da biste saznali kako radi funkcija LOOKUP. U prvom primeru na kraju ćete dobiti unakrsnu tabelu koja izgleda slično kao ova:

Primer korišćenja funkcije LOOKUP

 1. Kopirajte podatke iz sledeće tabele i nalepite ih u novi Excel radni list.

  Kopirajte ove podatke u kolonu A

  Kopirajte ove podatke u kolonu B

  Učestalost

  4,14

  Boja

  crvena

  4,19

  narandžasta

  5,17

  žuta

  5,77

  zelena

  6,39

  plava

 2. Zatim kopirajte LOOKUP formule iz sledeće tabele u kolonu D radnog lista.

  Kopirajte ovu formulu u kolonu D

  Evo šta radi ova formula

  Evo rezultata koji ćete videti

  Formula

  =LOOKUP(4.19, A2:A6, B2:B6)

  Traži 4,19 u koloni A i daje vrednost iz kolone B koja je u istom redu.

  narandžasta

  =LOOKUP(5.75, A2:A6, B2:B6)

  Traži 5,75 u koloni A, podudara se sa najbližom najmanjom vrednošću (5,17) i daje vrednost iz kolone B koja je u istom redu.

  žuta

  =LOOKUP(7.66, A2:A6, B2:B6)

  Traži 7,66 u koloni A, podudara se sa najbližom najmanjom vrednošću (6,39) i daje vrednost iz kolone B koja je u istom redu.

  plava

  =LOOKUP(0, A2:A6, B2:B6)

  Traži 0 u koloni A i daje grešku, jer je 0 manja od najmanje vrednosti (4,14) u koloni A.

  #nedostupno

 3. Da bi ove formule prikazale rezultate, možda ćete morati da ih izaberete u Excel radnom listu, pritisnete F2, a zatim Enter. Ako je to potrebno, prilagodite širine kolona da biste videli sve podatke.

Oblik niza

Savet: Preporučujemo da koristite funkciju VLOOKUP ili HLOOKUP umesto oblika niza. Pogledajte ovaj video o tome kako da koristite funkciju VLOOKUP; ona pruža primere. Oblik niza funkcije LOOKUP obezbeđen je zbog kompatibilnosti sa drugim programima za unakrsne tabele, ali njegova funkcionalnost je ograničena.

Oblik niza funkcije LOOKUP određenu vrednost traži u prvom redu ili koloni za niz i vraća vrednost sa iste pozicije u poslednjem redu ili koloni tog niza. Koristite ovaj oblik funkcije LOOKUP kada se vrednosti koje želite da uporedite nalaze u prvom redu ili u prvoj koloni tog niza.

Sintaksa

LOOKUP(vrednost_za_pronalaženje, niz)

Sintaksa funkcije LOOKUP sa oblikom niza ima sledeće argumente:

 • vrednost_za_pronalaženje    Obavezno. Vrednost koju funkcija LOOKUP traži unutar niza. Argument vrednost_za_pronalaženje može biti broj, tekst, logička vrednost, ime ili referenca koja upućuje na vrednost.

  • Ukoliko funkcija LOOKUP ne može da pronađe vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje, koristi najveću vrednost u nizu koja je manja od vrednosti argumenta vrednost_za_pronalaženje ili je jednaka njoj.

  • Ako je vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje manja od najmanje vrednosti iz prvog reda ili kolone (zavisno od dimenzije niza), funkcija LOOKUP daje vrednost greške #N/A.

 • niz    Obavezno. Opseg ćelija koje sadrže tekst, brojeve ili logičke vrednosti koje želite da poredite sa argumentom „vrednost_za_pronalaženje“.

  Oblik niza funkcije LOOKUP je veoma sličan funkcijama HLOOKUP i VLOOKUP. Razlika je u tome što HLOOKUP traži vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje u prvom redu, VLOOKUP traži u prvoj koloni, a LOOKUP traži u skladu sa dimenzijama niza.

  • Ako argument „niz“ pokriva oblast koja ima veću širinu nego visinu (više kolona nego redova), funkcija LOOKUP traži vrednost argumenta vrednost_za_pronalaženje u prvom redu.

  • Ako je argument „niz“ kvadrat ili je viši nego što je širok (više redova nego kolona), funkcija LOOKUP pretražuje prvu kolonu.

  • Pomoću funkcija HLOOKUP i VLOOKUP možete da indeksirate vrednosti vertikalno ili horizontalno, ali funkcija LOOKUP uvek bira poslednju vrednost u redu ili koloni.

   Važno: Vrednosti u nizu moraju biti poređene rastućim redosledom: ..., -2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, FALSE, TRUE; U suprotnom, lookUP možda neće vratiti ispravnu vrednost. Velika i mala slova su ekvivalentna.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×