Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Mere, koje su poznate i kao mere u power pivot Excel 2013, jesu izračunavanja koja se koriste u analizi podataka. Primeri koji se obično nalaze u poslovnim izveštajima uključuju zbirove, proseke, minimalne ili maksimalne vrednosti, prebrojavanja ili naprednije proračune koje kreirate pomoću Formule izraza za analizu podataka (DAX).

U izvedenoj tabeli, Izvedeni grafikon ili izveštaju mera se nalazi u oblasti VREDNOSTI, gde oznake redova i kolona koje je okružuju određuju kontekst vrednosti. Na primer, ako merite prodaju po godini (na kolonama) i regionu (na redovima), vrednost mere se izračunava na osnovu date godine i regiona. Vrednost mere uvek se menja kao odgovor na izbore u redovima, kolonama i filterima, što omogućava istraživanje ad hoc podataka.

Iako su mere i izračunate kolone slične po tome što su obe zasnovane na formuli, one se razlikuju po tome kako se koriste. Mere se najčešće koriste u oblasti VREDNOSTI u izvedenoj tabeli ili Izvedeni grafikon. Izračunate kolone se koriste kada želite da postavite izračunate rezultate u drugu oblast izvedene tabele (kao što je kolona ili red u izvedenoj tabeli ili na osi u Izvedeni grafikon). Veoma je važno da razumete kada da koristite mere umesto izračunate kolone i obrnuto. Dodatne informacije potražite u temi Izračunavanja u programcima Power Pivot i Izračunate kolone u programu Power Pivot.

Razumevanje mera

Mere su implicitne ili eksplicitne, što utiče na način na koji ih koristite u izvedenoj tabeli ili Izvedeni grafikon, kao i u drugim aplikacijama koje koriste Power Pivot model podataka kao izvor podataka.

Implicitno izračunato polje

Implicitnu meru kreira Excel kada prevučete polje, kao što je Iznos prodaje,u oblast VREDNOSTI liste Polja izvedene tabele. Budući da su implicitne mere generisane Excel, možda ne znate da je napravljena nova mera. Ali ako pažljivo pregledate listu "VREDNOSTI", videćete da je polje "Iznos prodaje" mera pod imenom "Zbir iznosa prodaje" i pojavljuje se sa tim imenom i u oblasti VREDNOSTI liste Polja izvedene tabele i u samoj izvedenoj tabeli.

Implicitna mera kreirana u izvedenoj tabeli

Implicitno izračunato polje

Implicitne mere mogu da koriste samo standardnu agregatnu funkciju (SUM, COUNT, MIN, MAX, DISTINCTCOUNT ili AVG) i moraju da koriste format podataka definisan za tu agregaciju. Pored toga, implicitne mere mogu da koriste samo izvedena tabela ili grafikon za koje su napravljene.

Implicitna mera je čvrsto zajedno sa poljem na kom se zasniva, što utiče na to kako ćete kasnije izbrisati ili izmeniti meru.

Eksplicitno izračunato polje

Možete da napravite eksplicitnu meru kada otkucate ili izaberete formulu u ćeliji u oblasti izračunavanja ili pomoću funkcije automatskog izračunavanja u Power Pivot funkciji. Većina mera koje napravite biće eksplicitna.

Eksplicitna mera napravljena u Power Pivot "Oblast izračunavanja"

Eksplicitno izračunato polje

Eksplicitne mere mogu da se koriste u bilo kojima izvedenoj tabeli ili Izvedeni grafikon u radnoj svesci i u Power View izveštajima. Štaviše, mogu da se prošire da bi postali KPI ili oblikovani pomoću neke od nizova dostupnih za numeričke podatke. Komande kontekstualnog menija za kreiranje KPI-a i formata dostupne su samo kada koristite eksplicitno izračunato polje.

Napomena: Kada koristite meru kao KPI, ne možete je koristiti za druga izračunavanja; morate da napravite kopiju ako želite da koristite i formulu u izračunavanjima. Dodatne informacije o KP-ovima potražite u temi Indikatori ključnih performansi (KVI-ove) u izvedenom grafikonu Power Pivot.

Vrh stranice

Primer

Menadžer prodaje u preduzeću Adventure Works bio je upitan da pruži projekcije prodaje prodajnih prodavaca u sledećoj fiskalnoj godini. Ona odlučuje da svoje procene zasniva na iznosu prodaje iz prošle godine, sa godišnjim povećanjem od šest procenata na osnovu raznih promocija planiranih u narednih šest meseci.

Da bi razvila procene, uvozi podatke o prodaji prodavaca iz prošle godine i dodaje izvedenu tabelu. Pronaći će polje "Iznos prodaje" u tabeli "Prodaja prodavaca" i prevući ga u oblast VREDNOSTI liste Polja izvedene tabele. Polje se pojavljuje u izvedenoj tabeli kao jedna vrednost koja je zbir svih prodaja prodavaca od prošle godine. Primetiće da je izračunavanje automatski obezbeđeno čak i ako nije navela izračunavanje i da je polje preimenovan u Zbir iznosa prodaje na listi polja i u izvedenoj tabeli. Ugrađena agregatna agregatna Excel, =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount]) obezbeđuje izračunavanje. Ona preimenujete implicitnu meru "Prošle godine prodaja".

Sledeće izračunavanje je procena prodaje za sledeću godinu, koja će biti zasnovana na prodaji u prošloj godini pomnoženom sa 1,06 na račun za očekivani porast od 6 procenata u preduzeću prodavaca. Za ovo izračunavanje ona mora izričito da napravi meru pomoću dugmeta Novo izračunato polje da bi napravio izračunavanje pod imenom "Projektovana prodaja". Ona popunjava sledeću formulu: =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount])*1.06.

Nova mera se dodaje u oblast VREDNOSTI na listi Polja izvedene tabele. Takođe se dodaje u tabelu koja je trenutno aktivna na listi Polja izvedene tabele. Tabela pruža lokaciju mere u radnoj svesci. Pošto više voli da ima meru u različitoj tabeli, uređuje meru kako bi promenila njenu povezanost tabela.

Menadžer prodaje je veoma brzo i minimalno uložio trud, a menadžer prodaje ima osnovne informacije. Ona sada dalje može da proceni svoje projekcije filtriranjem određenih prodavaca ili dodavanjem informacija o liniji proizvoda kako bi potvrdila da su buduće promocije predviđene za proizvode koje operater prodaje.

Mere imeniranja

Mere možete da prerasporedite i preimenujete kada ih napravite. Međutim, postoje neka ograničenja za promene mera:

  • Mere se pojavljuju na listi Polja izvedene tabele (osim ako su skrivene) zajedno sa drugim objektima. Razmislite o tome da ih imenuje na način koji lako identifikuje radnju koju će izvršiti.

  • Svako ime mere trebalo bi da bude jedinstveno u tabeli.

  • Izbegavajte imena koja su već korišćena za izračunate kolone u istoj radnoj svesci. Iako je moguće da mera i izračunata kolona imaju isto ime, ako imena nisu jedinstvena, možete da dobijete greške u izračunavanju.

  • Kada preimenujete meru, treba da se ažuriraju i sve formule koje je pozivaju u formuli. Ažuriranje rezultata formula se automatski odvija osim ako ste u režimu ručnog ažuriranja. Međutim, ova operacija može potrajati neko vreme.

  • Budući da je ime deo formule mere, postoje neki znakovi koji se ne mogu koristiti u okviru imena. Dodatne informacije potražite u temi "Zahtevi za imenvanje" "u DAX sintaksi.

Vrh stranice

Savet: Mere možete da grupišete iz više tabela u jednu tabelu tako što ćete napraviti praznu tabelu, a zatim da premestite ili napravite nove mere u tabeli. Imajte na umu da ćete možda morati da uključite imena tabela u DAX formule kada upućuje na kolone u drugim tabelama.

Zadaci

Sledeći članak sadrži uputstva o tome kako da kreirate implicitna i eksplicitna izračunata polja.

Kreiranje mere u izvedenoj tabeli ili Izvedeni grafikon

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×