Pređi na glavni sadržaj
Odluka o pouzdanosti baze podataka

Odluka o pouzdanosti baze podataka

Ovaj članak sadrži pregled načina na koji poverenje funkcioniše u programu Access i stvari koje treba da razmotrite kada odlučite da li da pristupite Access bazi podataka na radnoj površini.

U ovom članku:

Pregled

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Načini za pouzdanost baze podataka

Pregled

Access podrazumevano onemogućava sve potencijalno nebezbedne kodove ili druge komponente u bazi podataka, bez obzira na verziju programa Access koju ste koristili za kreiranje baze podataka.

Kako Access omogućava da imate poverenja u bazu podataka

Kada Access onemogući sadržaj, on vas obaveštava o radnji tako što ste prikazali traku sa porukama.

Traka sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da odaberete da li želite da imate poverenja sa omogućenim sadržajem u bazi podataka. Ako odlučite da imate pouzdan sadržaj, to možete da uradite na dva načina:

 • Korišćenje trake sa porukama    Kliknite na dugme Omogućavanje sadržaja na traci sa porukama. Kada odaberete ovu opciju, možda ćete morati da Ponovite proceduru ako se baza podataka promeni. 

 • Trajno pouzdanost baze podataka    Postavite bazu podataka na pouzdanu lokaciju – fasciklu na disk jedinici ili mreži koju označite kao vjerovan. Kada izaberete ovu opciju, više ne vidite traku sa porukama i ne morate da omogućite sadržaj baze podataka sve dok se baza podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji.

Ako ne želite da verujete bazi podataka, zanemarite ili zatvorite traku sa porukama. Kada ignorišete ili zatvorite traku sa porukama, i dalje možete da prikažete podatke u bazi podataka i koristite sve komponente u bazi podataka koje Access nije onemogućili.

Vrh stranice

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Pre nego što odlučite da li da verujete bazi podataka, trebalo bi da razmotrite sledeće faktore.

 • Sopstvene bezbednosne smernice    Vi ili vaše preduzeće možda imate bezbednosne smernice koje navode kako se rukuje sa datotekama Access baze podataka. Na primer, možda imate vrlo robusan sistem pravljenja rezervnih kopija na mestu i odlučite da ste voljni da verujete većini datoteka baze podataka, osim ako nemate određeni razlog za to. Nasuprot tome, možda nemate dobar sistem za pravljenje rezervnih kopija i zato biste možda želeli da budete vrlo oprezni kada odlučite da li želite da imate poverenja u bazu podataka.

 • Vaš cilj    Kada Access onemogući sadržaj u bazi podataka koji vam nije pouzdan, ne blokira vam pristup podacima u toj bazi podataka. Ako želite da pregledate podatke u bazi podataka i ne želite da izvršite radnje koje mogu biti nebezbedne, na primer pokretanje akcionog upita ili korišćenje određenih radnji makroa, ne morate da verujete bazi podataka. Ako niste sigurni da li se radnja smatra nebezbednoj, možete pokušati da je obavite dok je sadržaj baze podataka blokiran pomoću onemogućen režim. Ako je radnja potencijalno nebezbedna, biće blokirana u ovim okolnostima.

 • Izvor baze podataka    Ako ste kreirali bazu podataka ili ako znate da je nastala od izvora koji vam veruje, možete odlučiti da verujete bazi podataka. Ako baza podataka dolazi iz potencijalno nepouzdanog izvora, možda ćete želeti da napustite bazu podataka bez poverenja dok se ne uverite da je sadržaj bezbedan.

 • Sadržaj datoteke baze podataka    Ako ne možete da donesete odluku o pouzdanosti na osnovu drugih informacija, možete da razmotrite temeljno ispitivanje sadržaja baze podataka da biste videli koji potencijalno nebezbedan sadržaj baze podataka može da sadrži. Kada izvršite kompletnu proveru i uverite se da je sadržaj bezbedan, možete odlučiti da verujete bazi podataka.

 • Bezbednost lokacije na kojoj je uskladištena baza podataka    Čak i ako znate da je sadržaj datoteke baze podataka bezbedan, ako je datoteka uskladištena na lokaciji koja nije potpuno bezbedna, neko bi mogao da uvede bezbedni sadržaj u bazu podataka. Trebalo bi da budete pažljivi kada odlučujete da verujete datotekama baze podataka koje su uskladištene na lokacijama koje možda nisu bezbedne.

Vrh stranice

Načini za pouzdanost baze podataka

Kada odlučite da verujete bazi podataka, možete da joj verujete pomoću trake sa porukama ili tako što ćete datoteku baze podataka staviti na pouzdanu lokaciju.

Omogućavanje sadržaja pomoću trake sa porukama

Traka sa porukama se pojavljuje ispod trake.

Traka sa porukama

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogućavanje sadržaja.

Ako ne vidite traku sa porukama, ali je sadržaj onemogućen, uverite se da je traka sa porukama omogućena.

Omogućavanje trake sa porukama

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije

 2. U levom oknu dijaloga Access opcije izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. U desnom oknu, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Traka sa porukama.

 5. U desnom oknu izaberite stavku Prikaži traku sa porukama u svim aplikacijama kada se aktivni sadržaj, kao što su makroi i ActiveX kontrole, blokira, a zatim kliknite na dugme u redu.

 6. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da biste primenili izmenjenu postavku.

Kada traka sa porukama bude vidljiva i omogućena, možete da je koristite za omogućavanje sadržaja.

Premeštanje datoteke baze podataka na pouzdanu lokaciju

Da biste naveli da je data baza podataka pouzdana i da se podrazumevano omogući, uverite se da se datoteka baze podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji. Pouzdana lokacija je fascikla ili putanja datoteke na računaru ili lokacija na intranetu iz koje se smatra bezbednim za pokretnu šifru. Podrazumevane pouzdane lokacije uključujući predloške, dodatke i fascikle za pokretanje. Možete da navedete i sopstvene pouzdane lokacije.

Savet: Ako želite da saznate putanju trenutne baze podataka, izaberite karticu datoteka da biste otvorili prikaz "backstage". Potpuna putanja trenutne lokacije baze podataka navedena je na kartici informacije .

 • Otvorite fasciklu u kojoj se trenutno nalazi datoteka baze podataka, a zatim kopirajte datoteku baze podataka na željenu lokaciju.

Navođenje pouzdane lokacije

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije

 2. U dijalogu Access opcije , na levoj strani izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. Sa desne strane, u okviru Microsoft Office Access centar za pouzdanostizaberite stavku Postavke centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga centar za pouzdanost izaberite stavku pouzdane lokacije.

 5. Da biste dodali mrežnu lokaciju, u desnom oknu potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući pouzdane lokacije na mreži .

 6. Kliknite na dugme Dodaj novu lokaciju .

 7. U dijalogu pouzdane lokacije Microsoft Office koristite neki od sledećih metoda:

  • U polju Putanja otkucajte punu putanju lokacije koju želite da dodate.

  • Kliknite na dugme Potraži da biste prešli na lokaciju.

 8. Da biste naveli da bi potfascikle novih pouzdanih lokacija takođe trebalo da se pouzda, potvrdite izbor u polju za potvrdu potfascikle ove lokacije su takođe pouzdane .

 9. Opcionalno, u polju Opis otkucajte opis pouzdane lokacije.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama

Omogućavanje ili onemogućavanje postavki za ActiveX kontrole u Office datotekama

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×