U programu Access možete da opozovete i ponovo ponovite do 20 prethodnih radnji kucanja ili dizajna. Da biste opozvali radnju, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z. Da biste ponovili opozvali radnju, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Y.

Funkcije za opoziv i ponavljanje omogućavaju vam da uklonite ili ponovite radnje koje se pišu, ali sve radnje mora da se poništi ili poništi redosledom kojim ste ih napravili ili ih opozvali – ne možete da preskočite radnje. Na primer, ako promenite vrednost tri polja u zapisu, a zatim odlučite da želite da opozovete prvu izmenu koju ste izvršili, morate opozvati sve tri promene.

Slično tome, možete da opozovete većinu promena dizajna koje načinite u objektima baze podataka, kao što je dodavanje kontrole u izveštaj ili dodavanje redosleda sortiranja u polje upita. Promene dizajna mora se opozvati i po redosledu.

U ovom članku

Opoziv unosa podataka

 • Da biste opozvali najnovije unose podataka, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z.

 • Da biste opozvali nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Na priručnoj traci kliknite na strelicu pored stavke opozivanje kucanja Dugme „Opozovi radnju“, a zatim izaberite radnje koje želite da opozovete.

   Sve izabrane radnje kucanja su obrnute. Međutim, radnje koje možete da opozovete počeće sa najskorom akcijom i možda ćete opozvati radnje samo redosledom kojim su nastale. Na primer, ne možete da opozovete samo druge promene kucanja. Da biste opozvali drugu promenu kucanja, morate i da opozovete radnju koja prethodi njoj.

  • Ako ne možete da dođete do priručne trake (na primer, zato što koristite modalni obrazac), ponovo pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z dok se ne poništi radnja koju želite da opozovete.

Važno: Neke radnje se ne mogu opozvati, kao što je klik na komandu na kartici datoteka . Kada se radnja ne može opozvati, promena komande " Opozovi radnju " ne možeda se poništi.

Vrh stranice

Opoziv promena dizajna

Možete da opozovete promene dizajna u objektima baze podataka na isti način na koji opozvali unos podataka.

 • Da biste opozvali najnoviju promenu dizajna, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Z

 • Da biste opozvali nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Pritiskajte kombinaciju tastera CTRL + Z dok se ne poništi radnja koju želite da opozovete.

  • Na priručnoj traci kliknite na strelicu pored dugmeta opozovi Dugme „Opozovi radnju“, a zatim izaberite radnje koje želite da opozovete.

   Sve izabrane radnje kucanja su obrnute. Međutim, radnje koje možete da opozovete počeće sa najskorom akcijom i možda ćete opozvati radnje samo redosledom kojim su nastale. Na primer, ne možete da opozovete samo druge promene kucanja. Da biste opozvali drugu promenu kucanja, morate i da opozovete radnju koja prethodi njoj.

Važno: Neke radnje se ne mogu opozvati, kao što je klik na komandu na kartici datoteka . Kada se radnja ne može opozvati, komanda Opozovi radnjune možeda se poništi.

Vrh stranice

Ponavljanje radnji koje ste opozvali

 • Da biste ponovo ponovili najnoviju radnju koju ste opozvali, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Y.

 • Da biste ponovo ponovili nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Pritiskajte kombinaciju tastera CTRL + Y dok se radnje ne renovuju.

  • Na priručnoj traci kliknite na strelicu pored stavke ponovi Slika dugmeta, a zatim izaberite radnje koje želite da ponovite.

   Radnje se konvertuju u redosledu po kom su navedeni. Radnje možete da uradite samo po redosledu u kojem su se pojavile. Na primer, ne možete da ponovite samo drugu radnju koju ste opozvali. Da biste ponovo ponovili drugu radnju, morate i da ponovo uradite ono što joj prethodi.

Važno: Kada komande opozivanje i ponovnog ponavljanja nisu dostupne, prethodne radnje se ne mogu ponavljati.

Vrh stranice

Sprečavanje gubitka posla

Opoziv zaista može da sačuva dan, ali nije zamena za redovno čuvanje posla. Možete da sprečite gubitak posla zbog grešaka ili pada pomoću pravljenja rezervnih kopija i vraćanja u prethodno stanje, kao i pomoću segmenata aplikacije (vrsta predloška).

Rezervna kopija i vraćanje u prethodno stanje

Pre nego što počnete da radite na značajnoj ispravci dizajniranja, napravite rezervnu kopiju baze podataka. Zatim, ako načinite seriju promena dizajna i ne možete sve da ih opozovete, možete da vratite koliko god želite. Više informacija potražite u članku Zaštita podataka pomoću procesa pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje.

Delovi aplikacije

Ako postoje standardne komponente koje koristite u većini ili svim bazama podataka, razmotrite kreiranje segmenta aplikacije. Segment aplikacije je vrsta predloška koji možete da dodate u postojeću bazu podataka i možete da se sastojala od nekih objekata baze podataka, sa podacima ili bez njih.

Kada dodate segment aplikacije, možete ga izmeniti po potrebi. Ako pravite greške u dizajnu ili jednostavno odlučite da vam se promene ne dopadaju, možete da izbrišete korigovane objekte i ponovo dodate segment aplikacije. Više informacija potražite u članku Čuvanje i ponovno korišćenje elemenata dizajna baze podataka.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×